Sök Stäng
Kursplan

Självständigt uppsatsarbete inom företagsekonomi, 30 hp

Independent Project in Business Administration, 30 credits

Kurskod: FÖ7005

Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

Nivå: Avancerad nivå

Välj kursplan

Version
2025-01-20 - Tills vidare

Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-11-25 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.

Huvudområde med fördjupning

Företagsekonomi, Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen. (A2E)

Behörighetskrav

Kandidatexamen inom företagsekonomi eller motsvarande. 45 hp på avancerad nivå i företagsekonomi. Engelska 6.

Kursens inplacering i utbildningssystemet

Kursen ingår i Masterprogram i strategiskt entreprenörskap för internationell tillväxt.

Mål

Kursens mål är att studenten utvecklar förmågan att enligt vetenskapliga riktlinjer kunna planera och genomföra en teoretisk/empirisk undersökning, redovisa och försvara ett eget vetenskapligt arbete, samt kritiskt granska andras vetenskapliga arbeten.


Efter avslutad kurs ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

  • redogöra för forskningens utveckling och status inom huvudområdet för utbildningen
  • kritiskt och systematiskt identifiera och diskutera litteratur och teori inom vald specialisering inom det företagsekonomiska ämnet


Färdighet och förmåga

  • självständigt och detaljerat planera, genomföra, rapportera och presentera en vetenskaplig studie inom angivna tidsramar, både muntligt och skriftligt
  • applicera vetenskapliga metoder och angreppsätt lämpliga för den valda frågeställningen
  • analysera och strukturera empiriskt material, noggrant och med ett kritiskt perspektiv


Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • värdera och kritiskt bedöma internationell forskning inom området
  • analysera och reflektera över etiska aspekter kring att bedriva forskning
  • kritiskt bedöma hur forskning bidrar till ny kunskapsutveckling inom huvudområdet för utbildningen, samt ta ansvar för egen kunskapsutveckling

Innehåll

Kursen har fyra huvuddelar. Den första delen fokuserar på diskussion om allmänna frågor om vetenskapligt arbete vilket sker gemensamt för alla studenter. Studenterna grupperar sig parvis, och väljer och diskuterar sedan med sin handledare ett område av särskilt intresse, där en forskningsfråga utvecklas. Grupper av studenter med liknande intresseområden formeras till mindre seminariegrupper.

Den andra delen innebär att genomföra självständigt arbete med genomgång av tidigare forskning, utvärdering av teori och litteratur, metodologiska val, och att utveckla en metod för insamling empiri. I början av processen ska studenterna lägga fram ett forskningsförslag. I forskningsförslaget ska studenten beskriva frågeställningen, den teoretiska referensram, metodiken och hur det empiriska materialet kommer att samlas in. Feedback ges genom medverkan i obligatoriska seminariegrupper.


Den tredje delen består i att genom självständigt arbete samla in, strukturera och analysera empirisk data, samt skriva samman en vetenskaplig rapport. För att stödja denna process erbjuds individuell (gruppvis) handledning.


Den fjärde delen sker i slutet av kursen och innefattar muntlig och skriftlig presentation av egen vetenskaplig rapport, samt opposition och feedback på de arbeten som andra studenter presenterar och försvarar.

Undervisningsspråk

Undervisningen bedrivs på engelska.

Undervisning

Undervisningen sker i form av seminarier och individuell handledning. Undervisningen bedrivs på engelska

Betygsskala

Sexgradig skala, bokstavsbetyg (FA): Underkänd (F), Tillräckligt (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B), Utmärkt (A)

Examinationsformer

I kursen examineras uppsatsen, där även hänsyn tas till hur studenten försvarar sitt arbete samt hur studenten opponerar på ett annat arbete.

Handledning av examensarbete ges under kursens gång och i den omfattning som respektive akademi har bestämt. Har studenten behov av ytterligare handledning efter kursens slut, kan akademichef besluta om ytterligare handledningstid under ett år. Därefter ska studenten ges betyg på examensarbetet oavsett om arbetet är avslutat eller ej.

2001: Uppsats, 30 hp
Sexgradig skala, bokstavsbetyg (FA): Underkänd (F), Tillräckligt (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B), Utmärkt (A)

Undantag från angiven examinationsform

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.

Kursvärdering

I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Välj litteraturlista
2025-01-20 – Tills vidare

Litteraturlista 2025-01-20Tills vidare

Bryman, A. & Bell, E. Business research methods. Oxford University Press, Latest edition.


Björk, C. Raisinen. Academic writing. Studentlitteratur, Latest edition.


Saunders, M. Lewis, P. & Thornhill, A. Research Methods for Business Students. Prentice Hall, Latest edition.