Fab Lab för forskare
Vill du ta din forskning till nästa nivå? Fab Lab är en högskolegemensam resurs där forskning från våra akademier och forskningsprogram har tillgång till dess toppmoderna utrustning. Högskolans Fab Lab är en mötesplats för forskare och företag från regionen, hela Sverige och internationellt.
Vi delar målet att demokratisera tillgången till verktygen i Fab Lab för teknisk forskning och innovation. Fab Lab är ett tillverkningsnätverk, ett distribuerat tekniskt utbildningscampus och ett distribuerat forskningslaboratorium som arbetar med att digitalisera tillverkning och att främja nästa generations tillverkning och personlig tillverkning.
Här finns 3D-printning i främst plast och komposit, laser- och vattenjetskärning, scanning och mätning av objekt från kubikmetrar till kubikmikrometrar, det vill säga allt från bilkarosser till sländors fötter, nanotubes och enskilda atomer. I Fab Lab Halmstad får du möjligheten att lära dig använda digital teknik på ett av nordens mest välutrustade maskinparker.
Möt våra forskare
Tre frågor till forskaren Sabina Rebeggiani
Sabina Rebeggiani, universitetslektor i maskinteknik, forskar om mätning och karakterisering av ytor. Fab Lab stöttar henne på många olika sätt i arbetet.
Tre frågor till forskaren Amogh Vedantha Krishna
Amogh Vedantha Krishna, doktor i tillverkningsteknik, forskar om additiv tillverkning. Han använder Fab Lab bland annat i sin forskning och för att hålla sig själv ajour.
Forskningsprojekt
Ingenjör 4.0
Fortbildning och överföring av senaste forskningsrönen hör ihop. I projektet samverkar 13 lärosäten för att utveckla korta utbildningsmoduler á 20 timmar inom digitaliserad tillverkning eller Industri4.0. Högskolan och Fab Lab deltar i utvecklingen av tre av de 16 modulområdena.
FORMILL
Projektet förväntas leda till en etablerad tillgång till den nyutvecklade och biobaserade råvaran Formill. Målet är att etablera materialproduktion och skapa ett nätverk av licensierade Formillerare som kan tillverka produkter i materialet Formill, för att öka förädlingsvärdet av biomassan och därmed bidra till ett biobaserat samhälle.
SAMMprint
Projektet ska demonstrera och inspirera till framgångsrik hållbar implementering av prisvärda AM-metallteknologier med hjälp av Fused Deposition Modeling (FDM). För närvarande är metall FDM-utskrifter ännu inte helt kommersiellt konkurrenskraftiga och behöver förbättringar.
Dental Surf
Med ny teknik baserad på käkröntgen och kopplad tillverkning av tunna 3D-printade membran som implanteras in i käkpartiet, blir styrd bentillväxt mycket smidigare och billigare. På det sättet kan fler tandläkare erbjuda behandlingar, och tillgängligheten för patienter öka.
Digital metod banar väg för bättre tandhälsa Öppnas i nytt fönster.
Samarbetsnätverk
Forskning som är kopplad till Fab Lab Halmstad har ett brett samarbete med många företag och organisationer. Forskningen har också det nordiska och det internationella Fab Lab-nätverket som kanske det viktigaste samarbetsnätverket.
Samarbetspartners
- Chalmers tekniska högskola
- Eurostep AB
- Formsson AB
- Försvarsmaktens Tekniska Skola
- Hallands Sjukhus
- Halmstads Gummifabrik AB
- Meson AB
- RISE
- Svenska Produktionsakademien
- Tylö Sauna 360
- The Virtual Foundry USA
- University of Kansas
Fab Lab Veberöd Hub – en plattform för forskning
Tillsammans med Smarta Byar i Veberöd, Skåne bidrar Fab Lab i Halmstad till uppbyggande av ett mikro-Fab Lab. Den digitaliserade byn är en perfekt plattform för att knyta an forskning och utveckla Veberöd till den forskninghub de siktar på. Ett genomgående tema är digitalisering och testning i en unik bymiljö.
Smarta byar och Fab Lab Halmstad skapar ett hållbart, smart samhälle tillsammans