Biogas, 7,5 hp
Biogas, 7.5 credits
Kurskod: MX2021
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Nivå: Grundnivå
Välj kursplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-09-18 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.
Huvudområde med fördjupning
Miljövetenskap, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav. (G1N)Behörighetskrav
Grundläggande behörighet (med undantag för kravet på svenska) + Engelska 6.
Kursens inplacering i utbildningssystemet
Kursen ges som fristående kurs.
Mål
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- definiera de olika stegen i en anaerob rötningsprocess, samt ha förståelse om inhiberingsmekanismer och optimeringsåtgärder i processen.
- beskriva olika typer av substrat avsedda för rötningsprocessen och förklara vilka grupper av kemiska föreningar och vilka parametrar som är viktigast med avseende på optimal biogasproduktion
- beskriva olika typer av syrefria rötningssystem och de vanligaste ingående komponenterna i dessa, samt kunna detaljera de mest sannolika applikationerna för dessa tekniker.
- förstå de viktigaste miljömässiga frågeställningarna med avseende på den syrefria rötningsprocessen, biogasen och rötresten, samt kunna klargöra betydelsen av dessa i relation till miljöskyddsfrågor
Färdighet och förmåga
- utföra en grov dimensionering av en enkel biogasanläggning utifrån grundläggande information om möjliga substrat, samt kunna motivera valet av rötningsteknik.
- redogöra för de olika användningsområdena för biogasen. Från givna förutsättningar kunna motivera vilket eller vilka användningsområden som ger störst vinst med perspektiv på hållbar utveckling
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- värdera hur biogasteknologi kan bidra till en långsiktig hållbar utveckling
- förhålla sig till gällande lagstiftning på biogasområdet och till vilka insatser och incitament som behövs från samhällets sida för att främja en ökad produktion av biogas
Innehåll
Efter en introduktion till de underliggande mikrobiologiska processer som möjliggör den syrefria rötningsprocessen, beskrivs hur olika substrat och varierande parametrar påverkar produktionen av biogas. I nästa steg presenteras och diskuteras olika process och rötningssystem. Vidare kommer studenten att studera olika typer av tillämpningsalternativ för biogas och rötningsrester. Tonvikt läggs på analyser av miljömässiga och ekonomiska för-och nackdelar med biogasteknik. Ett praktiskt kursmoment kan förekomma, där studenten får tillfälle att delta i en exkursion till en eller flera biogasanläggningar i närheten av Halmstad, där även frågor kring användningsområden för rötrester belyses.
Undervisningsspråk
Undervisning
Kursen ges som distanskurs där studenten arbetar självständigt och datorbaserat; läser texter, skriver uppsatser, svarar på flervalsfrågor och utför enklare beräkningar. Kommunikation kan ske antingen på svenska eller engelska. Studenten förväntas tillgodogöra sig kurslitteraturen på egen hand.
Betygsskala
Examinationsformer
Examinationen består av fem deluppgifter. Samtliga deluppgifter måste vara godkända.
1901: Inlämningsuppgifter, 7,5 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)
Undantag från angiven examinationsform
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.
Kursvärdering
I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Litteraturlista 2025-01-20 – Tills vidare
Gerardi, Michael H. The Microbiology of Anaerobic Digesters. Wiley-Interscience, 2003
Kompletterande material som delas ut via utbildningsplattformen, Blackboard