Ny poddstudio på DLC skapar möten och möjligheter
Podd är ett omtyckt format hos både dem som lyssnar och dem som producerar. Podd är variationsrikt, hyfsat enkla att göra, lekfullt och idealiskt för såväl bredd som ”nörderi”. För lyssnaren är poddsändning perfekt eftersom det går bra att jogga, diska eller gå med hunden samtidigt som man tar del av innehållet. Häromdagen invigdes den nya poddstudion på DLC, Digitalt laborativt centrum, på Högskolan i Halmstad.
”Poddstudion har glasväggar, vi ser när den röda lampan lyser och sändning pågår.”
Måns Svensson, chef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle
Ett snyggt kvadratiskt rum i svart och glas står placerat centralt på DLC. Runt om bjuder miljön in till att slå sig ner ett tag, kanske för att diskutera en ny idé?
Del av en nationell struktur
Poddstudion har under hösten redan hunnit bli riktigt populär bland Högskolans forskare, lärare och studenter. Under den officiella invigningen klipptes bandet av Måns Svensson, akademichef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS). Han vill att poddstudion ska vara en mötesplats för hela lärosätet, och han berättade att DLC har blivit del av den nationella forskningsinfrastrukturen HUMINFRA, som är finansierad av Vetenskapsrådet. Det är både stort och ovanligt, just för att det handlar om humaniora.
– Det är fantastiskt och bra för hela DLC, LHS och Högskolan i Halmstad, sade Måns Svensson.
Poddstudion är ett av flera sätt att göra DLC synligt, ett rum i rummet med riktigt bra teknik i coola och fräscha omgivningar. Studion bidrar också med transparens, den visar DLC och alla dess resurser och den erbjuder alla Högskolans anställda och studenter att spela in. Även externa gäster kan bjudas in att prata om spännande ämnen.
– Poddstudion har dessutom glasväggar, vi ser när den röda lampan lyser och sändning pågår, sade Måns Svensson vid invigningen.
Driver Amerikaanalys
Frida Stranne, universitetslektor vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle, driver tillsammans med forskarkollegor och en journalist podden Amerikaanalys. Hon menar att poddar kan spelas in nästan var som helst:
– För mig har det dock varit jättebra att flytta sändningen från mitt vardagsrum till den här professionella studion. Man får en annan skärpa och signalerar något annat med sin röst, man får en annan tonalitet.
Varför podd?
– Det är fantastiskt att podda! Det ger en frihet i hur man förmedlar budskap och kan rikta sig till rätt målgrupp. Ibland tycker vi att det är lite fel fokus i medierna utifrån all den kunskap som vi har om USA. Amerikaanalys är ett enastående tillfälle att få fördjupa och ge mer kunskap till dem som vill, berättade Frida Stranne.
Är det svårt att podda?
– Det tekniska ska inte hindra någon från att starta en podd. Man behöver bara lite tålamod inledningsvis. Det gäller att leka, testa, se vad som funkar och hitta ett sätt som passar en själv. Många av de bästa poddarna är samtal mellan människor. Det är också enkelt att koppla upp deltagare som inte är på plats och få med ytterligare röster i en poddsänding, förklarade Frida Stranne och påpekade att den nystartade Tankesmedjan Ideas vid LHS även kommer att jobba med poddsändningar.
Kurs i poddformat
Pontus Wärnestål, docent vid Akademin för informationsteknologi, har tillsammans med kollegor gjort en kurs i poddformat, Human-Centered Machine Learning. Kursen blev svaret på hur man når yrkesverksamma som vill lära sig mer om AI och design.
– Det blev ett nytt sätt att lära och de som lyssnade lärde sig där de inte brukar: i trädgården, vid diskbaljan och så vidare. Poddkurs funkar jättebra och är jättekul att göra, försäkrade Pontus Wärnestål:
– Så välkommen in i studion och gör en kurs!
Text: Kristina Rörström
Bild: Daniel Bergmark
Tre tips från Pontus Wärnestål när du gör en poddkurs
- Tekniken är viktig. Vi är alla vana vid hög kvalitet, och när vi nu kan ta del av kursen överallt vill vi också göra det, exempelvis när vi diskar eller sitter på tunnelbanan. Då måste ljudet vara bra.
- Språket. Om kursen ges på engelska behöver även språknivån vara hög, enligt erfarenhet från Pontus Wärneståls kurs. Lite knackig svengelska reagerar lyssnarna snabbt negativt på!
- Tempot. Många poddsändningar är väldigt uppskruvade. I en kurs uppskattar många om det blir lite lugnare. Men det får inte bli segt, utan det krävs balans.
Läs mer
DLC, Digitalt laborativt centrum
HUMINFRA: Jättesatsning på digital forskning inom humaniora
Högskolepedagogiskt centrum, HPC
Amerikaanalys: Ny podd ger djup och förståelse för samhälle och politik i USA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.