Teknikområde Digital tjänsteinnovation
Vid Högskolan i Halmstad är ämnesområdet informatik profilerat mot digital tjänsteinnovation. Det innebär ett fokus på hur värde skapas för användare, organisationer och samhällen genom att kombinera och integrera resurser i digitala tjänster.
Forskningens inriktning
Inom teknikområdet profilerar vi ämnesområdet informatik mot digital tjänsteinnovation där forskning inom informationssystem och människa-datorinteraktion integreras. Detta innebär ett fokus på hur värdet skapas för användare, organisationer och samhällen genom att kombinera och integrera resurser i digitala tjänster. Vi undersöker också hur och varför digital tjänsteinnovation kan främja eller skapa förbättringar för olika samhällsaktörer genom att studera till exempel intressenters engagemang i innovationsprocesser, logik och arkitektur inom digital service, innovationsekosystem och styrning av värdenätverk.
Forskningen inom teknikområdet kombinerar teorier (identifiering av modeller, mönster, strukturer, relationer, processer) med tillämpad och aktionsinriktad forskning i samarbete med industriella och offentliga partner. Våra projekt omfattar processinnovationsforskning med inriktning på intressenternas engagemang och värdering av medskapande samt skärningspunkten mellan digitala tjänster och affärer. Kärnkompetensen är innovationsprocesskunskap, digital service och affärsinnovation, interaktionsdesign och designvetenskap. Vi använder ofta kvalitativa forskningsmetoder som kvalitativa intervjuer, fokusgrupp och workshopmetoder (till exempel medskapande, deltagardesign och personas) deltagarobservation och designetnografi. Forskningsproduktionen innefattar insikter, teori och metodutveckling, prototyper och demonstratorer.
Forskningsprojekt inom Teknikområde Digital Tjänsteinnovation
Vi använder ofta kvalitativa forskningsmetoder som kvalitativa intervjuer, fokusgrupp och workshopmetoder, deltagarobservation och designetnografi.
Forskningens användningsområden
Empirisk informatikforskning vid Högskolan i Halmstad fokuserar på digital tjänsteinnovation inom olika tillämpningsområden för företag, offentlig sektor och privatpersoner. Hälso- och sjukvårdsstudier syftar till att utveckla en förståelse för digitalisering av sjukhus och hälso- och sjukvård för att hjälpa vårdpersonalen i sitt arbete. Detta görs genom att studera användningen och innebörden av hälsoteknik och utveckla innovativa lösningar på hälsorelaterade utmaningar för individer, grupper, organisationer, företag och samhälle som helhet.
I transportsektorn studerar vi till exempel hur inbyggda sensorer i bussar och intelligenta system skapar nya möjligheter till digital tjänsteinnovation. En växande forskningsgrupp fokuserar på användarnas användning av autonoma fordon och hur digitala tjänster avgör framtida transportlösningar.
Applikationer inom media har länge varit huvudfokus för informatik vid Högskolan i Halmstad. I samarbete med svensk och internationell mediebransch har forskningen fokuserat på att utforska nya IT-koncept och tjänster som möjliggör nya former av värdeskapande.
Inom offentlig sektor fokuserar forskningen på hur digitalisering i form av samhällstjänster förändrar förhållandet mellan medborgare och regering, och vad innovation betyder för de tjänster som köpts av offentliga myndigheter.
Utbildning
Forskningen inom teknikområde Digital tjänsteinnovation kanaliseras till följande utbildningar inom informatik på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå:
Personal
Personer vid Akademin för informationsteknologi som är knutna till teknikområde Digital tjänsteinnovation:
- Magnus Bergquist, professor
- Ahmad Ghazawneh, docent
- Alice Zupancic, doktorand Länk till annan webbplats.
- Andrea Resmini, docent
- Azadeh Sarkheyli, universitetslektor
- Charlotte Arghavan-Shahlaei, biträndande universitetslektor
- Christer Rehnström, universitetsadjunkt
- Dimitrios Gkouskos, biträdande universitetslektor
- Ewa Zimmerman, universitetsadjunkt
- Hosea Ofe, biträdande universitetslektor
- Imad Banihani, biträdande universitetslektor
- Jesper Hakeröd, universitetsadjunkt Länk till annan webbplats.
- Jesper Lund, universitetslektor
- Jonas Sjöström, adjungerad universitetslektor Länk till annan webbplats.
- Katerina Cerna, biträdande universitetslektor
- Lars-Olof Johansson, universitetslektor
- Lena Hylving, biträdande universitetslektor
- Maria Åkesson, professor Länk till annan webbplats.
- Mats Lindqvist, universitetsadjunkt
- Meike Brodersen, biträdande universitetslektor
- Michel Thomsen, universitetslektor
- Naomi Buseko Chkumbi Zulu, doktorand
- Olga Plotnikova, doktorand
- Oliver Weberg, doktorand
- Pontus Wärnestål, biträdande professor
- Susanne Lindberg, biträdande universitetslektor Länk till annan webbplats.
- Vaike Fors, professor
- Yi Luo, doktorand
Tillhörighet
Teknikområde Digital tjänsteinnovation tillhör, tillsammans med teknikområde Medvetna intelligenta system, avdelningen ISDD vid Akademin för informationsteknologi.