Siri Blückert berättar om sin praktik på programmet Ingenjör i hållbar energi
Siri Blückert studerar på programmet Ingenjör i hållbar energi. Under vårterminen 2023 valde hon att läsa fyra veckor praktik på företaget SI, Sustainable Intelligence, i Varberg. Här nedan berättar hon om sin praktik.
Varför valde du att läsa en praktikperiod?
– Det var huvudsakligen för att jag ville uppleva skillnaden mellan teorin på programmet Ingenjör i hållbar energi och verkligheten som energiingenjör. När man läser programmet kan det verka otydligt vad man kan syssla med efteråt. Det är många riktningar som man kan välja – sol, vind, bioenergi och fjärrvärme är bara några av dem. För mig var det väldigt värdefullt och inspirerande att ha en mentor och förebild, Jonas Kalén, som råkar vara alumn från samma program. Jag rekommenderar verkligen alla att läsa praktikkursen.
Var har du gjort din praktik?
– Jag gjorde min praktik på SI:s huvudkontor i Varberg. Under andra året fick jag en förkärlek för en kurs som heter Styr- och reglerteknik. Min programansvarige, Helge Averfalk, noterade min förkärlek för ämnet och erbjöd sig att matcha ihop mig med SI. SI är ett företag som är väldigt specialiserat inom det området. De utvecklar mjukvaror och system som levererar lösningar för energieffektivisering och automation i fastigheter.
Vad har du fått göra under din praktik?
– Jag fick fyra olika projekt under min fyra veckor långa praktikperiod. Det första projektet handlade om solceller på taket på kontoret i Varberg. Min uppgift var att starta upp projektet genom att hitta nödvändig information om byggnaden, som till exempel takyta och huvudsäkring. Jag kontaktade sedan flera företag för att få in offerter och bokade platsbesök.
– Mitt andra projekt handlade om ett värmeproblem i en av SI:s lokaler som jag tyvärr inte lyckades hitta en lösning på.
– Det tredje projektet var att bidra till en energikartläggning. Vid en energikartläggning ställer man frågor som: var kommer energin in i huset? vart går den? vad är det för system? fungerar det som det ska? finns det åtgärder som kan vidtas? Jag inventerade lampor i fastigheten och elladdare för elfordon – två små beräkningsuppgifter som blev en del av en stor rapport.
– Mitt fjärde och sista projekt var att lösa ett kallvattenmysterium. Efter helger och kvällar var kallvattnet i lokalerna alldeles för varmt och personalen var tvungen att låta vattnet rinna från kranen några minuter för att få kallt vatten. Jag fick då undersöka rörsystemet och göra temperaturmätningar för att hitta var värmen kommer in i kallvattenröret.
Ditt framtida företag kommer utan tvekan låta dig arbeta i Excel, så vässa dina kunskaper redan under din studietid!
Siri Blückert
Vad har varit det bästa under praktiken?
– Att se hur energiingenjörer jobbar i verkligheten! Som energiingenjör sitter man en del på kontoret och gör beräkningar och planerar åtgärder, men det är minst lika vanligt att man gör platsbesök. Det är viktigt för att kunna inventera vad det är för system, vad som fungerar, och om det finns några avvikelser.
– De som arbetar på SI har dessutom varit underbara. Jag uppskattade verkligen att se att kommunikationen mellan medarbetarna fungerade bra, och jag kan varmt rekommendera att man gör praktik på företaget.
Vad är din största lärdom från praktiken?
– Jag har faktiskt tre. Den första är att det inte förväntas att vi ska kunna allt. Det viktigaste är att du ska kunna hitta information och lära dig den för att sedan applicera den kunskapen. Min andra lärdom är att man inte ska stressa när man kommer ut i arbetslivet. Som nyutexaminerad tillåts du att ta tiden för att lära dig. Det tredje, och sista, lärdomen är att Excel är arbetsprogrammet som man ska kunna. Ditt framtida företag kommer utan tvekan låta dig arbeta i Excel, så vässa dina kunskaper redan under din studietid!
Jonas Kalén, alumn från Ingenjör i hållbar energi
Jonas Kalén tog examen från programmet, tidigare Energiingenjörsprogrammet, år 2013. I dag är han energiingenjör på SI och utför kartläggningar och andra typer av energiutredningar för att hjälpa företag att använda mindre energi. Jonas Kaléns främsta tips till dig som funderar på att praktisera är att våga fråga mycket och lära dig så mycket som möjligt.
– Praktiken kan hjälpa dig att få inblick i hur arbetslivet kan se ut efter examen. Dessutom upplever jag att ett starkt kontaktnät är en av de viktigaste fördelarna när man söker jobb, säger Jonas Kalén.
Text och foto: Katarina Tran