Sök

Dataingenjörer fick nationellt pris för bästa examensarbete

Fredrik Strand och Jonathan Karlsson skrev sitt examensarbete tillsammans och blev examinerade dataingenjörer år 2022. Ett år senare tilldelades de Sveriges Ingenjörers pris för bästa examensarbete vid landets högskoleingenjörsutbildningar för deras arbete om att göra arbetsplatser säkrare med hjälp av datorseende och maskininlärning.

Två olika porträtt på två män utomhus i ett kollage. Den ena är blond och kortklippt och har på sig en blå jacka. Den andra är mörkblond och bär en blå jeansskjorta. Foto.

Hur kändes det att få stipendiet?

– Vi hade ingen aning om att vi ens hade blivit nominerade så det kom som en stor överraskning att vi vann priset. Det är väldigt roligt att många timmars arbete ger resultat och uppmärksammas, säger Fredrik Strand.

– Jag blev otroligt glad när beskedet kom! Jag trodde att studierna på Högskolan i Halmstad var ett avslutat kapitel, men nu ser jag fram emot att dela vårt arbete och bidra till att skapa säkrare och tryggare arbetsplatser i Sverige. Vi vill dessutom rikta ett stort tack till Felix Nilsson, vår handledare från företaget HMS Networks, som gav oss detaljerad feedback på vårt arbete, säger Jonathan Karlsson.

Vad handlar ert examensarbete om?

– Vårt examensarbete handlar om hur man med en snabb och effektiv metod kan säkerställa att all personal på en arbetsplats bär rätt skyddsutrustningen för att garantera deras säkerhet, säger Fredrik Strand, och Jonathan Karlsson förklarar ytterligare:

– Vi har utvecklat en mjukvara som, med hjälp av en kamera och maskininlärning, kan detektera ansikten och fem olika objekt: skyddshjälm, reflexväst, skyddshandskar, skyddsglasögon och hörselkåpor. Systemet skulle till exempel kunna användas vid en ingång till ett säkerhetsklassat område i en fabrik eller en industri för att säkerställa att endast behörig personal finns i området och att de bär den skyddsutrustning som krävs.

De visar att de kan tillämpa akademiska kunskaper och metoder på ett relevant praktiskt problem med stor skicklighet och inte minst hur tekniken kan användas för att göra världen lite säkrare.

Ur motiveringen, Sveriges Ingenjörer

Vad var det bästa i utbildningen?

– Utbildningen har gett mig en bra grundförståelse inom många områden som jag kan nyttja i mitt arbete, säger Fredrik Strand.

– Det bästa med utbildningen var alla programmeringskurser. Jag tycker om att använda kreativitet för att hitta smarta lösningar på komplicerade problem. Den mest minnesvärda kursen var Avancerad objektorienterad programmering, där vi fick fria händer att utforma ett spel med hjälp av objektorienterad programmering, berättar Jonathan Karlsson.

Hur har utbildningen och examensarbetet hjälpt dig i jobbet?

– Jag har haft störst nytta av mina kunskaper inom programmering och regler- och styrteknik. Kunskaperna jag har fått i ellära använder jag också i mitt dagliga arbete, säger Fredrik Strand.

– Att få utveckla min programmeringskunskap har varit till stor nytta i mitt nuvarande arbete, men jag har ännu inte haft möjlighet att tillämpa mina kunskaper inom maskininlärning och datorseende i min nuvarande roll, säger Jonathan Karlsson.

Hur har det gått efter examen?

– I dag jobbar jag inom automation på Creacon, säger Fredrik Strand.

– Och jag jobbar på Eniac i Göteborg. Eniac är ett företag som specialiserar sig på mjukvaror och affärssystem för Svenska kyrkan. I min roll jobbar jag med både backend- och frontend-utveckling, säger Jonathan Karlsson.

Vinnare av Wimanska priset

Wimanska priset delas årligen ut för bästa examensarbete vid landets högskoleingenjörsutbildningar. Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre år och är en yrkesexamen på grundnivå. Pristagarna belönas med totalt 50 000 kronor. Priset delas ut av en kommitté utsedd av fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Fredrik Strand och Jonathan Karlsson fick ta emot priset med motiveringen:

”Utöver de tekniska aspekterna i examensarbetet tar pristagarna upp etiska och juridiska frågeställningar kring den utvecklade tekniken. De visar att de kan tillämpa akademiska kunskaper och metoder på ett relevant praktiskt problem med stor skicklighet och inte minst hur tekniken kan användas för att göra världen lite säkrare.”

Text: Katarina Tran
Foto: Privat

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt

Relaterat

Här kan redaktören placera information som kan anses vara relaterad till innehållet på sidan.