BeeFarm värnar om livsviktig och hotad ekosystemtjänst
Pollinering är en ekosystemtjänst som är viktig för inte bara Sveriges utan hela världens matförsörjning, och i dag finns en nedåtgående trend för flera viktiga pollinatörer. Företaget BeeFarm arbetar för att främja pollineringen och bidra till större skördar. Bakom idén står Andreas Åkesson, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet.
”Eftersom man har sin trygghet och kan få stöttning från både kamrater och lärare så vågar man att testa sig fram. Jag tyckte att det var perfekt att kombinera studierna med det jag drömmer om.”
Andreas Åkesson, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet
Vilda bin och andra pollinatörer minskar, vilket har en negativ påverkan på skördar runt om i världen. Ur detta världsproblem föddes Andreas Åkessons företag BeeFarm. Företaget arbetar med hållbarhetsprojekt där de ser till att bikupor placeras på halländska rapsfält för att, med de pollinerande binas hjälp, få en större skörd. Genom att tillföra bisamhällen där de behövs som mest ges bättre förutsättningar för pollinering och en god skörd.
Hållbarhetsprojekt som gynnar flera aktörer
I projekten deltar både biodlare, lantbrukare och företag, och BeeFarm projektleder. Biodlarna hyr ut sina bikupor som de placerar på lantbrukarnas fält och i utbyte får lantbrukarna pollinering. De deltagande företagen får sin logga märkt på bikuporna samt kommunikationsmaterial och statistik som de kan använda i sin marknadsföring och i sitt breddade hållbarhetsarbete. BeeFarm utför mätningar och provtagningar under hela projektet.
– Vi räknar insekter under blomperioden och tar prover på skörden. På så sätt blir det mätbart för företagen och de kan påvisa att de gör faktisk skillnad, förklarar Andreas Åkesson.
50 procent större skörd intill bikuporna
BeeFarm har tagit prover och gjort mätningar i två säsonger och kan nu tydligt se att projekten har en positiv inverkan på rapsskörden. Mätningarna visar på att bina föredrar att flyga så korta avstånd som möjligt över en jämnt blommande gröda. Den vetskapen gör det möjligt för BeeFarm att isolera pollineringen med precision. Under 2023 placerades elva bikupor på större rapsfält runt om i Halland.
– Vi såg då att det närmast bikuporna var 50 procent större skörd än 230 meter längre bort, säger Andreas Åkesson.
Sommaren 2023 bjöd företaget in till en pressträff på ett rapsfält i Harplinge utanför Halmstad. Vädergudarna log mot gästerna när Andreas Åkesson demonstrerade hur uthyrning av bisamhällen kan ge ekosystemet en extra skjuts.
– I dag är det vanligt att företag placerar bikupor på tak i stadsmiljö, men vi vill i stället placera dem där de gör mest skillnad. Det är inte lösningen på alla problem inom biologisk mångfald och ekosystem, men det är en lösning främst mot jordbruket och odlingar, sade Andreas Åkesson.
Studietiden perfekt för att starta företag
Det råder ingen tvekan om att tre år på Utvecklingsingenjörsprogrammet har stärkt Andreas Åkessons entreprenörskapsanda. Redan under årskurs ett började han att kartlägga affärsidén med sin dåvarande uppsatspartner. Under hela sin studietid fortsatte han att bygga på idén och slutade inte heller att putsa på den efter att examenshatten åkte av.
Han menar på att studietiden är en perfekt period i livet att starta företag eller driva projekt som kan bli företag.
– Eftersom man har sin trygghet och kan få stöttning från både kamrater och lärare så vågar man att testa sig fram. Jag tyckte att det var perfekt att kombinera studierna med det jag drömmer om, säger Andreas Åkesson, men poängterar att det är lätt att falla i en ingenjörsfälla:
– Bygg inte en lösning och hoppas på att den ska sälja. Gå ut och prata med kunder och testa idén! Den idé du har nu kommer inte att se likadan ut om ett år. Hoppa in i osäkerheten och var flexibel.
Efter sommarens påtagliga resultat väntar en spännande tid för BeeFarms hållbarhetstjänst. I nästa fas vill de att fältprojekten ska hjälpa allt fler.
– Nu har vi en färdigpackad tjänst. Vi vet att det fungerar och vilket värde vi kan ge till kunderna. Det dags att skala upp och ge fler möjligheten att vara med och göra skillnad tillsammans med oss, avslutar Andreas Åkesson.
Vinnare i Venture Cups regionsfinal
BeeFarm vann ett av priserna i regionsfinalen i Venture Cup år 2020. Venture Cup är Sveriges största tävling för morgondagens entreprenörer. Tävlingen kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer genom att erbjuda inspiration, utbildning, handledning och möjligheten att skapa ett gediget nätverk.
Vinnare av Årets unga innovatör i Halland
Skapastiftelsens pris Årets unga innovatör delas årligen ut till innovatörer i hela landet till minne av Alfred Nobel. Vinnarna i varje län belönas med 10 000 kronor och får dessutom representera Halland i den nationella tävlingen där segraren får ta emot 500 000 kronor. År 2020 tog Andreas Åkesson och hans dåvarande projektpartner Simone Rishede emot det halländska Skapa-priset.
Mottagare av Fåhréstipendium
Lektor Sten Fåhrés minnesfond delar ut en halv miljon kronor i stipendier till ingenjörsstudenter varje år. Stipendierna uppmuntrar kreativitet och entreprenörskap och delades för första gången ut 2004. BeeFarm tilldelades en fjärdeplats för bästa examensarbete år 2022.
Vinnare av Årets unga entreprenör i Halmstad
Andreas Åkesson fick ta emot priset Årets unga entreprenör på Näringslivsgalan år 2022. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma, hylla och lyfta lokala unge entreprenörer i Halmstad.
Vinnaren av Årets unga entreprenör i Halmstad 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Text: Katarina Tran
Foto: Katarina Tran och privat