Den datadrivna organisationen och Business Analytics, 15 hp
The Data Driven Organization and Business Analytics, 15 credits
Kurskod: IK4069
Akademin för informationsteknologi
Nivå: Grundnivå
Välj kursplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-11-04 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.
Huvudområde med fördjupning
Informatik, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (G1F)Behörighetskrav
Kursen Introduktion till digital verksamhetsutveckling 15 hp. Engelska 6. Undantag ges för kravet på svenska.
Kursens inplacering i utbildningssystemet
Kursen ingår i programmet Digital verksamhetsutveckling 180 hp.
Mål
Alla organisationer fungerar idag som en datadriven enhet. Resan att hantera data genom analys börjar med att identifiera den strategiska data som är nödvändig. Kursens syfte är att belysa viktiga principer och metoder för att samla in data och omvandla den till praktiska insikter. Kursens mål är att studenten med stöd av digitala resurser självständigt analyserar data i syfte att förbättra affärsbeslut, operativ effektivitet, generera vinst och andra verksamhetsfördelar. För att hantera och konkurrera effektivt med stöd av analys är det avgörande att studenten utvecklar förståelse för det tekniska ramverket, dataarkitektur samt att kunna utveckla datarelaterade färdigheter i en organisatorisk kontext. Detta innefattar även förmågan att kunna problematisera kring etiska samt styrningsrelaterande utmaningar.
Syftet med kursen är vidare att studenten ska utveckla förståelse för data och hur den kan användas i organisationer som underlag för beslutsfattande, förstå kunder och utveckla produkter och tjänster. Genom att utforska olika affärsområden, inklusive marknadsföring och finans inom olika branschsektorer, syftar kursen också till att studenten ska inhämta grundläggande kunskap om kraven för en organisation att bli datadriven.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för betydelsen för organisationer att hantera och använda data.
- Beskriva och diskutera betydelsen av dataanalys för att stödja organisatoriskt beslutsfattande.
- Redogöra hur teknik, människor och organisationskultur kan bidrar till att skapa en datadriven miljö.
- Redogöra de olika typer av dataanalystekniker inklusive maskininlärning och artificiell intelligens inom olika branscher.
Färdighet och förmåga
- Jämföra skillnaden mellan att hantera organisatoriska utmaningar med och utan analys
- Undersöka och utvärdera organisationer kring datadrivenhet
- Använda grundläggande dataanalys och maskininlärningsverktyg.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Utvärdera och reflektera över hens eget behov av att vidareutveckla färdigheter i att förstå vad som verkligen gör en datadriven organisation.
- Reflektera kritiskt över vikten av att balansera den interna organisationens miljö i termer av styrning, teknik och människor.
Innehåll
Kursen är uppdelad i tre delar. I den första delen diskuteras grundläggande begrepp och etableras den grundläggande förståelsen för datadrivna organisationer och hur man hanterar dem med analys. Den andra delen ger praktisk övning med stöd av dataanalysverktyg för att visa upp dataanalysapplikationer inom olika branscher. Den tredje delen handlar om att utifrån förståelse och insikter från både del ett och del två skriva en populärvetenskaplig artikel om dataanalysteknik och datadrivna organisationer.
Undervisningsspråk
Undervisning
Undervisningen bedrivs genom föreläsningar, seminarier och workshops.
Betygsskala
Examinationsformer
Examination sker genom en individuell inlämningsuppgift, grupprojekt och populärvetenskaplig artikel som genomförs i grupp.
För att få betyget "Väl godkänd" (VG) på hela kursen krävs VG på individuell inlämningsuppgift (3 hp) och populärvetenskaplig artikel (8 hp).
2501: Individuell inlämningsuppgift, 3 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)
2502: Grupprojekt, 4 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)
2503: Populärvetenskaplig artikel, 8 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)
Undantag från angiven examinationsform
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.
Kursvärdering
I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Litteraturlista 2025-01-20 – Tills vidare
Marr, Bernard. Data Strategy: How to Profit from a World of Big Data, Analytics and Artificial Intelligence. Kogan Page, 2022
Vetenskapliga artiklar och annan litteratur kan läggas till enligt anvisningar från läraren vid Högskolan i Halmstads lärplattform
Onlineresurser:
https://docs.knime.com/latest/analytics_platform_user_guide/index.html#introduction