Sök Stäng

Halmstads Gummifabrik anställer ingenjörer från Högskolan

Halmstads Gummifabrik har samverkat med Högskolan i många år, både i forskning och i utbildning. Nu tas samarbetet ytterligare ett steg när företaget inrättar en ettårig tjänst vikt för nyexaminerade studenter från Högskolans ingenjörsprogram. Jakob Frank, alumn från Utvecklingsingenjörsprogrammet, påbörjade sin anställning i september och är den första att ta sig an tjänsten, som kommer att tillsättas på nytt årligen.

”Genom att samverka med Högskolan får vi tillgång till kompetens och aktuell forskning, samtidigt som vi får vara ett stöd och bidra till att föra kunskapen framåt.”

Christian Kiks, vd Halmstads Gummifabrik

Halmstads Gummifabrik tillverkar allt från bilmattor och produkter för gruvindustrin till hästskor i gummi och hjul till rullskidor. I fabriken och på kontoret i Halmstad finns 62 anställda. Den nyaste medarbetaren heter Jakob Frank som tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet i augusti i år. Sedan ungefär en månad tillbaka arbetar han som vd-assistent, sida vid sida med vd och produktionschef Christian Kiks.

– Just nu befinner vi oss i en process där vi lägger ner vår lettiska fabrik och flyttar hem produktionen till Sverige. Samtidigt avvecklar vi ett av våra affärsområden. Det här är en ganska stor omvandling, och i samband med det har jag gått in som produktionschef utöver mitt vd-ansvar. Vi såg därför ett behov av stöttning och landade i att anställa en vd-assistent, säger Christian Kiks.

Två personer står framför en blå maskin i en verkstad. Foto

Samarbete som gynnar båda sidor

Halmstads Gummifabrik har tidigare samarbetat med Högskolan i olika forskningsprojekt, senast i projektet DiSAM. I det undersöks additiv tillverkning med syfte att stärka konkurrenskraften hos svensk tillverkningsindustri. Företaget tar också regelbundet emot studiebesök och samarbetar med studenter som skriver examensarbeten. Christian Kiks uppskattar samarbetet:

– Genom att samverka med Högskolan får vi tillgång till kompetens och aktuell forskning, samtidigt som vi får vara ett stöd och bidra till att föra kunskapen framåt. Dessutom får vi kontakt med framtida medarbetare i form av Högskolans studenter. För Högskolan är samverkan viktigt för att ge forskningen verklighetsförankring, och så klart för att studenterna ska kunna applicera sina kunskaper i skarpa projekt. Jag tror att det är ett samarbete som alla inblandade vinner på.

Två personer håller i var sin viktplatt i verkstadsmiljö. Foto

Halmstads Gummifabrik arbetar bland annat tillsammans med Halmstadföretaget Eleiko.

Nästa steg i samarbetet

När det blev dags att anställa en vd-assistent bestämde sig alltså Christian Kiks för att rekrytera direkt från Högskolan. Tjänsten är ettårig och kommer att tillsättas på nytt årligen – varje gång med en nyexaminerad student från något av Högskolans ingenjörsprogram.

– Som nyexaminerad kan det vara svårt att få sin första anställning. Vi erbjuder rätt person en möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden och få en bra start på sitt yrkesliv. Tjänsten är ganska bred och man får prova på att jobba med en rad olika saker. Under ett år får man ganska bra inblick i hur ett industriföretag fungerar. Jag tror att det här kan vara en bra språngbräda, säger Christian Kiks.

Den nyrekryterade vd-assistenten Jakob Frank håller med:

– Jag har många olika arbetsuppgifter som tillsammans skapar en bra helhet. Jag får en bra överblick och lär mig hur organisationen fungerar bakom kulisserna samtidigt som jag får driva egna utvecklingsprojekt. Just nu jobbar jag till exempel med effektiviseringar i produktionsflödet. Jag tycker om bredden i arbetet och att ingen dag är den andra lik.

”Utvecklingsingenjörsprogrammet är en väldigt bred utbildning. Vi fick lära oss lite om mycket och det gillar jag. Om jag hade fått välja utbildning igen hade jag valt precis likadant!”

Jakob Frank

Utvecklingsingenjörsprogrammet – lite av mycket

Jakob Frank studerade på Utvecklingsingenjörsprogrammet, och innan dess läste han en teknisk bastermin. Christian Kiks tror att Jakob Franks bakgrund som utvecklingsingenjör passar Halmstads Gummifabrik bra:

– Utvecklingsingenjörsprogrammet för samman projektledning och teknik och det är precis det som vi behöver. De flesta som arbetar här – även säljare och andra medarbetare – är ingenjörer. Man behöver ha det tekniska kunnandet i ryggen även när man jobbar med områden som inte är direkt kopplade till produktionen. Det ligger till grund för hela verksamheten.

Jakob Frank tycker att tiden vid Högskolan har förberett honom väl för arbetslivet:

– Jag tycker att utbildningen var toppen. Utvecklingsingenjörsprogrammet är en väldigt bred utbildning. Vi fick lära oss lite om mycket och det gillar jag. Jag vill gärna se helheten. Klassen var väldigt bra också. Det var kul att få plugga ihop med andra personer med likande drivkrafter. Om jag hade fått välja utbildning igen hade jag valt precis likadant!

Publicerad

kontakt

Dela