Hästunderstödd terapi för barn och ungdomar med psykisk ohälsa
Projektet syftar till att beskriva erfarenheter av hästunderstödda terapeutiska aktiviteter för barn och unga mellan 7 och 18 år, med tecken på psykisk ohälsa som befinner sig i risksituation för att långvarigt utanförskap i samhället. Studien är longitudinell och kombinerar kvalitativ och kvantitativ design.
Deltagare i interventionen är barn mellan 7 och 18 år med psykisk ohälsa i from av stressymptom såsom smärtproblematik och som av behandlande psykolog bedömts kunna ha nytta av hästunderstödd behandling. Interventionen äger rum en gång per vecka under sammanlagt 12 veckor. Deltagarna kommer till gården tillsammans med förälder eller annan närstående och tas emot av den barn- och ungdomsfysioterapeut med OHI-certifiering (Organisationen för hästunderstödda insatser) att utföra hästunderstödd terapi och som också ansvarar för terapin och leder sessionen. Varje session är minst 60 min och omfattar hästunderstödda terapeutiska aktiviteter där förberedelse av häst, ridning samt efterarbete med hästen ingår.
I studien används Photovoice för att barnen och ungdomarna ska ges tillfälle att uttrycka vad de anser vara angeläget att belysa i forskningen. Kvantitativa data samlas in med frågeformuläret ”The Mood and Feelings Questionnaire: Short Version (MFQ)” särskilt anpassat barn och föräldrar för att erhålla kvantitativa data som analyseras med icke-parametriskt randomiseringstest (NPRT). Genom att använda NPRT är det möjligt att undersöka skillnader under både toppar och dalar i deltagarnas hälsotillstånd mellan tiden före interventionen och under pågående intervention. Kvalitativa data analyseras med hjälp av Grounded Theory (Charmaz, 2014) alternativt kvalitativ innehållsanalys (Graneheim och Lundman, 2004).
Projektet har erhållit etiskt godkännande vid etikprövningsmyndigheten i Lund avdelning 3 (Dnr: 2019–00008) och avser att bidra till kunskap om erfarenheter och effekter av hästunderstödd terapi för barn och ungdomar med tecken på psykisk ohälsa i risksituation för att utveckla varaktig psykisk ohälsa. Projektet förväntas generera fyra vetenskapliga publikationer och hittills har två kvalitativa artiklar publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften ”Issues in Mental Health Nursing”.
Om projektet
Projektperiod
2019-07-01–2025-12-31
Projektledare
Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad
Andra deltagande forskare
- Ing-Marie Carlsson, docent i omvårdnad
- Marie Bräutigam Ewe, universitetslektor i omvårdnad Länk till annan webbplats.
Samverkanspartner
Finansiärer
- Ekhagastiftelsen