Innovationsekonomi, 7,5 hp
Economics of Innovation, 7.5 credits
Kurskod: IN8025
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Nivå: Avancerad nivå
Välj kursplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-09-18 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.
Huvudområde med fördjupning
Industriell organisation, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (A1N)Behörighetskrav
Teknologie kandidatexamen, högskoleingenjörsexamen eller motsvarande. Industriell organisation 15 hp. Engelska 6. Undantag ges för kravet på svenska.
Kursens inplacering i utbildningssystemet
Kursen ingår i Masterprogram Industriell organisation och innovation
Mål
Kursens mål är att göra det möjligt för studenten att beskriva, analysera och förklara hur industrier och affärsnätverk utvecklas, förändras och vad konsekvenserna för industriell verksamhet är.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- identifiera och beskriva grundläggande ekonomiska koncept i relation till innovation på mikro-, meso- och makronivå
- utveckla förståelse för dynamik och komplexitet i samspelet mellan innovation och ekonomisk utveckling
Färdighet och förmåga
- sammanfatta och relatera olika kunskapsområden till varandra och bedöma skillnader och likheter mellan dem
- systematiskt söka inom ett brett användningsområde och självständigt utvärdera och kritiskt granska relevant kunskap inom området managemenet och Innovationsekonomi.
- demonstrera förmågan att arbeta i grupp och presentera resultat muntligt och skriftligt
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- självständigt och systematiskt planera och utföra analys av relevanta begrepp, modeller och metoder i relation till innovation på mikro-, meso- och makronivå
- kritiskt och systematiskt bedöma samtida akademisk forskning inom området management och Innovationsekonomi samt diskutera de senaste rönen
Innehåll
Kursen behandlar koncept och fenomen som hjälper till att analysera innovation på meso, (makro) och mikronivå och fånga hur industrier och affärsnätverk utvecklas och förändras, samt vad konsekvenserna för industriell verksamhet skulle vara.
Kursens övergripande tema är att relatera och kontrastera olika begrepp mot varandra. Studenten ska systematiskt granska forskningen i olika fält inom förvaltning och Innovationsekonomi. Exempel på teman i dessa forskningsfält är komplexitet och dynamik av innovation samt hur företag lär sig av erfarenhet, interaktion i innovationssystem och forskning och utveckling (FoU), strategisk interaktion kring kommersialisering av ny teknik. Studenten ska genomföra en omfattande, systematisk sökning av information i databaser och självständigt granska och sammanfatta litteraturen inom ett valt fält inom management och innovationsekonomi. Studen söker efter olika perspektiv inom fältet och presenterar resultatet i en rapport. Studenten presentera också sitt arbete muntligt och opponerar på medstudenters arbete.
Undervisningsspråk
Undervisning
Undervising består av föreläsningar, seminarier och workshops.
Betygsskala
Examinationsformer
Examination består av presentation och diskussion av seminariepapper (skrivna rapporter) som skrivs individuellt eller i grupp.
1901: Litteraturseminarier I och II, 2 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)
1902: Quiz, 1,5 hp
Sexgradig skala, bokstavsbetyg (FA): Underkänd (F), Tillräckligt (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B), Utmärkt (A)
1903: Skriftlig artikel och skriftlig opponering, 4 hp
Sexgradig skala, bokstavsbetyg (FA): Underkänd (F), Tillräckligt (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B), Utmärkt (A)
Undantag från angiven examinationsform
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.
Kursvärdering
I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Litteraturlista 2025-01-20 – Tills vidare
Hall, B.H. and Rosenberg, N. eds. Handbook of the Economics of Innovation (Vol. 1). Elsevier, 2010
I övrigt tillkommer litteratur och artiklar som studenten själv ska söka upp för att kunna genomföra uppgifterna i kursen.