Sök Stäng

Sugardejting: frigörelse eller förtryck?

I dag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. En aktuell fråga i debatten om kvinnors frigörelse är sugardejting. Är det ett smart sätt att träffa en partner eller ett sätt att känna sig extra värdefull i en relation? Eller är det en form av prostitution? Åsikterna kring fenomenet – att betala en partner för att ingå en relation – går isär. Evelina Johansson Wilén, genusvetare och biträdande universitetslektor på Högskolan i Halmstad, undersöker männens och kvinnornas egna upplevelser av situationen.

Två personer som utbyter en bunt dollarsedlar. Den ena handen har rött nagellack. Den andra ser ut att ha kostymklädd arm. Foto

”Prostitution bygger på ett samhälle där kvinnor har mindre makt och mindre ekonomiska tillgångar än män och därför behöver sälja sex. Det är inte en slump att det oftast är kvinnor som säljer sitt umgänge och män som köper det.”

Evelina Johansson Wilén, biträdande universitetslektor

Sugardejting är en form av förhållande där den ena personen – sugarbejben eller boytoyen – får förmåner från den andra personen – sugardaddyn eller sugarmaman – i utbyte mot sällskap, sex eller andra tjänster. Förmånerna kan till exempel vara pengar, gåvor, resor eller shopping. Sugardejting kritiseras ofta på grund av den maktobalans som relationen innebär. I forskningsprojektet Mellan relation och prostitution: Sugardejting och omförhandlingen av gränsen mellan ekonomi och intimitet, som bedrivs vid Örebro universitet och som Evelina Johansson Wilén vid Högskolan i Halmstad har arbetat inom, studeras hur personer som är inblandade i sugardejting tolkar och upplever sin situation:

Porträttbild på en person. Foto

Evelina Johansson Wilén. Bild: Privat

Om studien

I forskningsstudien undersöks så kallade ”sugardaddies” och ”sugarbejbs” egna upplevelser och hur de tolkar sin situation, och kopplar samman detta med det rådande samhällsklimatet och dominanta tankar och värderingar kring erfarenhet, frigörelse och feminism.

Projektledare

Lena Gunnarsson, docent i genusvetenskap, Örebro universitet

Övriga forskare

Sofia Strid, docent i genusvetenskap och universitetslektor i sociologi, Göteborgs universitet

Evelina Johansson Wilén, filsosofie doktor i genusvetenskap och biträdande universitetslektor, Högskolan i Halmstad

Amund Hoffart, postdoktor i genusvetenskap, Oslo universitet

Alessandro Rotter Johansson, projektassistent och master i genusvetenskap, Örebro universitet

Finansiär

Forte

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt