Sök Stäng
Kursplan

Verksamhetsförlagda studier, 15 hp

Practical Studies, 15 credits

Kurskod: PS6015

Akademin för hälsa och välfärd

Nivå: Grundnivå

Välj kursplan

Version
2025-01-20 - Tills vidare

Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-11-15 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.

Huvudområde med fördjupning

Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (G2F)

Behörighetskrav

60 hp psykologi.

Kursens inplacering i utbildningssystemet

Kursen ingår i programmet Psykologi inriktning idrott och motion 180 hp.

Mål

Kursens mål är att studenten genom att vara i en verksamhet ska tillägna sig erfarenhet av hur psykologiska frågor och tillvägagångssätt kan appliceras i arbetslivet. Vidare är målet att studenten tillägnar sig kunskap om hur psykologisk teori och forskning kan integreras i praktiska verksamheter. Studenten ska efter kursen kunna reflektera över etiska utmaningar kopplat till den specifika verksamheten, samt i relation till utveckling av den egna yrkesrollen. Vidare är målet med kursen att studenten utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt kartlägger, analyserar och presenterar ett för verksamheten relevant område.


Efter avslutad kurs ska studenten kunna:



Kunskap och förståelse

  • redogöra för yrkesroller och uppdrag i den valda verksamheten samt dess koppling till psykologisk teoribildning
  • beskriva och förklara hur den valda verksamheten arbetar med områden som etik och kommunikation, baserat på egna erfarenheter såväl som psykologisk teoribildning



Färdighet och förmåga

  • baserat på praktiska erfarenheter från den valda verksamheten tillämpa och presentera psykologiska teorier kopplat till kommunikation och etiska principer
  • presentera underlag som uppfyller grundläggande krav på akademiskt skrivande, samt argumentera både muntligt och skriftligt för det aktuella forskningsläget inom olika frågor med relevans för den valda verksamheten



Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över den egna kunskapsutvecklingen, både gällande teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet
  • identifiera egna styrkor och utvecklingsområden kopplat till den valda versksamheten, samt reflektera kring behovet av ytterligare kunskap

Innehåll

Inom ramen för de verksamhetsförlagda studierna ska studenten dokumentera, analysera och följa upp sitt arbete med stöd i för verksamheten relevant litteratur samt en loggbok. Studenten kommer att i samråd med verksamheten även att välja ut ett område som de kartlägger, analyserar och presenterar med grund i det aktuella forskningsläget. Den slutgiltiga dokumentationen och kartläggningen presenteras för verksamheten i samband med att kursen avslutas. Ett avtal upprättas mellan verksamheten, studenten och högskolan. I avtalet ingår beskrivning av student respektive verksamhetens åtagande. I avtalet regleras också att tid avsätts för student att dokumentera studietiden i verksamheten.

Undervisningsspråk

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Undervisning

Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier, workshops och via utbildningsplattform. Verksamhetsförlagda studier omfattar åtta veckor i verksamheten samt två veckor på campus. Under tiden för de verksamhetsförlagda studierna ska studenten genom en loggbok och en kartläggning dokumentera erfarenheter och kunskapsutveckling.

Betygsskala

Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

Examinationsformer

Examinationen består av individuell skriftlig hemtentamen, muntligt seminarium, individuell skriftlig loggbok och individuell skriftlig kartläggning med tillhörande muntlig presentation.

2401: Hemtentamen, 6 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

2402: Seminarium, 1 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

2403: Loggbok, 2 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

2404: Kartläggning och presentation, 6 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

Undantag från angiven examinationsform

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.

Kursvärdering

I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Välj litteraturlista
2025-01-20 – Tills vidare

Litteraturlista 2025-01-20Tills vidare

Kurslitteraturer utgörs av litteratur från tidigare kurser på programmet samt eventuell ytterligare relevant litteratur som studenten själv väljer utifrån examinationens inriktning.