Sju nya forskningsprojekt stärker ProActS
Nu satsar forskningsprogrammet ProActS vid Högskolan i Halmstad på flera nya projekt inom hållbar samhällsutveckling. Under hösten 2024 har sju projekt beviljats som alla bidrar till omställningen mot ett mer hållbart samhälle.
Lokala satsningar
I projektet ”Framhall” står Hallands framtida utveckling i centrum. Här samarbetar forskare med företag och offentliga aktörer för att utveckla nya metoder för samhällsplanering. Målet är att skapa platser som både är klimatsmarta och tillgängliga för alla. Genom workshoppar och scenariobaserade dialoger tar projektet sikte på år 2049.
Tre av projekten handlar om framtidens energilösningar. ”Solbruk i vårt jordbrukslandskap” undersöker hur solenergi kan integreras med jordbruk på ett sätt som både säkerställer effektiv matproduktion och bidrar till EU:s klimatmål. Det andra energiprojektet handlar om fjärrvärmesystemet i bostadsområdet Ranagård i Halmstad. Här har Högskolan sedan 2016 varit med och utvecklat en ny typ av fjärrvärmenät som är först i världen med att uppnå mycket låga returtemperaturer utan att behöva använda värmepumpar. Nu inleds en ny fas där forskarna, under ledning av Helge Averfalk, ska utvärdera hur nätet fungerar under ett helt års drift. Det tredje energiprojektet, "HyCoGen 2", handlar om att undersöka hur man kan integrera vätgasproduktion med fjärrvärme för att öka energieffektiviteten. Forskarna vill ta vara på den spillvärme som uppstår vid vätgasproduktion och använda den i fjärrvärmesystemet, vilket kan minska energiförlusterna och göra hela energisystemet mer hållbart.
Internationella samarbeten
ProActS stärker även sitt internationella engagemang genom två projekt. I Erasmus+-projektet "Getting Out Of the Comfort Zone" samarbetar Högskolan med universitet i Danmark, Finland, Tyskland och Litauen. Syftet är att bättre förbereda studenter för arbetslivets utmaningar inom hållbarhet och grön omställning. Samtidigt bidrar ProActS till återuppbyggnaden av Ukraina genom projektet "CRAFT", där målet är att stödja ukrainska jordbruksföretag i samarbete med Lviv Institute of Management.
Det sjunde projektet, ”LAFERIA”, tar sig an EU:s mål att återskapa viktiga landskapselement i jordbruksområden. När jordbruket har intensifierats har många värdefulla miljöer försvunnit. Genom samarbete mellan Portugal, Belgien, Bulgarien, Finland, Nederländerna, Sverige och Tyskland ska projektet identifiera vad som krävs för att återinföra dessa miljöer och utveckla affärsmodeller som gör det möjligt.