Sök Stäng
Tre studenter står vid ett runt ståbord och lyssnar på sin lärare. Foto.

Elektroingenjör

180 hp

Vill du jobba med framtidens elektronik, skapa energieffektiva lösningar och forma en hållbar värld? Som elektroingenjör kan du se till att den smarta elektriska infrastrukturen fungerar som den ska eller designa nya produkter. Elektronik finns i alla intelligenta produkter runt omkring oss och utbildningen öppnar upp för många spännande karriärmöjligheter. Din kompetens efter utbildningen är mycket eftertraktad!

Utbildningstillfällen

Om utbildningen

Vad läser du som elektroingenjör?

Under de två första åren har du grundläggande kurser i matematik, fysik, ellära och elektronik. Du studerar också elektronik, telekommunikation, elkraft- och energiteknik samt regler- och datorteknik. Du får praktiska kunskaper i form av mikrodatorkonstruktion.

Tillämpade kurser under sista året

Under det tredje året läser du tillämpningskurser som ger dig nödvändiga kunskaper och färdigheter för ett arbete inom elektrifiering av transportsektorn eller vid utveckling av IoT-produkter för smarta städer och samhällen. Du väljer också om du vill genomföra ett utvecklingsprojekt eller en arbetsplatsförlagd utbildning (AFU). Du avslutar utbildningen med ett examensarbete inom ett område som du är intresserad av.

Samarbete med arbetslivet

Du använder dina teoretiska kunskaper praktiskt både på campus och i samarbete med näringslivet. Under det sista året kan du genomföra en del av studierna på en arbetsplats. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ger dig chans att prova på arbetslivet.

Programmet avslutas med ett examensarbete som också tar dig närmare arbetslivet. Du driver ett projekt utifrån en egen idé och du gör det tillsammans med ett företag eller i samarbete med ett pågående forskningsprojekt på Högskolan.

Testa, pröva och experimentera

På Högskolan i Halmstad studerar du i en spännande miljö med nära kontakt med lärare, företag och andra studenter. På flera kurser arbetar du i projektform.

Utbildningen är nära knuten till Elektronikcentrum i Halmstad, som är en innovationsarena inom elektronikutveckling för forskare och företag i regionen. Här finns en testkammare för bland annat elektromagnetisk kompatibilitet, där företag kan testa sina produkter för mer effektiv produktutveckling.

Elektronikcentrum

Programmets innehåll

Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.

År 1

  • Perspektiv på datateknik, 7,5 hp*
  • Algebra och diskret matematik, 7,5 hp
  • Programmering, 7,5 hp*
  • Envariabelanalys, 7,5 hp
  • Digitalteknik, 7,5 hp
  • Linjär algebra, 7,5 hp
  • Datorteknik, 7,5 hp
  • Fysik för elektroingenjörer, 7,5 hp

År 2

  • Transformer, signaler och system, 7,5 hp
  • Ellära med elektrisk mätteknik, 7,5 hp
  • Datorsystemteknik I, 7,5 hp
  • Elektronik, 7,5 hp
  • Elektronik fortsättningskurs, 7,5 hp
  • Reglerteknik, 7,5 hp
  • Signaler och sensorer, 7,5 hp
  • Elektronikkonstruktion, 7,5 hp

År 3

  • Elkraftteknik 7,5 hp
  • Tele och datorkommunikation 7,5 hp
  • System-on-chip design 7,5 hp
  • Industriell ekonomi, 7,5 hp
  • Examensarbete högskoleingenjör i elektroteknik, 15 hp

Valbara kurser:

  • Utvecklingsprojekt, 15 hp
  • Arbetsplatsförlagd utbildning, 15 hp

Studera utomlands

På Elektroingenjörsprogrammet kan du studera utomlands under delar av det andra eller tredje året genom det europeiska Erasmusprogrammet.

Högskolan har också utbytesavtal med andra universitet i Europa, USA och Asien. Exempel i Asien är Kina, Sydkorea, Taiwan och Singapore – alla viktiga aktörer inom dagens IT-utveckling. Att studera utomlands ger värdefulla erfarenheter som gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Läs mer om att studera utomlands

Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.

Efter utbildningen

Examen

Utbildningen leder fram till en högskoleingenjörsexamen i elektroteknik.

Vad kan du jobba med?

Som elektroingenjör kommer du att vara väldigt efterfrågad på arbetsmarknaden. Du kan till exempel arbeta med konstruktion, service, utveckling och produktion av elektrotekniska produkter i branscher som sysslar med allt från data och IT till transport och fordon. Förnybar energi och energiförvaring i form av batterier är också exempel på områden som behöver allt flera elektroingenjörer.

Tidigare studenter arbetar bland annat som analysingenjör, Electronics Design Engineer, PCB Designer och testingenjör.

Möjligheter att studera vidare

När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Magisterprogram i nätverksforensik, 60 hp, Masterprogram i inbyggda och intelligenta system, 120 hp, Masterprogram i informationsteknologi – data science, AI och maskininlärning, 120 hp, samt Magisterprogram i elektronikdesign, 60 hp.

En brunhårig man i krulligt hår och vit t-shirt lutar sig mot en vägg och ler mot kameran. Foto.

Fem frågor till studenten Carl Brunedal

Två män håller om varandra och ler mot kameran. I bakgrunden finns en massa studenter som pratar med arbetslivsrepresentanter. Foto.

Studenter och företag knöt värdefulla kontakter på mässa

Solcellsdriven elbil. Foto.

Halmstad University Solar Team (HUST)

Antagningspoäng

Antagningspoäng hösten 2024

BI: *

BII: -

HP: *

SA: *

BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan

* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.

Innan du börjar plugga

Finslipa dina mattekunskaper

Vi rekommenderar dig som ska börja läsa en teknik- eller ingenjörsutbildning att fräscha upp dina kunskaper i matematik.

På antagning.se hittar du kurser som går under sommaren samt höst- och vårterminen. Det finns flera alternativ vid olika högskolor och universitet, både på plats och på distans.

Antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa kursen Sommarmatte som en MOOC-kurs. Det innebär att du läser kursen på egen hand och bara behöver registrera dig för att kunna komma i gång.

Sommarmatte.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppföljning och utvärdering

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program

Kontakt

Liknande utbildningar

Civilingenjör i intelligenta system
300 hpGrundnivå
Dataingenjör
180 hpGrundnivå
Mekatronikingenjör
180 hpGrundnivå
Civilingenjör i datateknik
300 hpGrundnivå