Sök Stäng
Kursplan

Hälso- och träningsnutrition, 7,5 hp

Health and Exercise Nutrition, 7.5 credits

Kurskod: TB4009

Akademin för företagande, innovation och hållbarhet

Nivå: Grundnivå

Välj kursplan

Version
2025-01-20 - Tills vidare

Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-09-18 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.

Huvudområde med fördjupning

Träningens biomedicin, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (G1F)

Behörighetskrav

Kurserna Biokemi 7,5 hp, Anatomi och fysiologi 15 hp. Undantag ges för kravet på svenska. Engelska 6.

Kursens inplacering i utbildningssystemet

Kursen ingår i programmet Biomedicin – inriktning träningsfysiologi.

Mål

Kursens mål är att studenten ska tillägna sig kunskap om kostens betydelse för såväl hälsa som fysisk prestation samt tillägna sig praktiska färdigheter i att göra kostanalyser och kroppssammansättningsmätningar.


Efter avslutad kurs ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

  • redogöra för kemisk uppbyggnad, förekomst och funktion hos makro- och mikronäringsämnen
  • utifrån de nordiska näringsrekommendationerna och deras vetenskapliga grund beskriva och diskutera lämpliga matvanor för god hälsa på kort och lång sikt


Färdighet och förmåga

  • praktisera lämpliga metoder för insamling och analys av data såsom näringsintag, energiförbrukning och kroppssammansättning
  • använda och kommunicera kunskaper inom näringslära


Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska populärlitteratur och vetenskaplig information och påståenden inom området nutrition i relation till hälsa, välmående och prestation

Innehåll

Kursen behandlar uppbyggnaden av kolhydrater, fett, proteiner, mineraler och vitaminer och deras betydelse i kroppen, kroppens ämnesomsättning, cellens och kroppens energiförsörjning. Vidare behandlas kostens betydelse för god hälsa, ohälsa, fysisk träning och prestationer.

Undervisningsspråk

Undervisningen bedrivs på engelska.

Undervisning

Undervisning bedrivs i form av föreläsningar, projekt, seminarier och laborationer.

Betygsskala

Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

Examinationsformer

Examination sker genom individuell skriftlig tentamen samt muntlig och skriftlig redovisning av projekten (redovisas individuellt och i grupp), skriftlig inlämning av laborationer (genomförs i grupp) och aktivt deltagande i seminarier.

2102: Laborationer, 1 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

2401: Tentamen, 4,5 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)

2402: Projekt, 2 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)

Undantag från angiven examinationsform

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.

Kursvärdering

I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Välj litteraturlista
2025-01-20 – Tills vidare

Litteraturlista 2025-01-20Tills vidare

Jeukendrup, Asker E & Gleeson, Michael. Sport Nutrition. Tredje upplagan. Human kinetics, 2019

(andra upplagan finns på svenska: Idrottsnutrition för bättre prestation. Sisu idrottsböcker, 2014)


McArdle, William D. Sports and Exercise Nutrition. Lippincott Williams and Wilkins, 2019, (klotband)


Rawson, Eric S., Branch, David & Stephenson,Tammy. Williams’ Nutrition for Health, Fitness and Sport. McGraw-Hill Professional, 2023, (häftad)