Hallå där, Märtha Pastorek Gripson, i höst har du varit inbjuden av Vietnams ambassadör två gånger!
Märtha Pastorek Gripson är universitetslektor i utbildningsvetenskap och internationaliseringsansvarig vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle. Hon var inbjuden av Vietnams ambassadör i Sverige för att fira 55 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och Vietnam och Vietnams 79 självständighetsdag.
Märtha Pastorek Gripson var även inbjuden av ambassadören för att träffa Vietnams vice president, vilken anordnade ett möte för att träffa "outstanding Swedish Experts and Eminent Persons in the Vietnam-Sweden relationship".
Först och främst, du har fått medel från Stint, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning.
– Jag var på första besök 2022 vid Ho Chi Minh City University of Education, ett av Högskolan i Halmstads partneruniversitet, tillsammans med min kollega Lotta Fritzdorf. I våras undervisade jag fem veckor vid universitetet och är nu på väg dit igen i ett Stint-finansierat samarbete. Det är ett ”Teaching sabbatical” vilket innebär att jag undervisar blivande förskollärare och lärare. På min fritid har jag också gjort besök i skolor och förskolor.
Varför har du fått inbjudningar av ambassadören?
– Via sociala medier har jag berättat om min tidigare vistelse vid Ho Chi Minh City University of Education. Elisabeth Dahlin, som bland annat varit generalsekreterare för Rädda barnen Sverige och även varit verksam vid den svenska ambassaden i Hanoi, fick kännedom om mitt arbete. Hon har i sin tur tipsat Vietnams ambassad i Stockholm, vilket lett till utökade kontakter med ambassaden.
Firandet av 55 år av diplomatiska relationer och 79-årsdagen ägde rum på Musikaliska kvarteret i Stockholm i september. Ambassadören mötte alla gäster och det blev en fotosession, en fotoutställning och en visning av vietnamesiska folkdräkter som designats med både svenska och vietnamesiska motiv. Det hölls även tal av den vietnamesiska ambassadören och av Sveriges infrastruktur- och bostadsminister.
Berätta mer!
– Sedan kom ett digert musikprogram, svenska och vietnamesiska musiker spelade både klassisk västerländsk musik och folkmusik från båda länderna. Vietnam har en lång tradition av att satsa på konstformer. Redan 1982 när jag var barn och bodde i Vietnam prioriterades estetiskt lärande för barn och man ser att det återkommer vid officiella ceremonier. Det var ett ganska rörande evenemang, man såg hur musiken verkligen byggde broar mellan länderna. Vad som också återkom under dagen var Vietnams tacksamhet för det stöd Sverige visade under Vietnamkriget.
I november då Vietnams vice president anordnade ett mötet för att träffa "outstanding Swedish Experts and Eminent Persons in the Vietnam-Sweden relationship”, ägde eventet rum på Etnografiska museet i Stockholm.
Varför kom vicepresidenten till Sverige?
– Framför allt för att träffa stadsministern som ett led i att främja bilaterala relationer. Vietnams ekonomi har vuxit mycket väldigt mycket och ur det perspektivet är Sverige en viktig part.
Vad händer i övrigt inom internationalisering just nu på Akademin för lärande, humaniora och samhälle?
– Bland annat har vi i ett par terminer haft besök av studenter från Minnesota, vilket fallit väl ut. Nu har vi precis för första gången skickat studenter till Minnesota och intresset för att åka utomlands verkar växa på grundlärarprogrammet. Vi har också ett pågående samarbete vid Troy University vad gäller ämneslärarstudenter. Hösten 2025 hoppas vi att studenter åker dit för en termins utbyte.
Text: Kristina Rörström
Bild: Privat