Sök Stäng
Kursplan

Examensarbete, 30 hp

Thesis, 30 credits

Kurskod: DT7001

Akademin för informationsteknologi

Nivå: Avancerad nivå

Välj kursplan

Version
2025-01-20 - Tills vidare

Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-09-18 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.

Huvudområde med fördjupning

Datateknik, Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen. (A2E)

Behörighetskrav

Kandidatexamen, eller motsvarande, inom teknikområdet. Kurser i datateknik, datavetenskap och elektroteknik omfattande 90 hp och inkluderande ett självständigt arbete. Kurser i matematik som omfattar 30 hp eller kurser i analys, linjär algebra och transformmetoder. 60 hp på avancerad nivå inom datateknik. Engelska 6. Undantag ges för kravet på svenska.

Kursens inplacering i utbildningssystemet

Kursen ingår i Masterprogrammet i inbyggda och intelligenta system 120 hp samt i Masterprogrammet i informationsteknologi 120 hp. Kursen ges även som fristående kurs.

Mål

Examensarbetet ska ge träning i självständigt tekniskt/vetenskapligt forsknings- och utvecklingsarbete inom området inbyggda och intelligenta system inom datateknik. Studenten ska under kursen utveckla förutsättningar för arbete i en internationell forsknings- eller utvecklingsmiljö.


Efter avslutad kurs ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

  • diskutera den internationella forskningen och nutida utvecklingen inom den valda inriktningen


Färdighet och förmåga

  • identifiera viktiga problem samt kunna formulera hanterbara forskningsfrågor
  • självständigt utforma samt inom givna tidsramar genomföra vetenskapliga undersökningar och experiment
  • värdera och referera vetenskapliga artiklar
  • använda analys-, simulerings- och konstruktionsmetoder inom den valda inriktningen
  • skriftligt och muntligt redogöra och argumentera för forskningsfrågor, hypoteser, metoder och resultat



Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • relatera sitt eget arbete till internationell forskning inom området
  • bedöma och utvärdera forsknings- och utvecklingsarbete ur såväl tekniska som samhälleliga aspekter, baserat på egen erfarenhet.

Innehåll

Projektarbete utförs i små grupper, företrädesvis grupper om två studenter, så att varje enskild students bidrag kan identifieras och värderas. Ämnet för examensarbetet väljs från en lista av projektförslag som tillhandahålls av högskolan. Valet görs i samråd mellan studenterna och de ansvariga handledarna. Varje projektgrupp tilldelas en handledare som är aktiv forskare på högskolan med forskningskompetens inom det aktuella ämnesområdet.


Ämnet för examensarbetet ska ligga inom huvudområdet inbyggda och intelligenta system inom datateknik och elektroteknik och inom studenternas valda inriktning inom masterprogrammet. Arbetet ska bygga på genomgångna kurser inom studentens valda inriktning. Arbetet ska antingen vara forskningsinriktat med anknytning till forskning på högskolan eller innovationsinriktat. I ett forskningsinriktat examensarbete ska finnas en tydligt identifierbar forskningsfråga. Arbetet ska i huvudsak utföras självständigt. I arbetet ska ingå en omfattande litteraturstudie som väl ska täcka det aktuella ämnesområdet.

Undervisningsspråk

Undervisningen bedrivs på engelska.

Undervisning

Undervisningen omfattar löpande handledning samt obligatoriska projektredovisningar och seminarier. Arbetet redovisas i form av en uppsats författad på engelska som presenteras och försvaras vid ett offentligt seminarium med opponent som är yrkesverksam inom högskola eller näringsliv.

Betygsskala

Fyrgradig skala, sifferbetyg (TH): Underkänd (U), Godkänd (3), Väl godkänd (4), Mycket väl godkänd (5)

Examinationsformer

Examination sker genom bedömning av projektarbetet och de skriftliga och muntliga prestationerna. Betyg sätts av examinator efter samråd med handledare och opponent.


Handledning av examensarbete ges under kursens gång och i den omfattning som respektive akademi har bestämt. Har studenten behov av ytterligare handledning efter kursens slut, kan akademichef besluta om ytterligare handledningstid under ett år. Därefter ska studenten ges betyg på examensarbetet oavsett om arbetet är avslutat eller ej.

1001: Projektuppgift, rapport och muntlig redogörelse, 30 hp
Fyrgradig skala, sifferbetyg (TH): Underkänd (U), Godkänd (3), Väl godkänd (4), Mycket väl godkänd (5)

Undantag från angiven examinationsform

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.

Kursvärdering

I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Välj litteraturlista
2025-01-20 – Tills vidare

Litteraturlista 2025-01-20Tills vidare

Litteratur väljs i samband med projektarbetet.