Sök

Elektroingenjör

180 hp

Som elektroingenjör utvecklar du framtidens elektronik inom till exempel digital kommunikation, hushållsverktyg, energi eller transporter. Elektronik finns överallt omkring oss, och innebär många spännande möjligheter för din karriär. Efter Elektroingenjörsutbildningen har du en eftertraktad kompetens med goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden.

Om utbildningen

Innovativa miljöer, metoder och verktyg

På Högskolan i Halmstad studerar du i en spännande miljö med nära kontakt med lärare, företag och andra studenter. På flera kurser arbetar du i projektform.

Utbildningen är nära knuten till Elektronikcentrum i Halmstad, som är en innovationsarena inom elektronikutveckling för forskare och företag i regionen. Här finns en testkammare för bland annat elektromagnetisk kompatibilitet, där företag kan testa sina produkter för mer effektiv produktutveckling.

Kurser och kompetenser i fokus

Under de två första åren har du grundläggande kurser i matematik, fysik, ellära och elektronik. Du studerar också elektronik, telekommunikation, elkraft- och energiteknik samt regler- och datorteknik. Du får praktiska kunskaper i form av mikrodatorkonstruktion.

Specialisera dig med valbara inriktningar

Inför det tredje året väljer du en av två inriktningar som Högskolan har utvecklat i samarbete med näringslivet: elektronik eller elkraftteknik. Du väljer också om du vill genomföra ett utvecklingsprojekt eller en arbetsplatsförlagd utbildning (AFU). Du avslutar utbildningen med ett examensarbete inom ett område som du är intresserad av.

Samverkan med arbetslivet

Du använder dina teoretiska kunskaper praktiskt både på campus och i samarbete med näringslivet. Under det sista året kan du genomföra en del av studierna på en arbetsplats. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ger dig chans att prova på arbetslivet.

Programmet avslutas med ett examensarbete som också tar dig närmare arbetslivet. Du driver ett projekt utifrån en egen idé och du gör det tillsammans med ett företag eller i samarbete med ett pågående forskningsprojekt på Högskolan.

Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.

Programmets innehåll

Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT21.

Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan (med kurslitteratur).

År 1

År 2

 • Transformer, signaler och system, 7,5 hp
 • Ellära med elektrisk mätteknik, 7,5 hp
 • Datorsystemteknik I, 7,5 hp
 • Elektronik, 7,5 hp
 • Elektronik fortsättningskurs, 7,5 hp
 • Reglerteknik, 7,5 hp
 • Signaler och sensorer, 7,5 hp
 • Teknisk fysik, 7,5 hp

År 3

 • Industriell ekonomi, 7,5 hp
 • Examensarbete högskoleingenjör i elektronik, 15 hp

Profilering mot Elkraftteknik:

 • Elektriska drivsystem, 7,5 hp
 • Elkraftsystem I, 7,5 hp
 • Elkraftsystem II, 7,5 hp

Profilering mot Elektronikdesign:

 • Halvledarkomponenter, 7,5 hp
 • Elektronikkonstruktion, 7,5 hp
 • Högfrekvenselektronik, 7,5 hp

Valbara kurser:

 • Utvecklingsprojekt, 15 hp
 • Arbetsplatsförlagd utbildning, 15 hp

Efter utbildningen

Examen

Utbildningen leder fram till en högskoleingenjörsexamen i elektroteknik.

Möjligheter att studera vidare

När du har avslutat utbildningen är du behörig att söka till Magisterprogram i nätverksforensik, 60 hp, Masterprogram i inbyggda och intelligenta system, 120 hp, Masterprogram i informationsteknologi, 120 hp, samt Magisterprogram i elektronikdesign, 60 hp.

Arbetsliv

Som elektroingenjör kommer du att vara väldigt efterfrågad på arbetsmarknaden. Du kan till exempel arbeta med konstruktion, service, utveckling och produktion av elektrotekniska produkter. Om du väljer att inrikta dig på telekommunikation kan du bland annat arbeta med att ta fram nya mobiltelefoner.

Andra möjliga arbetsgivare finns inom el- och vattenkraftindustrin. Om du kompletterar med ekonomikunskaper har du också möjlighet att arbeta med försäljning och marknadsföring av elektrotekniska produkter.

Sex ingenjörsstudenter från Högskolan i Halmstad kom 2018 på en fin andraplats i en internationell tävling i USA för självflygande drönare. I teamet från Halmstad fanns studenter från tre av Högskolans ingenjörsprogram och två pluggade till just elektroingenjörer. I filmen ovan kan du höra en kort intervju med Marcus Rodén, student på Elektroingenjör, som var med i USA.

Studera utomlands

Kontakt

Mer information

Antagningspoäng hösten 2021

BI: *

BII: *

HP: *

SA: *

BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan

* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.

Vi vill göra våra program bättre!

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program

Möt våra studenter

HT 2022 (Campus, Halmstad, 100%)
Programansvarig:

Nivå:

Grundnivå

Anmälningskod:

13015

Behörighetskrav:

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c.

Urvalsregler:

Betyg: 66% och högskoleprov: 34%

Mer information om urvalsregler.

Undervisningstid:

Dagtid

Studieavgift:

För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift

Undervisningsspråk:

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Visa utbildningsinfo

Sidansvarig

Dela

SIDANSVARIG

Dela