Sök Stäng
Kursplan

Finansiella marknader, 7,5 hp

Financial Markets, 7.5 credits

Kurskod: NA4026

Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

Nivå: Grundnivå

Välj kursplan

Version
2025-01-20 - Tills vidare

Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-09-18 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.

Huvudområde med fördjupning

Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (G1F)

Behörighetskrav

Nationalekonomi (1-30) 30 hp. Engelska 6.

Kursens inplacering i utbildningssystemet

Kursen ingår i Ekonomprogrammet samt ges som en fristående kurs.

Mål

Målet med kursen är att studenten ska fördjupa sina kunskaper inom ämnesområdet finansiell ekonomi. Fokus ligger på hur de finansiella marknaderna är uppbyggda och hur de fungerar både i teori och praktik. Portföljvalsteori är en central del i kursen men även räntebärande instrumenten såväl som derivatinstrument berörs under kursens gång.


Efter avslutad kurs ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

  • Utförligt förklara grundläggande begrepp inom ämnesområdet finansiell ekonomi samt utförligt redogöra för hur finansiella marknader och institutioner fungerar samt vilken roll dessa spelar i en marknadsekonomi
  • Utförligt redogöra för olika modeller för prissättning av grundläggande finansiella instrument som obligationer och aktier samt kunna redogöra för olika jämviktsmodeller i portföljvalsteorin(CAPM, APT)
  • Förstå terminers och optioners grundläggande funktioner samt förstå hur terminer och optioner prissätts teoretiskt inom främst binomialmodellen men även kunskap om Black-Scholes modell för prissättning


Färdighet och förmåga

  • Självständigt göra beräkningar för att konstruera en ”mean-variance”-effektiv optimal portfölj med lämpliga dataprogram och empirisk data samt kunna analysera och tolka resultaten av sina beräkningar och tester
  • Självständigt tillämpa olika strategier för att hedga risk med hjälp av optioner och terminer


Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Utveckla förmåga till vidare studier inom ämnet samt söka och utveckla information med hög grad av självständighet. Studenten ska även utveckla förmåga att på egen hand skriva en empiriskt inriktad uppsats

Innehåll

Kursen inleds med en generell beskrivning av de finansiella marknaderna och dess struktur. Vidare behandlar kursen teorier för prissättning av finansiella tillgångar på väl utvecklade kapitalmarknader. Grunden för prissättningsmodellerna är portföljvalsteorins olika modeller. De portföljvalsmodeller som tas upp är CAPM och APT samt deras empiriska motsvarigheter ”Single-index” och ”Multi-indexmodellerna”.
Övriga områden som berörs under kursen är teorier om effektiva marknader, obligationsprissättning samt den teoretiska värderingen av europeiska och amerikanska köp- och säljoptioner. Under antagande om att marknaden är arbitragefri visas de prisgränser inom vilka optionspriserna måste befinna sig under optionens löptid.

Undervisningsspråk

Undervisningen bedrivs på engelska.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, övningar samt laborationer.

Betygsskala

Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

Examinationsformer

Examination sker dels i form av en inlämningsuppgift/laboration som utförs i grupp, dels genom en individuell sluttentamen som behandlar kurslitteratur, föreläsningar, övningar samt övrigt material.

1602: Skriftlig tentamen, 6 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

1601: Inlämningsuppgift, 1,5 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

Undantag från angiven examinationsform

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.

Kursvärdering

I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Välj litteraturlista
2025-01-20 – Tills vidare

Litteraturlista 2025-01-20Tills vidare

Bodie, Zvi, Alex Kane & Alan J. Marcus. Essentials of Investments. 9 uppl., McGrawHill, senaste upplagan


Ytterligare litteratur i form av artiklar kan tillkomma vid kursstart.