Praktiskt hållbarhetsarbete, 7,5 hp
Practical Training in Sustainable Development, 7.5 credits
Kurskod: MX6014
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Nivå: Grundnivå
Välj kursplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-11-25 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.
Huvudområde med fördjupning
Miljövetenskap, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (G2F)Behörighetskrav
60 hp miljövetenskap varav 15 hp av Innovation för hållbar affärsutveckling 7,5 hp, Innovation för hållbar vattenhantering 7,5 hp och Miljöövervakning 7,5 hp.
Kursens inplacering i utbildningssystemet
Kursen ingår i Miljö, innovation och hållbarhet.
Mål
Kursens mål är att studenten ska utveckla kunskap om hur hållbarhetsarbete kan gå till i praktiken och därmed få möjlighet att tillämpa förvärvade teoretiska och praktiska kunskaper från hållbarhetsområdet, förlagt i en för ämnesområdet relevant verksamhet (praktikplats).
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- redogöra för praktikplatsens organisation, huvudsakliga aktiviteter och målsättningar samt för olika arbetsuppgifter och kompetenser som krävs för praktiskt hållbarhetsarbete
Färdighet och förmåga
- tillämpa förvärvade teoretiska och praktiska kunskaper från programmet i praktiken
- organisera, utföra och dokumentera enklare uppgifter som bedrivs inom verksamheten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kritiskt reflektera över framtida yrkesroll och den egna kompetensen i förhållande till verksamhetens aktiviteter
- reflektera över och diskutera möjligheter att i yrkesrollen bidra till ett utvecklat hållbarhetsarbete där samverkans- och jämställhetsaspekter ingår
Innehåll
Planering av praktiken utarbetas för varje student i samarbete med kursansvarig och kontaktperson i verksamheten. Kursansvarig ska godkänna val av praktikplats och praktikperiodens upplägg. Studenten ansvarar för att förmedla kursplan samt kursinformation, där det framgår vilka mål som är uppsatta för praktiken, till kontaktperson i verksamheten. Studenten ansvarar också för att den kursansvarige får kontaktuppgifter till praktikplatsen och till kontaktpersonen. Detaljer kring praktikperioden utarbetas mellan studenten och kontaktpersonen på praktikplatsen med stöd av den kursansvarige. Kursen avslutas med en muntlig redovisning där studenten ges möjlighet att reflektera över och diskutera praktiken tillsammans med andra studenter och därmed även ta del av andras erfarenheter.
Praktiken ska motsvara minst 4 veckors heltidsarbete vilket innebär att obligatorisk närvaro på praktikplatsen under minst 20 dagar krävs. Praktiken kan delas upp under en längre tidsperiod så länge som kravet om totalt 4 veckors heltid uppnås. Kursen förutsätter att studenten själv hittar en lämplig praktikplats senast i samband med kursstarten. Skulle det visa sig omöjligt att hitta en lämplig praktikplats kan studenten i kontakt med ett företag eller organisation istället genomföra ett projektarbete som organiseras gemensamt av studenten, den kursansvarige samt en kontaktperson i den aktuella verksamheten. Projektarbetet examineras utefter kursens ordinarie mål och examinationsmoment.
Undervisningsspråk
Undervisning
Studenten och kontaktpersonen i verksamheten gör gemensamt upp en plan för praktikperioden vilken bör inkludera tidsplanering, moment som studenten skall delta i och vilka personer som studenten skall ha kontakt med. Tid för handledningssamtal mellan student och kontaktperson bör även ingå. Det rekommenderas att studenten och kontaktpersonen gemensamt går igenom kursinformationen kopplad till kursen samt sätter sig in i kursplanens mål, detta kan ge stöd i hur praktikperioden kan utformas. Vid eventuella frågor eller om något problem uppstår under praktiktiden ska kontakt tas med kursansvarig.
Betygsskala
Examinationsformer
Examination sker efter bedömning av muntlig och skriftlig redovisning av det praktiska arbetet. Ett praktikintyg används för att styrka att praktiken genomförts enligt kursens krav.
Efter genomgången praktik med underkänt betyg har studenten rätt till ytterligare en (1) praktikperiod.
2201: Skriftlig redovisning, 5 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)
2202: Muntlig redovisning, 2,5 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)
Undantag från angiven examinationsform
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.
Kursvärdering
I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Litteraturlista 2025-01-20 – Tills vidare
Val av eventuell litteratur görs tillsammans med kontaktperson på praktikplatsen.