Sök Stäng

Isak Löfquist drivs av träningens mångsidighet

Vad kan man jobba med efter programmet Biomedicin med inriktning träningsfysiologi? Tack vare utbildningens breda spektrum har alumnen Isak Löfquist gått från att vara skoltrött till att vilja träna freeskielever, forska om elitidrottare, projektleda i produktutveckling och starta ett eget företag.

"Jag tror att kombinationen av friluftsliv, hälsa och träning kommer att lösa många problem i framtiden."

Isak Löfquist, alumn

Varför valde du att läsa programmet Biomedicin – inriktning träningsfysiologi?

– Jag har alltid älskat all form av träning och rörelse: fotboll, cykling, snowboard, motocross, och extremsporter, men det har inte alltid varit solklart att jag ville utbilda mig inom det. Jag studerade teknik på gymnasiet och efter studenten ville jag aldrig sätta min fot i en skola igen, så jag jobbade en säsong i den österrikiska skidorten Sankt Anton.

Det var först efter att jag återvände till Sverige som jag hittade Högskolans program för Biomedicin med inriktning träningsfysiologi, och ganska fort insåg jag att utbildningen var för mig! Utbildningen verkade innehålla en schysst mix av fysiologi, anatomi, träningslära och nutrition. Jag var inte superkunnig inom de områdena just då, men passionen för träning motiverade mig till att vilja lära mig ännu mer.

Hur var det att studera på programmet?

– Utbildningen hade en perfekt balans mellan teori och praktik. Jag kommer aldrig att glömma nutritionskurserna med universitetslektor Roger Lindegren och alla spännande laborationer som jag gjorde i Rörelselabbet – allt från att utföra tester med elektromyograf till att bryta fastan med olika livsmedel för att mäta blodsockret.

Mixen av klasskamrater var också ett stort plus! Jag kom från en styrketräningsbakgrund medan andra var tokiga i löpträning eller andra idrotter. På så sätt fick jag upp ögonen för träningens mångsidighet och kunde suga åt mig kunskap från mina klasskamraters områden.

Du tog din examen 2017. Vad hände efter det?

– Under mitt sista studieår gjorde jag praktik på Freeskigymnasiet i Dalarna, där jag blev erbjuden ett vikariat efter examen. Jag tränade freeskieleverna i backarna – i hopp och freestyle – och när barmarkssäsongen började instruerade jag i alla möjliga träningsformer, exempelvis trampolin, löpning och gymträning, kombinerat med föreläsningar om kost och träning. Det var väldigt roligt att få jobba med en sport som både jag och eleverna brann för.

Parallellt passade jag på att förkovra mig på Mittuniversitet inom Sports Science. Jag fick slutligen publicera mitt examensarbete därifrån!

Vad gör du nu?

– Fram till nyligen jobbade jag på Monark Exercise i Vansbro, i Dalarna. Där var jag applikationsspecialist för test- och träningscyklar, så kallade ergometercyklar. Jag var projektledare inom produktutveckling, och bistod också forskningscentrum med kunskap och idéer om användning och testutföranden.

Nu bor jag i drömlandskapet för outdoor-sport – Jämtland – och ska satsa på mitt företag inom bland annat naturens läkande krafter, livscoachning, friluftsäventyr och givetvis träning och nutrition.

Hur har utbildningen hjälpt dig i jobbet?

– Utbildningen har gett mig en bred kunskap inom biomedicin. Den har framför allt gett mig trygghet genom att öppna många möjligheter att specialisera mig inom olika inriktningar. Mitt yrkesområde har varit ganska brett, där mina kunskaper inom fysiologi, träning och nutrition från den akademiska världen har vägt tungt.

Utöver jobbet känner jag att utbildningen är en stor del av vem jag är i dag. Det har varit en investering i mig själv. Jag har lärt känna mig själv bättre, både fysiskt och psykiskt, och på vägen lärt mig av andra. I stället för att vara insnöad på ett spår har utbildningen gjort mig mer öppensinnad. I dag vågar jag prova nya saker och utmana min kropp och själ i större utsträckning.

Har du några tips till blivande studenter?

– Det kan kännas lite otydligt vad man kan bli efter examen, det finns så många val efter en bred utbildning. Mitt bästa tips är att nischa dig inom det som du gillar mest, så lovar jag dig att det kommer att gå galant. Du kanske hittar något annat område som du tycker är mer intressant senare – satsa på det då! Det är inte meningen att yrkeslivet ska vara rakt och statiskt. Använd kunskapen från utbildningen väl så kommer du väldigt långt.

Allt fler människor behöver hälsa och rörelse i framtiden, och därför är det viktigt att det finns fler som studerar på det här programmet. Jag tror att kombinationen av friluftsliv, hälsa och träning kommer att lösa många problem i framtiden.

Ordlista

Elektromyograf (EMG): utrustning som används inom medicinen för att mäta musklernas respons på stimulering av nervsystemet.

Freestyle: En gren inom skidsport som består av delgrenarna Big air, Slopestyle, Puckelpist, Halfpipe och Skicross.

Isak Löfquist

Bakgrund: Studerade Biomedicin – inriktning träningsfysiologi.

Gör nu: Är egenföretagare inom livscoachning, friluftsäventyr och träning och nutrition.

Text: Katarina Tran
Foto: Privat

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt