Fem frågor till alumnen Cajza Eriksson
Hej Cajza Eriksson, samordnare för arbetet mot invasiva arter och alumn vid programmet Naturvård och artmångfald, vad kul att du vill dela med dig om din utbildning!
Varför valde du att läsa programmet Naturvård och artmångfald?
– Jag jobbade tidigare som sjuksköterska och ville skola om mig. Jag ville snarare ha ett jobb som gav mig möjlighet att vara utomhus i naturen mycket. När jag jämförde mellan utbildningar tyckte jag att det här programmet verkade vara det som är mest inriktat på grön biologi, det vill säga natur och ekologi, vilket jag tycker är mest intressant.
”Jag fastnade faktiskt totalt för invasiva arter ganska tidigt i utbildningen.”
Cajza Eriksson, alumn
Hur var det att studera på programmet?
– Jag trivdes väldigt bra! Jag har alltid varit intresserad av naturen, men har inte haft så många vänner som har delat samma intresse. Det kändes därför helt fantastiskt att plötsligt sitta i ett rum med över 20 andra naturnördar. En del kurser var lite slitigare än vad jag hade förväntat mig, men de var alla spännande ämnen, vilket gör det lite lättare.
Vad hände efter din examen och vad gör du nu?
– Jag tog examen 2019 och efteråt fick jag jobb på Länsstyrelsen Skåne, där jag i dag jobbar som samordnare för arbetet mot invasiva arter. Jag fastnade faktiskt totalt för invasiva arter ganska tidigt i utbildningen, och gjorde både praktik och skrev mitt examensarbete med den inriktningen.
Hur har utbildningen hjälpt dig i jobbet?
– Utbildningen gav mig en bred bas att stå på och god förståelse för sambanden som finns i naturen. Har du den grunden kan du sedan komplettera med specialkunskaper och ändå förstå helheten. Även om jag inte kommer ihåg allt från till exempel kurserna Geografiska informationssystem och Miljörätt ligger det i bakhuvudet och kunskapen räcker ofta långt.
– Att utbildningen hade mycket fältarbete har också varit användbart. Många av ingångsjobben på kommuner, länsstyrelser och företag är inventeringstjänster. Har du då inventerat en del tidigare kommer du snabbare in i arbetet och förhoppningsvis leder det till en fortsatt tjänst.
Har du tips till blivande studenter?
– Var inte rädd för att fråga om du inte förstår. Det är helt okej att nörda ner sig i ämnen, men glöm inte helheten – det ger fler poäng på tentan och öppnar för en större arbetsmarknad! Sist men inte minst: kom ihåg att ha kul och var nyfiken.
Text: Katarina Tran
Bild: Privat