Sök personal
Sök bland våra professorer, lärare och övriga medarbetare
Personal vid Högskolan
Lena-Karin Erlandsson
Professor
(
Akademin för hälsa och välfärd
)
Arbetar med
Sedan 2018 har jag uppdraget som chef för akademin för Hälsa och välfärd.
Jag är professor i Arbetsterapi. Min forskning fokuserar människors vardag och dess inverkan på hälsa. Vardagen kan beskrivas som det mönster av aktiviteter en person ägnar sig åt under sina vakna timmar och sömnen. Tillsammans bildar dessa ett mönster som sträcker sig över dygnet, veckan och successivt formar en aktivitetshistoria.
Inom ramen för min forskning har jag bidragit till utvecklade av en teoretisk modell som beskriver komplexiteten i människans görande. Vi kallar den ValMO-modellen (Value and Meaning in Occupations model) och vår bok används i svenska arbetsterapeututbildningar i hela landet. I min forskning har jag även utvecklat och utvärderat en gruppintervention kallad ReDO (Re-designing Daily Occupations) som idag används av certifierade arbetsterapeuter både i Sverige och internationellt. ReDO är riktad till personer som har behov av att förändra sin vardag till förmån för bättre hälsa och exempelvis arbetsförmåga. Forskningen kring ReDO är angelägen och jag är delaktig i flera implementerings- och utvärderingsprojekt. En inriktning handlar om att öka tillgängligheten genom att undersöka möjligheterna för en digitaliserad version av behandlingen och utvecklingen av applikationer för självanalys av den egna vardagen.
Jag handleder doktorander inom Högskolans forskarutbildningsområde Hälsa och Livsstil samt i Arbetsterapi vid Lunds universitet. Genom doktoranderna utvecklas min forskning i olika riktningar, inkluderar nya problemområden och grupper i relation till mitt huvudfokus; vardag och hälsa.
Nyckelord: Vardag, temporalitet, aktivitetsanalys, arbetshälsa, stress, arbetsmiljö, användbarhet, digitalisering.