Examensarbete - hälsa och livsstil, 15 hp
Thesis - Health and Lifestyle, 15 credits
Kurskod: HL8031
Akademin för hälsa och välfärd
Nivå: Avancerad nivå
Välj kursplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-11-15 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.
Huvudområde med fördjupning
Hälsa och livsstil, Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen. (A1E)Behörighetskrav
22,5 hp av följande kurser på avancerad nivå: Hälsa och livsstil i ett nordiskt perspektiv 7,5 hp, Välfärdsmodeller i Norden 7,5 hp, Nya utmaningar i välfärdssamhället 7,5 hp, Social hållbarhet i Norden 7,5 hp och Tvärkulturella perspektiv i forsknings- och utredningsarbeten 7,5 hp. Engelska 6. Undantag ges för kravet på svenska.
Kursens inplacering i utbildningssystemet
Kursen ingår i magisterprogrammet i nordisk välfärd.
Mål
Målet med kursen är att studenten utvecklar en fördjupad förmåga att självständigt bedriva ett eget vetenskapligt arbete inom huvudområdet hälsa och livsstil med koppling till nordisk välfärd. Målet är också att kursen ska leda till att studenten utvecklar en fördjupad förmåga att beskriva hur olika delmoment i en forskningsprocess integreras till en helhet. Målet är vidare att studenten med utgångspunkt i ovan vidareutvecklar sin förmåga, att i form av ett vetenskapligt arbete, presentera examensarbetet och dess betydelse för kunskapssamhället och för de områden som studerats.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- beskriva och förklara den vetenskapliga grunden i ett eget valt problemområde
- redogöra för vald forskningsmetod samt förklara och motivera dess relevans för eget valt problemområde
Färdighet och förmåga
- på ett självständigt kritiskt sätt genomföra ett vetenskapligt arbete
- kommunicera och diskutera slutsatser, samt kunskapsteoretiska resonemang med specialister inom hälsa och livsstil, samt med övriga samhället
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- utifrån tvärvetenskapligt perspektiv kritiskt granska frågeställningar, analysförfaranden och resultat i vetenskapliga arbeten inom området hälsa och livsstil
- utifrån tvärvetenskapligt perspektiv kritiskt granska och bedöma vetenskapligt arbete inom huvudområdet Hälsa och livsstil med hänsyn till vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
- kritiskt värdera trovärdighets- och giltighetsaspekter i forskning inom området
- dra relevanta slutsatser av den egna studien samt reflektera över praktiska, samhälleliga och forskningsmässiga implikationer utifrån den egna studien
Innehåll
I kursen genomförs ett självständigt examensarbete i form av en empirisk vetenskaplig studie inom området Hälsa och livsstil med koppling till nordisk välfärd. I kursen ingår även genomförande av opponent - och respondentskap.
Undervisningsspråk
Undervisning
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar samt handledning, delvis med stöd av informations- och kommunikationsteknik.
Betygsskala
Examinationsformer
Kursen examineras genom individuellt skriftligt vetenskapligt arbete med tillhörande opponent- och respondentskap med obligatoriskt deltagande.
Handledning av examensarbete ges under kursens gång och i den omfattning som respektive akademi har bestämt. Har studenten behov av ytterligare handledning efter kursens slut, kan akademichef besluta om ytterligare handledningstid under ett år. Därefter ska studenten ges betyg på examensarbetet oavsett om arbetet är avslutat eller ej.
2001: Självständigt arbete för magisterexamen inklusive opponent- och respondentskap, 15 hp
Sexgradig skala, bokstavsbetyg (FA): Underkänd (F), Tillräckligt (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B), Utmärkt (A)
Undantag från angiven examinationsform
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.
Kursvärdering
I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Litteraturlista 2025-01-20 – Tills vidare
Vetenskapliga artiklar och avhandlingar väljs i samråd med handledare och examinator.