Sök

Framstående sistaårsstudenter prisas inom informatik

Fredagen den 31 maj firade många sistaårsstudenter att de hade tagit examen. Under förmiddagen fick 14 av dem ta emot stipendier på sammanlagt 115 000 kronor för framstående bidrag inom informatikområdet.

– Vi har velat skapa ett sätt för barn att prata om ett väldigt komplext ämne.

Isak Airasmaa Storbjörk, sistaårsstudent

Två sistaårsstudenter från Affärssystemprogrammet (numera Digital verksamhetsutveckling), Lukas Philipsson Andersson och Gustav Lundberg, mottog PS Providers-stipendiet för sitt arbete om relationen mellan generativ AI och IT-konsulter.

Två personer i kostym håller upp diplom och blommor för att de fått PS Providers stipendium. Foto.

Lukas Philipsson och Gustaf Lundberg fick stipendium från PS Provider för sitt arbete om generativ AI för IT-konsulters kompetensutveckling.

– Det känns väldigt bra att ha fått det här stipendiet! Vi har arbetat med något vi tycker är väldigt intressant, så det är kul att andra också tycker det, säger Gustav Lundberg.

I sin uppsats undersökte Lukas och Gustav hur generativ AI kan stödja IT-konsulter, med fokus på kompetensutveckling. Generativ AI, som exempelvis ChatGPT och Co-pilot, skapar innehåll baserat på användarens input. Stipendiaterna har definierat tre komponenter som kan förbättra och stödja IT-konsultens kompetens inom programmering, skriftlig kommunikation samt attityd mot monotona uppgifter.

– Vi har riktat arbetet mot hur vi kan stödja IT-konsulter, vilket är en roll vi gärna vill ha i framtiden. Det har gjort detta extremt intressant för oss, förklarar Lukas Philipsson Andersson.

Hög datakvalitet – nyckeln till effektiv produktion

Forterro-stipendiet delades ut till Anton Nilsson och Ludvig Löfquist Bertland på Affärssystemprogrammet för deras arbete om datakvalitet i ett Manufacturing Execution System (MES).

– Att få det här stipendiet känns lite chockerande! Vi är nöjda med det vi hade lämnat in, men när de läste upp motiveringen och vi förstod att vi skulle få stipendiet blev vi väldigt glada, säger Anton Nilsson.

Anton och Ludvig genomförde en kvalitativ studie hos ett företag i Skåne, där de intervjuade tio personer som arbetar med företagets MES.

Två personer i kostym håller i diplom och blommor för att de fått Forterros stipendium. Foto.

Ludvig Löfquist Bertland och Anton Nilsson fick Forterros stipendie för sin uppsats om hur låg datakvalitet påverkar produktionsprocesser.

– Vi har tittat på orsakerna till låg datakvalitet i datahanteringsprocessen kopplat till en produktionsprocess, förklarar Anton Nilsson.

Stipendiaterna berättare att låg datakvalitet kan leda till felaktiga beslut, ökade kostnader och missnöjda kunder. Deras studie identifierade tre huvudsakliga orsaker till problemen.

– Orsaker kan vara att datainsamling och datainmatning inte alltid utförs på ett gediget sätt. Det kan också bero på låg arbetsmoral, bristande kompetens hos operatörer eller dålig utformning av företagets MES. En annan orsak är generell kompetensbrist kring produktionsprocessen, säger Anton Nilsson.
– Vår uppsats belyser hur kritiskt det är med hög datakvalitet i produktionssystem. Felaktiga data kan leda till stora problem, och vi hoppas att vårt arbete kan bidra till förbättringar i framtiden, säger Ludvig Löfquist Bertland.

Vill förebygga gängrekrytering

Förstapriset för bästa designstudioprojekt inom programmet Digital design och innovation gick till Isak Airasmaa Storbjörk, Johanna Lago och Angelina Stefanović Andersson för deras projekt som syftar till att förebygga gängrekrytering bland unga.

– Det var nervöst under stipendieutdelningen, men jätteroligt! säger Angelina Stefanović Andersson.

Trion har designat ett verktyg som ska användas i skolmiljöer för att informera och förbereda unga på verkliga situationer kopplade till gängrekrytering.

– Vi har tagit fram ett verktyg där man kan informera om riktiga kontexter, så att unga kan förbereda sig på hur de kan agera i sådana situationer, säger Isak Airasmaa Storbjörk.

– Tanken är att det ska vara ett material som används i skolmiljöer så att lärare och elever kan diskutera ämnet och få djupare kunskaper om detta allvarliga problem, säger Johanna Lago.

Tre personer, två i klänning och en i kostym, håller i diplom och blommor.

Johanna Lago, Angelina Stefanović Andersson och Isak Airasmaa Storbjörk fick ta emot förstapriset för bästa designstudioprojekt.

Verktyget är en applikation i form av ett spel designat för barn och unga mellan åtta och tio år.

– Det är en del av det preventiva arbetet, då rekrytering av unga kan ske när ungdomarna är runt tolv år. Då är det oftast för sent om man redan har kommit in i ett kriminellt nätverk, säger Angelina Stefanović Andersson.

Spelet låter eleverna följa en karaktär, Alex, och göra val som påverkar hans väg in i eller ut ur gängkriminalitet.

– Spelet är som Kahoot och låter eleverna göra egna val i hur Alex ska agera. Sedan är tanken att man ska diskutera de här valen i klassrummet för att få eleverna att reflektera kring situationerna. Vi har även designat ”actionkort” som fungerar som rollspel. De kan dyka upp under spelets gång, och då ska eleverna utföra en övning kopplad till ett scenario som har lästs upp i spelet. Vad gör man exempelvis om man ser en person som är ledsen eller ensam? berättar stipendiaterna.

– Vi har velat skapa ett sätt för barn att prata om ett väldigt komplext ämne, avslutar Isak Airasmaa Storbjörk.

Text: Anna-Frida Agardson

Bilder: Anna-Frida Agardson

Forterro-stipendiet

Stipendiet på 10 000 kronor delas ut för nya kunskapsbidrag inom affärssystemområdet och delades ut av Anders Gidlund.

Vinnare: Anton Nilsson och Ludvig Löfquist Bertland

Uppsatsens titel: Orsakerna till låg datakvalitet i ett Manufacturing Execution System – en kvalitativ fallstudie hos ett tillverkande företag

Motivering: I dagens snabbt föränderliga tekniska landskap är korrekta och pålitliga data avgörande. Den vinnande uppsatsen fokuserar på datakvalitet inom Manufacturing Execution System (MES) – en central del av moderna produktionsprocesser och strategiskt beslutsfattande. Uppsatsen lyfter fram konkreta lösningar och insikter från en verklig fallstudie. Genom att fokusera på datakvalitet hjälper uppsatsen företag att undvika kostsamma fel, produktionsavbrott och ineffektivitet. Dessutom ger den insikter som är relevanta inte bara idag utan även för framtida affärssystem och digitala transformationer.

PS Provider-stipendiet

Stipendiet på 10 000 kronor delas ut för nya kunskapsbidrag inom området digital verksamhetsutveckling och delades ut av Jonas Bergman.

Vinnare: Lukas Philipsson Andersson och Gustaf Lundberg

Uppsatsens titel: Generativ AI för IT-konsultens kompetensutveckling – en kvalitativ studie om hur generativ AI kan stödja kompetensutveckling hos IT-konsulten i Sverige

Motivering: Stipendiet tilldelas en uppsats som tar sig an en högaktuell frågeställning inom ett område av global betydelse: Hur kan vi nyttja potentialen i generativ AI för att öka effektiviteten och produktiviteten i samhället? Uppsatsen utforskar innovativa tillämpningar av generativ AI och presenterar konkreta förbättringar i IT-konsulters arbetsmetoder. Dessa förbättringar har stor praktisk betydelse i dagens teknikdrivna arbetsmiljö. Uppsatsen ger en välgrundad och strukturerad analys av hur IT-konsulters kompetensområden kan utvecklas genom generativ AI, vilket även stärker dem i deras roll som digitala verksamhetsutvecklare.

Bästa designstudioprojekt inom programmet Digital design och innovation

Stipendiet delas ut av Lektor Sten Fåhrés minnesfond.

Första pris: 50 000 kronor

  • Studenter: Isak Airasmaa Storbjörk, Johanna Lago och Angelina Stefanović Andersson
  • Designprojektets titel: Gang prevention
  • Motivering: Projektet möter ett nutida samhällsproblem vid roten och ämnar till att lösa det genom att utbilda och förstärka unga människors förmåga att agera och ta beslut. Projektet uppvisar en tydlig koppling till användarstudier så väl som fakta och forskning. Problemet är väldefinierat och positionerat och kopplat till social hållbarhet. Resultatet är väldokumenterat och kommunicerbart.

Andra pris: 25 000 kronor

  • Projekt: AI Study Bot
  • Studenter: Nathali Nicolle och Ragnar Gulin

Tredjepris: 2 500 kronor

  • Projekt: Wellness DJ
  • Studenter: Mikaela Rosenström Bergkvist och Klara Eriksson

Tredjepris: 2 500 kronor

  • Projekt: Kulturkvinnan
  • Studenter: Zainab Kadhum och Amanda Rosvall

Bästa student i avgångsklassen på programmet Digital design och innovation

Stipendiet på 15 000 kronor delas ut av Lektor Sten Fåhrés minnesfond.

Vinnare: Isak Airasmaa Storbjörk

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt