Företagsekonomisk praktik, 15 hp
Internship in Business Administration, 15 credits
Kurskod: FÖ6032
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Nivå: Grundnivå
Välj kursplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-11-25 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.
Huvudområde med fördjupning
Företagsekonomi, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (G2F)Behörighetskrav
7,5 hp företagsekonomi på nivån 61-90.
Kursens inplacering i utbildningssystemet
Kursen ges som valbar kurs i Civilekonomprogrammet.
Mål
Kursens mål är att studenten ska bilda sig en uppfattning om framtida arbetsmarknadsmöjligheter samt tillfälle att bygga upp ett personligt kontaktnät.
I denna kurs ges tillfälle omsätta tidigare inhämtade kunskaper och erfarenheter i tillämpat företagsekonomiskt arbete. Studenten ska genom praktiskt arbete pröva och utveckla sina kunskaper och färdigheter. Kursen syftar vidare till att utveckla förmågan att arbeta såväl självständigt som i samverkan med andra, liksom att utveckla förmågan till muntlig och skriftlig kommunikation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- återkalla och tillämpa inhämtade teoretiska kunskaper inom sitt fördjupningsområde av relevans för praktiska arbetsuppgifter
- visa förståelse kring vad det innebär att verka på en arbetsplats och de svårigheter och de möjligheter som detta kan innebära
Färdighet och förmåga
- visa förmåga att självständigt analysera och kritiskt granska en verksamhet
- redovisa sina praktikuppgifter och resultatet av sitt arbete både muntligt och skriftligt
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- analysera erfarenheter, kunskap och färdigheter av relevans för fortsatta studier och den framtida yrkesrollen
- reflektera över sitt eget förhållningssätt och sin kompetensutveckling i relation till egna praktiska erfarenheter
Innehåll
Kursen är upplagd kring en praktikplats. Den studerande ska under praktiken arbeta under gängse villkor och förhållanden på den aktuella arbetsplatsen. Det är mycket viktigt att studenten under sin praktik får möjlighet att arbeta med självständiga studieuppgifter som ska vara till nytta både för den aktuella arbetsplatsen och för studentens egen omsättning av teori till praktiskt arbete. Det läggs även stor vikt vid att studenten kontinuerligt medverkar i det dagliga arbetet.
För att syftet med kursen ska uppnås är det viktigt att den studenten introduceras i hela verksamheten. Arbetsuppgifterna ska vara av sådan karaktär att den studerande kan omsätta tidigare inhämtade kunskaper och erfarenheter och fokus skall ligga i linje med studentens fördjupningsinriktning. En civilekonom behöver såväl en bred kunskapsbas som en förståelse för marknadsförhållanden, arbetsformer och andra organisatoriska förutsättningar för att utföra kvalificerade arbetsuppgifter inom exempelvis näringsliv, offentlig förvaltning eller andra organisationer.
Studenten förväntas ordna sin egen praktikplats, dock krävs att den godkänns av Högskolan i Halmstad. Ansvarig handledare utses både på Högskolan i Halmstad och på arbetsplatsen.
Undervisningsspråk
Undervisning
Kursen är uppdelad i följande moment:
- Förberedelser inför utsedd praktikplats. Studenten utformar en praktikplan tillsammans med handledare på arbetsplatsen. Denna praktikplan ska godkännas av Högskolan i Halmstad.
- Praktikperioden på företaget.
- Handledning och återkoppling av individuell lärande reflektion
- Seminarie
- Muntlig och skriftlig redovisning av praktiken
Betygsskala
Examinationsformer
Kursen examineras genom löpande rapportering av aktiviteter och reflektioner, seminarie, presentation av praktiken enligt anvisningar och avslutande rapport
Eventuella kompletteringar i den skriftliga rapporten ska ske efter handledarens anvisningar och inlämnas inom fyra veckor efter seminariet.
I de fall studenten uppvisar grov oskicklighet eller betydande samarbetssvårigheter, skall examinator efter att ha informerat studenten underkänna studenten innan kursen avslutas. Studenten avbryter då sin praktik och får betyget Underkänd på kursen.
Om studenten får betyget underkänd har studenten rätt till ytterligare ett (1) examinationstillfälle.
1701: VFU arbete, 15 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)
Undantag från angiven examinationsform
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.
Kursvärdering
I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Litteraturlista 2025-01-20 – Tills vidare
Litteratur söks individuellt utifrån praktikuppdrag och fördjupningsområde.