Health Innovation Day: informationsdriven vård bra för hela regionen
I torsdags, den 17 september, ägde Högskolan i Halmstads årliga innovationskonferens rum: Health Innovation Day 2020. Konferensen, som arrangerades av Högskolans profilområde Hälsoinnovation, direktsändes och var tillgänglig för deltagare både nationellt och internationellt. Talare var experter inom områdena hälsoinnovation och informationsdriven vård.
”Vi måste lära oss på nytt, tänka om och vara öppna för nya idéer för hur vi ska lösa de frågor och problem som finns.”
Karin Moberg, COO, Hallandia V
– Jag är stolt över alla de framgångsrika samarbeten som vi har i Halland, och jag är övertygad om att vi är på rätt väg, sade Mikaela Waltersson, ordförande, regionstyrelsen, Region Halland.
– Jag är väldigt imponerad av samarbetet mellan kommunerna i Halland och att de delar med sig av kunskap och arbetar ihop. Konferensen gjorde det väldigt tydligt att arbetet inom informationsdriven vård är till nytta för hela regionen, inte bara en kommun, och ur ett internationellt perspektiv tror jag att det är unikt, sade konferensdeltagaren Anna-Karin Johannsen, projektledare, CareWare Nordic, Århus kommun i Danmark.
Digital konferens lyckad ur flera perspektiv
Årets innovationskonferens var den första att vara digital och presenterade en bredd av talare. Det digitala formatet gjorde det möjligt för talarna att medverka oberoende av plats, via videotjänsten Zoom. Fler är 350 personer hade anmält sig till konferensen, en majoritet från Sverige, men flera internationella deltagare i bland annat Storbritannien, Danmark och Finland följde också konferensen.
– Vi är väldigt nöjda med Health Innovation Day 2020. Det handlade om att visa upp det framgångsrika arbete som pågår inom informationsdriven vård, och skapa möjligheter för nya samarbeten. Vi hade 21 talare, vilket är ganska många för en endagskonferens, men det var en fördel i och med det digitala formatet att ha flera olika talare. Det var ett bra sätt för oss att lära oss och vi har många positiva resultat som vi ser fram emot att följa upp, säger Anna Maria Mårtensson, samverkanskoordinator för Högskolans profilområde Hälsoinnovation, konferensens arrangör.
Exempel på informationsdriven vård och samproduktion
Konferensen bestod av fyra sektioner som handlade om olika områden inom hälsoinnovation. Den första sektionen gav en introduktion till de utmaningar som den svenska hälso- och sjukvården står inför, vilka styrkor som Högskolan i Halmstad har inom området, innovationsagendan för 2000-talet och starka samarbeten i Halland. Under den andra sektionen presenterade flera talare exempel på teknologiska lösningar som behövs för att tillämpa informationsdriven vård.
De tredje och fjärde sektionerna inkluderade en genomgång av processen för springboards av Peter Uppman, innovationsstrateg, Region Halland och Peter Astrup, Center Manager, Test and Development för välfärdsteknologi i Viborg, Danmark. Representanter från företagen Visiba Care och Hallandia V gav ett generellt företagsperspektiv på samproduktion och representanter från Högskolan pratade om utmaningarna med implementering av innovationer i hälso- och sjukvård.
Röster från paneldiskussionen
Peter Astrup, Center Manager, Test and Development för välfärdsteknologi i Viborg: Danmark:
”Jag tror att det är viktigt att fokusera på att utbilda sjuksköterskor och personer inom sjukvården och inte bli bländad av teknologin. Vi ger en tjänst till medborgare som är att skapa det bästa möjliga resultatet och det måste fortsätta att vara fokus.”
Karin Moberg, COO, Hallandia V:
”Jag tycker att det är viktigt för alla att inse att vi kontinuerligt måste lära oss nya saker. Vi måste lära oss på nytt, tänka om och vara öppna för nya idéer för hur vi ska lösa de frågor och problem som finns. Lösningarna som vi pratar om i dag kommer inte att vara de som förändrar världen om fem eller tio år, det kommer att vara nya lösningar. Det måste vi vara beredda på. Dessutom är dessa data inte våra, de tillhör vårdsystemet. Vi har verktygen för att analysera data, men de tillhör vårdsystemet.”
Lillemor Berglund, förvaltningschef, Vård och omsorg, Kungsbacka kommun:
”En framgångsfaktor för förändringsarbete är att ha mer folk involverade i lösningarna. Vi arbetar tillsammans med personal som i sin tur arbetar direkt med patienten eller medborgaren. Alla är involverade, mycket mer än tidigare, och kan se och reagera på vad som händer framöver, det är en framgång.”
Text: Linnéa Andersson
Bild: Dan Bergmark
Läs mer
Högskolans profilområde Hälsoinnovation
Leap for Life – Innovationscentrum för informationsdriven vård Länk till annan webbplats.
Om konferensen
Health Innovation Day 2020 handlade om att svensk hälso- och sjukvård går mot mer informationsdriven vård, samt de samhällsutmaningar som sjukvården står inför. Bland annat hur vården skapar värden för individen och att vården är av hög kvalitet, samtidigt som sjukvården har begränsade resurser.
Missade du konferensen eller vi du se den igen? Se de olika delarna på Högskolan i Halmstads Youtubekanal.
Health Innovation Day 2020 på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskningsprojekt inom Hälsoinnovation
Deltagarna kunde också ta del av filmer om några av Högskolans forskningsprojekt. Projekten handlar om allt från sömninterventioner till innovationer av affärsmodeller.