Fem frågor till studenten Marcus Nilsson
Marcus Nilsson studerar på Grundlärarutbildningen (åk 4–6) och brinner för att arbeta med människor. I framtiden drömmer han om att bli handledare för lärarstudenter på VFU, verksamhetsförlagd undervisning.
Varför valde du att läsa Grundlärarutbildning (åk 4–6)?
– Först och främst har jag alltid haft ett brinnande intresse för att arbeta med människor. Det blev ganska tydligt när jag valde att läsa Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Efter studenten testade jag att arbeta inom skolvärlden på olika nivåer, och det som fångade mitt intresse allra mest var när jag arbetade som elevvärd på en grundskola. Även när jag testade andra typer av arbeten saknade jag alltid skolvärlden och arbetets innehåll.
– Jag fick en knuff in i utbildningen när mina tidigare kollegor tipsade mig om att läsa till lärare. Jag trodde egentligen inte att det var något för mig. Mest för att jag tvivlade på min egen förmåga, men också för att mina föräldrar och mor- och farföräldrar inte har en högskoleutbildning. Jag tog ändå ett språng ut i det okända och sökte – ett val som jag absolut inte ångrar i dag!
Vad tycker du om din utbildning?
– Jag är väldigt nöjd med utbildningen i sin helhet. Det är en intressant utbildning med väldigt varierat innehåll. Vi får fördjupade kunskaper inom ämnena som vi ska undervisa i, och även mycket ledarskapskunskap med inslag av psykologi. Utbildningen är som tur är under ständig utveckling och vi som studenter har ett stort inflytande på utbildningen och dess innehåll.
– Något som jag verkligen uppskattar är momenten där vi får kombinera teori med praktik. Ett exempel på det är lektionsplanering. Först studerar vi ett ämne, följt av teorin om hur man lär ut för att slutligen testa en minilektion för klasskamraterna. Dessa lektioner utvärderas senare och vi får slutligen möjligheten att testa i skarpt läge i riktiga klassrum med elever. Utbildningen består också av mycket praktik, så kallad VFU, där vi får vara i skolans verksamheter.
Marcus Nilsson uppmärksammas i SVT Nyheter
I oktober 2023 blev Marcus Nilsson inbjuden till samtal med regeringens särskilda utredare för lärar- och förskollärarutbildningarna, Peter Honeth, för att diskutera lärarutbildningen. Marcus Nilsson, som har ett kriminellt förflutet, ser brister i läromaterial som handlar om missbruk och kriminalitet bland unga och hur problematiken kan hanteras i skolvärden.
Marcus Nilsson i SVT Nyheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur är det att läsa på högskola?
– Det skulle jag summera som en mix av frihet och ansvar. Många delar av utbildningen är frivilliga, men högst rekommenderade. Vi blir introducerade till inlärningsstrategier på olika sätt, och du kan som student hitta din individuella väg till kunskap. Ansvarsbiten är den största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan. På gymnasiet får man som elev väldigt mycket serverat av sin lärare, medan det på högskolan ställs högre krav på eget ansvar. Exempelvis måste du anmäla dig för att få skriva tentor. Samtidigt som kraven är högre ger det en enorm frihet när du ska planera dina studier. Vid många moment kan du själv välja hur du vill plugga under veckorna.
Vad tycker du om Halmstad som studentstad?
– Halmstad är en fantastisk stad med bra tåg- och bussförbindelser. Även om staden inte är en storstad har den ett väldigt rikt studentliv. Vi har en väldigt aktiv studentkår med engagerade medlemmar som arrangerar en variation av aktiviteter. Här finns allt från festliv till spelkvällar, studentkörer och studentföreningar. Det finns verkligen något för alla.
”Studentlivet är fantastiskt och just Grundlärarutbildningen är intressant och utvecklande på många plan.”
Marcus Nilsson
Har du något tips till blivande studenter?
– Om du funderar på att börja plugga – bara gör det! Studentlivet är fantastiskt och just Grundlärarutbildningen är intressant och utvecklande på många plan.
– Många undrar om det går att arbeta samtidigt som man studerar. Svaret är delvis ja. Det beror på eftersom vissa delar kräver mer närvaro än andra. Det går inte att arbeta heltid och samtidigt studera på heltid. Mitt tips är att bestämma dig för att prioritera studierna tidsmässigt innan du börjar plugga. Ta den första tiden till att hitta just din studieteknik och lära känna Högskolan och ditt program.
– Det jag önskar att någon hade berättat för mig innan jag började att studera är hur viktigt det är att inte stressa upp sig inför en omtenta. Det händer alla någon gång att man får göra en komplettering på en uppgift eller göra en omtenta. När det händer kan det upplevas som lite kämpigt men ge inte upp! Man får fler försök och allt hänger inte på ett tillfälle.
Marcus Nilsson
Utbildning: Grundlärarutbildning (åk 4–6).
Hemort: Kristianstad.
Intressen: Spel, kultur, litteratur och träning.
Gör om tio år: Jag vill vara handledare för lärarstudenter på VFU, verksamhetsförlagd undervisning. Jag vill också ha kvar en nära koppling till Högskolan i Halmstad.