Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter
Du som är rektor eller arbetar inom elevhälsan – öka din kompetens inom systematiskt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Högskolan i Halmstad erbjuder under hösten 2025, på uppdrag av Skolverket, kursen Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter.
Detta är en uppdragsutbildning som har tagits fram på uppdrag av Skolverket. Den kan även anordnas för en enskild arbetsgivare eller organisation som behöver någon form av kompetensutveckling. Har ni frågor eller vill gå vidare med en beställning, mejla kontaktpersonen för den här utbildningen.
Vill du veta mer om vad en uppdragsutbildning är? Se mer information via länken.
Stärkt systematiskt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck
Läroplanerna för grundskolan, gymnasieskolan och motsvarande skolformer anger att alla tendenser till diskriminering eller kränkande behandling, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, ska förebyggas och bemötas med kunskap och aktiva insatser. Alla elever ska även få kunskaper inom området sexualitet, samtycke och relationer samt om hedersrelaterat våld och förtryck. Rektor har ett särskilt ansvar för att kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer samt kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck behandlas återkommande i utbildningen. Elevhälsan har ofta en nyckelroll som stöd till elever, till skolpersonal och i samverkan med externa aktörer. Arbetet med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck behöver ske systematiskt och vara en del av skolans jämställdhetsarbete.
Skolverket erbjuder, tillsammans med Högskolan i Halmstad, en kurs för rektorer och elevhälsopersonal om systematiskt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, eftersom fortbildning har visat sig vara värdefull för skolans fortsatta arbete med att motverka detta.

Målgrupp
Kursen vänder sig till rektorer och elevhälsopersonal i grund- och, gymnasieskolan och motsvarande skolformer samt kommunal vuxenutbildning. Utvecklingsledare på huvudmannanivå samt liknande befattningar är också en del av målgruppen.
Syfte och mål
Deltagarna i kursen ska få sakkunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck med målet att deltagarna genom processtöd utvecklar sin skolas systematiska arbete med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
Efter fullgjord fortbildning ska deltagare ha utvecklat:
- grundläggande kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive om pojkar och män i hedersförtryck, och hbtqi-perspektiv.
- sin egen och verksamhetens förmåga att upptäcka och agera vid utsatthet.
- förståelse för risker i samband med arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, till exempel risk för diskriminering, stigmatisering, kulturalisering och andrafiering med fokus på rasism (i synnerhet islamofobi och afrofobi).
- förståelse för hur skolans rättighetsfrämjande arbete och undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer hör ihop med det förebyggande arbetet mot hedersförtryck.
- kunskaper om hur arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck kan organiseras och genomföras som en del av det systematiska kvalitetsarbetet.
Deltagarna ska genom fortbildningen få stöd att:
- utveckla skolans systematiska värdegrundsarbete med fokus på till exempel jämställdhet och mänskliga rättigheter.
- organisera och stödja undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer och jämställdhet utifrån ändringarna i läroplanerna 2022.
- skapa tillitsfulla relationer mellan hem och skola.
- utveckla samverkan såväl inom skolan som med relevanta externa aktörer som en del av det systematiska arbetet.
Upplägg
Kursen består av sex föreläsningar, jämnt fördelade över terminen. Vid varje tillfälle är det en föreläsning på 2 timmar, samt en timmes seminarium/diskussion, alltså totalt 3 timmars undervisning per gång. Kursen är digital och startar i oktober.
Högskolan skickar ut kurslitteratur till antagna deltagare.
För intyg av genomgången fortbildning krävs minst 80 procent närvaro för utbildningstillfällen och processtöd.
Processtöd
Mellan föreläsningarna sker pass med processtöd. Varje tillfälle inleds med en timmes gemensam diskussion kring den uppgift eller reflektionsfråga som deltagarna fått med sig från föreläsningstillfället gången innan processtödet. Sedan indelas deltagarna i grupper om max 8 deltagare som får ha ett enskilt möte med en av kursens lärare. Denna tid kan också ägnas åt att diskutera olika fallbeskrivningar, praktiska övningar eller rollspel. Under processtiden kommer deltagarna också att arbeta fram förslag på egen handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck för sin skola.
Anmälan
Antalet platser är begränsat till 24 stycken och urvalet görs enligt turordning efter anmälningsdatum. Kursen startar vecka 41. Anmälningsformulär finns längst ner på denna sida.
Kursbeskrivning
Träff 1 – Hedersrelaterat våld och förtryck
Föreläsare är Pernilla Ouis, professor i socialt arbete.
Föreläsningen förmedlar grundläggande kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive om pojkar och män i hedersförtryck, och hbtqi-perspektiv. Teorier, förklaringsmodeller, hur förtrycket och våldet yttrar sig, kopplingar till socioekonomisk segregation, den nya lagstiftningen rörande hedersrelaterad brottslighet diskuteras.
Träff 2 – Om Skolverkets stödmaterial Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter
Föreläsare är Hanna Cinthio, dr. i socialt arbete och konsult.
Föreläsningen berör hur man undervisar om hedersrelaterat våld och förtryck, men även de konflikter som kan uppstå i samband med undervisningen med särskild fokus på rasism och diskriminering.
Träff 3 – Det skolsociala uppdraget
Föreläsare är Sara Högdin, docent i socialt arbete.
Föreläsningen handlar om det skolsociala uppdraget, som inkluderar hur skolan kan identifiera och stödja flickor/kvinnor och pojkar/män som lever i en utsatt situation med hedersrelaterat våld och förtryck. Föreläsningen behandlar även anmälningsplikten, skolans relationer med socialtjänsten och hemmen samt risker när skolan agerar på utsatthet.
Träff 4 – Om skolans systematiska värdegrundsarbete
Föreläsare är Maria Heintz, universitetslektor i socialt arbete.
Föreläsningen handlar om skolans systematiska värdegrundsarbete i relation till barns kamratskapande gruppinteraktioner med fokus på jämställdhet, hbtqi och mänskliga rättigheter. Föreläsningen bidrar med kunskaper som kan användas i det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Träff 5 – Preventionsmetoder kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck
Föreläsare är Sara Helmersson, universitetslektor i socialt arbete
Föreläsningen handlar om preventionsmetoder kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck och om samverkan med organisationer externa aktörer, i synnerhet frivilliga organisationer, kring förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtyck.
Träff 6 – Juridiska perspektiv på skolans systematiska arbete
Föreläsare är Eva Lotta Swahn och Vjollca Turjaka, universitetsadjunkter i juridik och före detta åklagare
De föreläser ur ett åklagarperspektiv. Föreläsningen handlar om hedersrelaterad brottsligheter med inriktning mot barn och unga, arbetet med att förhindra, avbryta, utreda och lagföra brott. Den handlar också om att stödja och hjälpa brottsoffer och andra aktörer, som bland annat skolpersonal, under ett inledande händelseförlopp, under och efter en rättsprocess samt det förebyggande arbetet.