Sök

Fem frågor till studenten Lina Svensson

Lina Svensson pluggar på programmet Civilingenjör i datateknik. Hon blev positivt överraskad av hur mycket Högskolans studenter hjälper varandra för att klara studierna tillsammans.

Varför valde du att läsa programmet Civilingenjör i datateknik?

– Jag ville läsa vidare till någon typ av ingenjör eftersom jag gillar problemlösning och utveckling. Att det blev just datateknik har dels att göra med den lovande framtidsutsikten. Det känns tryggt och motiverande att veta att jag efter examen kommer ut till en arbetsmarknad där min kompetens efterfrågas, och där det dessutom finns goda möjligheter till bra lön. Jag drogs också till att mitt val av utbildning inte innebär att hela mitt framtida arbetsliv huggs i sten. Det finns både olika inriktningar i programmet och därefter flertalet möjliga branscher att jobba inom.

Blond tjej i pastellgrön blus sitter ner på en bänk och ler mot kameran. I bakgrunden finns entrén till hus S. Foto.

Lina Svensson sitter utanför hus S på campus.

Vad tycker du om din utbildning?

– Jag är hittills mycket nöjd med min utbildning. Den innehåller mycket räkning och logiskt tänkande, vilket jag trivs med. Första årets kurser har gett mig en bra grund med bland annat matematik, programmering och grundläggande förståelse för hur datorer fungerar. En positiv överraskning har varit hur många studenter som samarbetar. Vi har en egen våning med grupprum där jag dagligen pluggar och löser uppgifter tillsammans med kompisar. Det gör studierna både enklare och roligare. Att kunna vara tillsammans med andra i samma situation under de tuffare veckorna är dessutom både hjälpsamt och tacksamt.

Hur är det att läsa på högskola?

– Jämfört med gymnasiet innebär högskolestudier mer eget ansvar men också mer frihet. Föreläsningar, övningspass och seminarier motsvarar – åtminstone på mitt program – mindre än halvtid en vanlig vecka. Resten av pluggandet kan man göra när, och där, det passar bäst. Det medför även krav på en viss disciplin, speciellt då ingen lärare eller mentor tar ansvar för att jag som enskild student lägger ner det arbete som krävs för att jag ska klara min utbildning.

”Det finns allt från spelkvällar och 3D-printning till studentligor i futsal och cykelfester. Dessa aktiviteter är ibland nyttiga avbrott från plugget och kan verkligen göra veckorna roligare.”

Lina Svensson

Vad tycker du om Halmstad som studentstad?

– Det är en fin stad som jag trivs jättebra i. Det finns mycket att göra, både sådant som inte är kopplat till Högskolan och sådant som olika programföreningar arrangerar. Jag har många bra minnen från studentarrangemang och jag tycker verkligen att dessa berikar min studietid.

Har du något tips till blivande studenter?

– Först och främst vill jag lugna dig som är orolig över att du saknar tidigare kunskaper inom programmering och datorer. Jag var en av dem och vet nu att det inte innebär några problem eftersom programmeringen och de liknande kurserna börjar från grunderna och inte förutsätter några förkunskaper.

– Mitt andra tips till dig som blivande student är att vara beredd på att göra studierna till ditt huvudsakliga fokus. De kräver mycket tid och energi.

– Mitt tredje tips är att ta vara på de undervisningsmöjligheter som ges – flera kurser erbjuder olika former av övningspass utöver föreläsningarna. Dessa upplever jag som väldigt givande.

– Slutligen vill jag tipsa om att kolla vad Högskolan har att erbjuda utöver studierna. Det finns allt från spelkvällar och 3D-printning till studentligor i futsal och cykelfester. Dessa aktiviteter är ibland nyttiga avbrott från plugget och kan verkligen göra veckorna roligare.

Lina Svensson

Utbildning: Civilingenjör i datateknik.

Hemort: Vara, i Västergötland.

Intressen: Pingis och bakning.

Gör om tio år: Det hoppas jag att jag kan lista ut under de år jag har kvar på min utbildning.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt