Sök Stäng

Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter

Du som är rektor eller arbetar inom elevhälsan – öka din kompetens inom systematiskt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Högskolan i Halmstad erbjuder under hösten 2025, på uppdrag av Skolverket, kursen Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter.

Detta är en uppdragsutbildning som har tagits fram på uppdrag av Skolverket. Den kan även anordnas för en enskild arbetsgivare eller organisation som behöver någon form av kompetensutveckling. Har ni frågor eller vill gå vidare med en beställning, mejla kontaktpersonen för den här utbildningen.

Vill du veta mer om vad en uppdragsutbildning är? Se mer information via länken.

Uppdragsutbildning

Flicka sitter i ett fönster och tittar på personer som spelar basket. Illustration.

Kursbeskrivning

Träff 1 – Hedersrelaterat våld och förtryck

Föreläsare är Pernilla Ouis, professor i socialt arbete.

Föreläsningen förmedlar grundläggande kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive om pojkar och män i hedersförtryck, och hbtqi-perspektiv. Teorier, förklaringsmodeller, hur förtrycket och våldet yttrar sig, kopplingar till socioekonomisk segregation, den nya lagstiftningen rörande hedersrelaterad brottslighet diskuteras.

Träff 2 – Om Skolverkets stödmaterial Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter

Föreläsare är Hanna Cinthio, dr. i socialt arbete och konsult.

Föreläsningen berör hur man undervisar om hedersrelaterat våld och förtryck, men även de konflikter som kan uppstå i samband med undervisningen med särskild fokus på rasism och diskriminering.

Träff 3 – Det skolsociala uppdraget

Föreläsare är Sara Högdin, docent i socialt arbete.

Föreläsningen handlar om det skolsociala uppdraget, som inkluderar hur skolan kan identifiera och stödja flickor/kvinnor och pojkar/män som lever i en utsatt situation med hedersrelaterat våld och förtryck. Föreläsningen behandlar även anmälningsplikten, skolans relationer med socialtjänsten och hemmen samt risker när skolan agerar på utsatthet.

Träff 4 – Om skolans systematiska värdegrundsarbete

Föreläsare är Maria Heintz, universitetslektor i socialt arbete.

Föreläsningen handlar om skolans systematiska värdegrundsarbete i relation till barns kamratskapande gruppinteraktioner med fokus på jämställdhet, hbtqi och mänskliga rättigheter. Föreläsningen bidrar med kunskaper som kan användas i det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Träff 5 – Preventionsmetoder kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck

Föreläsare är Sara Helmersson, universitetslektor i socialt arbete

Föreläsningen handlar om preventionsmetoder kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck och om samverkan med organisationer externa aktörer, i synnerhet frivilliga organisationer, kring förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtyck.

Träff 6 – Juridiska perspektiv på skolans systematiska arbete

Föreläsare är Eva Lotta Swahn och Vjollca Turjaka, universitetsadjunkter i juridik och före detta åklagare

De föreläser ur ett åklagarperspektiv. Föreläsningen handlar om hedersrelaterad brottsligheter med inriktning mot barn och unga, arbetet med att förhindra, avbryta, utreda och lagföra brott. Den handlar också om att stödja och hjälpa brottsoffer och andra aktörer, som bland annat skolpersonal, under ett inledande händelseförlopp, under och efter en rättsprocess samt det förebyggande arbetet.

Anmäl kursdeltagare här

Sista anmälningsdag är den 31 augusti klockan 23.30.









uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt