Sök Stäng
Kursplan

Fysiologi och nutrition inom idrott, 15 hp

Sports Physiology and Sports Nutrition, 15 credits

Kurskod: NA2033

Akademin för hälsa och välfärd

Nivå: Grundnivå

Välj kursplan

Version
2025-01-20 - Tills vidare

Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-11-15 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.

Huvudområde med fördjupning

Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav. (G1N)

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt 400 poäng i ämnet specialidrott, varav minst 100 poäng idrottsspecialisering, från ett Riksidrottsgymnasium (RIG) eller Nationellt Godkänd Idrottsutbildning (NIU) eller motsvarande.

Kursens inplacering i utbildningssystemet

Kursen ingår i programmet professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 högskolepoäng.

Mål

Kursens mål är att studenten tillägnar sig grundläggande kunskaper om människokroppens fysiologi med fokus på funktion vid såväl vila som akut och långvarigt fysiskt arbete. Kursens mål är vidare att studenten utvecklar kunskaper om kostens betydelse för fysisk prestation inom idrott.

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

  • förklara människans grundläggande fysiologi med fokus på rörelseapparaten, hjärta, lungor och hormoner samt hur fysisk träning påverkar den fysiologiska funktionen.
  • beskriva hur kroppen anpassar sig och fungerar vid fysisk träning i olika miljöer, så som på höjd, i kallt och varmt klimat.
  • grundläggande beskriva hur kroppen använder olika makro- och mikronutrienter och hur det påverkas av fysisk träning.


Färdighet och förmåga

  • analysera och utvärdera ett kostupplägg samt identifiera områden som behöver förbättras
  • utföra och analysera enklare fysiologiska tester samt jämföra resultaten med relevanta populationer.


Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska och värdera information och aktuell forskning inom området nutrition i samband med idrott

Innehåll

Kursen behandlar människokroppens grundläggande fysiologi vid vila och träning i förhållande till kroppens energiomsättning, cirkulation, respiration, muskler och hormoner. Kursen omfattar även hur kroppen anpassar sig till kallt och varmt klimat samt behandlar kroppens metabolism i samband med idrott liksom inverkan av olika näringsämnen, vitaminer och mineraler. Kursen innehåller även några träningsövningar.

Undervisningsspråk

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Undervisning

Kursens undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier och övningar.

Betygsskala

Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

Examinationsformer

Kursen examineras genom muntlig och skriftlig tentamen, övningar i form av fysiologiska tester och inlämningsuppgift.

2201: Enskild muntlig examination i fysiologi, 5 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

2202: Enskild skriftlig tentamen i idrottsfysiologi, 4 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

2203: Övningar, 1 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

2204: Enskild inlämningsuppgift i idrottsnutrition, 5 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

Undantag från angiven examinationsform

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.

Kursvärdering

I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Välj litteraturlista
2025-01-20 – Tills vidare

Litteraturlista 2025-01-20Tills vidare

Bean, Anita. The complete guide to sports nutrition, 8:e upplagan. Bloomsbury Sport. 2017.


Keeney, W. Larry, Wilmore, Jack H. & Costill, David L. Physiology of Sport and Exercise. 6. uppl. Human Kinetics, 2015.


Ytterligare litteratur och artiklar kan tillkomma.