Hälso- och träningsnutrition, 7,5 hp
Health and Exercise Nutrition, 7.5 credits
Kurskod: TB4009
Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Nivå: Grundnivå
Välj kursplan
Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden, 2024-09-18 och gäller studenter antagna vårterminen 2025.
Huvudområde med fördjupning
Träningens biomedicin, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. (G1F)Behörighetskrav
Kurserna Biokemi 7,5 hp, Anatomi och fysiologi 15 hp. Undantag ges för kravet på svenska. Engelska 6.
Kursens inplacering i utbildningssystemet
Kursen ingår i programmet Biomedicin – inriktning träningsfysiologi.
Mål
Kursens mål är att studenten ska tillägna sig kunskap om kostens betydelse för såväl hälsa som fysisk prestation samt tillägna sig praktiska färdigheter i att göra kostanalyser och kroppssammansättningsmätningar.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- redogöra för kemisk uppbyggnad, förekomst och funktion hos makro- och mikronäringsämnen
- utifrån de nordiska näringsrekommendationerna och deras vetenskapliga grund beskriva och diskutera lämpliga matvanor för god hälsa på kort och lång sikt
Färdighet och förmåga
- praktisera lämpliga metoder för insamling och analys av data såsom näringsintag, energiförbrukning och kroppssammansättning
- använda och kommunicera kunskaper inom näringslära
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kritiskt granska populärlitteratur och vetenskaplig information och påståenden inom området nutrition i relation till hälsa, välmående och prestation
Innehåll
Kursen behandlar uppbyggnaden av kolhydrater, fett, proteiner, mineraler och vitaminer och deras betydelse i kroppen, kroppens ämnesomsättning, cellens och kroppens energiförsörjning. Vidare behandlas kostens betydelse för god hälsa, ohälsa, fysisk träning och prestationer.
Undervisningsspråk
Undervisning
Undervisning bedrivs i form av föreläsningar, projekt, seminarier och laborationer.
Betygsskala
Examinationsformer
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen samt muntlig och skriftlig redovisning av projekten (redovisas individuellt och i grupp), skriftlig inlämning av laborationer (genomförs i grupp) och aktivt deltagande i seminarier.
2102: Laborationer, 1 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)
2401: Tentamen, 4,5 hp
Tregradig skala (UV): Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG)
2402: Projekt, 2 hp
Tvågradig skala (UG): Underkänd (U), Godkänd (G)
Undantag från angiven examinationsform
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från angiven examinationsform och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara beslut om riktat pedagogiskt stöd.
Kursvärdering
I kursen ingår kursvärdering. Denna är vägledande för utveckling och planering av kursen. Kursvärderingen dokumenteras och redovisas för studenterna.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Litteraturlista 2025-01-20 – Tills vidare
Jeukendrup, Asker E & Gleeson, Michael. Sport Nutrition. Tredje upplagan. Human kinetics, 2019
(andra upplagan finns på svenska: Idrottsnutrition för bättre prestation. Sisu idrottsböcker, 2014)
McArdle, William D. Sports and Exercise Nutrition. Lippincott Williams and Wilkins, 2019, (klotband)
Rawson, Eric S., Branch, David & Stephenson,Tammy. Williams’ Nutrition for Health, Fitness and Sport. McGraw-Hill Professional, 2023, (häftad)