Sök Stäng

Utvecklingsingenjörsprogrammet på Utexpo

På den här sidan har deltagarna på Utexpo sammanfattat sina projekt. Här kan du upptäcka och läsa om spännande projekt från Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Demokratisering av proteser – En affärsmodell för ökad tillgänglighet av proteser

  • Deltagare: Jennifer Cannon och Erica Nilsson.
  • Samarbetspartner: Lindhe Xtend AB.

Världen står inför en stor utmaning när det gäller tillgången till proteser för amputerade personer. År 2017 beräknades det att nästan 58 miljoner människor var amputerade världen över, och denna siffra förväntas öka. Trots detta får endast en liten del av dem tillgång till proteser. Orsaker till denna bristfälliga tillgång är höga kostnader, brist på kunskap och infrastruktur, samt ekonomiska hinder i utvecklingsländer.

För att adressera problematiken har vi samarbetat med Lindhe Xtend i ett projekt för att möjliggöra tillverkning och distribution av proteser i utvecklingsländer. Projektet bygger på teknik som 3D-scanning och 3D-printning för att göra tillverkningsprocessen mer effektiv och kostnadseffektiv. Dessutom involverar projektet insamling och återanvändning av proteser från västvärlden för att minska materialkostnader och avfall, vilket förväntas ha positiva miljöeffekter genom minskad avfallshantering och återanvändning av material.

Resultatet av studien, en affärsmodell Circular Business Model Canvas, förväntas ge en ökad tillgänglighet för amputerade personer till anpassade och hållbara proteser. Genom att erbjuda denna lösning strävar projektet efter att minska den sociala uteslutningen och stigma som ofta följer med funktionsnedsättningar. Flera analyser har gjorts som ligger till grund för de handlingsplaner som har tagits fram. Detta för att kunna implementera affärsmodellen i en organisation och för att kunna påbörja ett pilotprojekt.

Projektet inkluderar en potentiell mobilklinik, vilket har varit en central del för ett genomförande.

Demokratisering av proteser – Proteshylsan

  • Deltagare: Josefin Svensson och Hilma Ireblad.
  • Samarbetspartner: Lindhe Xtend AB.

Idén till projektet startades år 2015 av Christoffer Lindhe och Fawzi Halila. Målet med projektet är att demokratisera och öka tillgängligheten av proteser genom digitalisering och decentraliserad tillverkning. Ett ytterligare mål är att skapa nya, innovativa produkter och tjänster, och hållbara affärsmodeller för att möta det växande behovet av proteser.

I utvecklingsländer är det brist på billiga och enkla proteser, vilket leder till sämre livskvalitet och självförtroende för den amputerade. Till skillnad från Sveriges sjukvårdssystem finns inte ett fungerande system där den amputerade ges möjligheten att lättillgängligt få tillgång till proteser efter sin amputation. Den stora utmaningen i protesen är hylsan då den är individuell. Alla amputationer är unika och den amputerade har därför en unik längd på stumpen. Det leder till att priset på hylsan är högt, vilket gör att människor i ekonomiskt utsatta situationer inte har tillgång till proteser.

Projektmålet var att utveckla och ta fram en färdig prototyp av en individanpassad hylsa för underbensamputerade i utvecklingsländer. Hylsan ska kunna tillverkas med hjälp av effektiva metoder och bestå av hållbara material.

Projektgruppen har därför strävat efter att få fram ett resultat som uppnår dessa krav. Genom en mer ekonomisk tillverkningsmetod och design av hylsa kommer amputerade i utvecklingsländer lättare få tillgång till proteser, som på längre sikt ökar deras livskvalitet.

FlexiCare

  • Deltagare: Sofie Krüger och Ellinor Nilsson.

Projektets ursprung sträcker sig tillbaka till 2020, när en av projektmedlemmarna arbetade som personlig assistent för Nordens då yngsta ALS-patient. Patienten hade fått en trakealkanyl kopplad till en respirator för att underlätta andningen. Av ren nyfikenhet frågade projektmedlemmen lungsjuksköterskorna om det mest utmanande arbetsmomentet inom respiratorvård. Svaret var till en förvåning: förflyttning.

Förflyttning av en patient med trakealkanyl kräver stor försiktighet för att förhindra att kanylen i halsen rör sig, vilket kan orsaka komplikationer både för patienten och vårdpersonalen. Problemen är många, inklusive hantering av den otympliga respiratormaskiner och de lätt vridna slangarna. En simpel aktivitet som att flytta en patient från en stol till en rullstol kan medföra betydande risker.

För att adressera dessa utmaningar beslutade projektgruppen att utveckla en transportabel andningsenhet. Denna enhet skulle inte bara förenkla förflyttningen av patienter med trakeostomi, utan också tjäna ett bredare behov inom intensivvårdsavdelningar och Försvarsmakten. Genom projektets utveckling har behovet av en sådan enhet bekräftats inom flera olika vårdkontexter, vilket har lett till en utvidgning av projektets omfattning och syfte. Denna innovation syftar till att minska de negativa konsekvenserna av förflyttningar och förbättra både patientsäkerheten och arbetsförhållandena för vårdpersonalen.

Det här projektet omfattas av sekretess och placeras i sal I105 på Utexpo.

Friend In Need

  • Deltagare: Martin Jernberg och Carl Pettersson.
  • Samarbetspartner: Quokka AB.

Känner du dig ibland otrygg när du går ut ensam på kvällen? Det är en känsla många av oss kan relatera till. Men nu finns det en innovativ lösning som kan öka din känsla av trygghet och säkerhet. Vår app Friend In Need för smartklockor är speciellt utformad för att reagera på din kroppsliga respons när du känner dig hotad eller i fara – som vid ett potentiellt överfall.

Genom att utnyttja den avancerade sensorteknologin som finns i dagens smartklockor kan vår app kontinuerligt övervaka din fysiologiska aktivitet när du exempelvis är ute och promenerar. Den analyserar en mängd olika parametrar, inklusive din hjärtfrekvens, hudens elektriska ledningsförmåga och rörelsemönster. Genom att noggrant mäta och tolka denna data kan appen identifiera när din kropp aktiverar fight or flight-responsen – den instinktiva reaktionen på hotfulla situationer. När vår app upptäcker en sådan respons, agerar den omedelbart för att skydda dig. Den skickar automatiskt larm till dina fördefinierade nödkontakter, såsom anhöriga eller vänner, och inkluderar din exakta plats tack vare GPS-spårning. På så sätt kan hjälp snabbt nå dig när du behöver det som mest. Men säkerheten är inte bara reaktiv, den är också proaktiv. Vår app ger dig även möjlighet att känna dig tryggare genom att du kan larma dina nödkontakter med ett enkelt knapptryck om du bevittnar en farlig situation och inte vågar ta upp din telefon.

Vi inser hur viktigt det är att känna sig säker, särskilt när man är ute och går på kvällarna eller i potentiellt farliga situationer. Med vår app kan du känna dig lite tryggare i din vardag, oavsett om du är ensam eller med andra. Det är en extra säkerhetsnivå som finns där när du behöver det som mest.

GTechnologies

  • Deltagare: Kalle Folkesson Ullenby och Matilda Ahlgren.

Känslan att vara annorlunda och oro för sin hälsa är vanligt hos barn med diabetes typ 1. En betydande del barn upplever att sjukdomen konstant påverkar deras välbefinnande negativt. De upplever även en signifikant brist på förståelse och kunskap i samhället gällande sjukdomen.

Den kroniska sjukdomen diabetes typ 1 drabbar årligen miljontals människor runt om i världen. Omkring 1000 barn insjuknar årligen i Sverige och statistik från barndiabetesfonden visar att den siffran ökar. Sjukdomen kräver konstant övervakning och hantering av blodsockernivåerna genom manuell administrering av insulin. Behandlingen är både tidskrävande och utmanande för de som drabbas.

En vanligt förekommande komplikation för en typ 1-diabetiker är låga blodsockervärden, känt som hypoglykemi. Det innebär att personen har fått i sig för mycket insulin i förhållande till vad personen har ätit och hur mycket personen har rört på sig. Symptomen blir snabbt allvarliga om tillståndet inte behandlas omedelbart och korrekt. Detta är en rädsla för personer som lever med diabetes typ 1 samt deras anhöriga. Trots framsteg inom både insulin och tekniska hjälpmedel, drabbas fortfarande många av allvarlig hypoglykemi, vilket i värsta fall leder till döden.

Vi har utvecklat en unik medicinteknisk innovation som förhindrar hypoglykemi hos barn med diabetes typ 1. Samtliga delar har validerats för att säkerställa pålitlighet. Syftet är att familjer som drabbas av barndiabetes typ 1 ska känna frihet och trygghet genom att kombinera innovation med mänsklig omsorg. Att självständigt kunna undvika allvarliga hälsokomplikationer är avgörande i ett samhälle med bristande kunskapsnivå om sjukdomen. Innovationen ger användaren denna möjlighet och skapar trygghet när andra inte vet hur de ska agera.

Det här projektet omfattas av sekretess och placeras i sal I105 på Utexpo.

IntelliDoor

  • Deltagare: Philip Michalopoulos och Adam Algorf.

IntelliDoor är en ny, smart dörr som förenklar vardagen och ökar säkerheten i hemmet. Marknaden för smarta hem växer i en rasande takt, med ökad efterfrågan på produkter som förbättrar bekvämligheten och säkerheten i hemmet. Smarta dörrar utgör en växande del av denna marknad och förändrar hur vi interagerar med våra dörrar.

Traditionella dörrar har sina begränsningar, inklusive användningen av fysiska nycklar, bristande kontroll över låsning och ineffektiv logistik för fastighetsägare. Smarta dörrar erbjuder lösningar på dessa problem genom funktioner som fjärröppning och -låsning, realtidsövervakning samt integration med smarta hemsystem.

IntelliDoors mål är att förbättra bekvämligheten och säkerheten för bostäder genom att introducera en smart dörr med allt ”smart” inbyggt. Vi strävar efter att lösa problem som glömda nycklar, oönskade gäster och ineffektiv logistik. Genom att integrera smarta dörrar i smarta hem-system skapar vi en sömlös och automatiserad hemmiljö.

Syftet med projektet är att utveckla och lansera en prototyp av en smart dörr som möter kundernas behov och förväntningar. Vi siktar på att erbjuda en högkvalitativ produkt till ett konkurrenskraftigt pris samtidigt som vi etablerar en stark varumärkesidentitet inom smarta dörrar. Vår vision är att bli en ledande leverantör av smarta dörrlösningar på den globala marknaden.

  • Deltagare: Sebastian Öhrskog och Oliver Gustafsson.

Välkommen till LearnLink – nyckeln till framgångsrika studier!

Vi erbjuder en innovativ digital plattform som ger högskole- och universitetsstudenter tillgång till strömningsbar kurslitteratur, pedagogiska videoklipp och studenters delade anteckningar och inlämningar – allt på ett och samma ställe. Men vi stannar inte där! Med vårt sociala forum kan studenter delta i diskussioner, dela erfarenheter och få stöd från sina medstudenter. Vi tror att samarbete, kunskapsdelning och gemenskap är avgörande för att lyckas i sin utbildning. LearnLink är en plats där studenter kan göra just det. Vidare erbjuder vi även ett integrerat AI-verktyg som kan generera skräddarsydda frågor med tillhörande svar baserat på studenters kursplan och kursbok. Verktyget kan också besvara frågor relaterade till innehållet i boken. Men det bästa av allt? Allt detta är tillgängligt genom en enkel prenumeration.

Genom vår plattform LearnLink vill vi göra högkvalitativt studiematerial mer tillgängligt för landets studenter. Vi strävar efter att bidra till att öka kunskapsnivån och främja livslångt lärande i samhället.

LoremTouch

  • Deltagare: Alice Hameed och Mahmoud El-imam.

LoremTouch fokuserar på att utveckla tre olika, hållbara och mångsidiga massagepistolsmunstycken med integrerad värme och kylfunktion som kan appliceras på alla typer av massagepistoler. Detta för att främja effektiva, hållbara och långsiktiga lösningar för kund och användare. I vår undersökning av massagepistoler har vi funnit att det används högfrekventa slag för att lösa upp muskelspänningar och främja återhämtning. Dagens modeller har visat sig minska fördröjd muskelömhet och öka rörelseomfånget, vilket gynnar olika användargrupper som atleter, vårdpersonal och träningsentusiaster. Den senaste långsamväxande trenden inkluderar munstycken med värme, vilket ytterligare förbättrar effekterna av behandlingarna genom att bland annat främja muskelåterhämtning och förbättrad blodcirkulation. Trots marknadens tillväxt och efterfrågan finns det brister i befintliga massagepistolsmunstycken, inklusive en begränsad tillgång till separata köp av massagepistol och munstycke. Det krävs en hållbar lösning som tillåter användare att ta del av de senaste trenderna och funktionerna utan att behöva köpa en helt ny massagepistol. Det brister även i dag i inkluderingen av kyl- och värmefunktion i specifikt tre typer av munstycken.

MOSS – Multi Operational Support System

  • Deltagare: Amanda Voss Åkerström och Hannes Gyllhamn.

Vårt projekt fokuserar på att effektivisera datainsamling i våtmarker, vilka är viktiga för biologisk mångfald, naturlig vattenrening och förbyggande av översvämningar. I dag sker provtagning och datainsamling manuellt genom att personer vadar ut i våtmarkerna, vilket resulterar i en tidskrävande och dyr process. Genom att använda vår lösning, en UGV utrustad med sensorer och provtagningsutrustning, kan datainsamlingen ske snabbare och mer kostnadseffektivt. Detta ökar tillgängligheten av data för forskare och beslutsfattare, vilket möjliggör förbättrade åtgärder för att främja våtmarker och deras viktiga funktioner i ekosystemet.

Opti IP – visualiseringsverktyg

  • Deltagare: Julia Andersson och Klara Wetenius.
  • Samarbetspartner: Vattenfall.

Detta examensarbete genomförs som ett produktutvecklingsprojekt med syfte på att utveckla ett digitalt verktyg för visualisering och hantering av projektportföljen. Projektet fokuserar främst på interaktionsdesign och användarvänlighet, och involverar en kombination av forskning och prototypframtagning. Målet med projektet är att få en snabb överblick över projektportföljen samt kunna jämföra olika scenarier med varandra och därmed underlätta vid beslutsfattning.

Rescue Board

  • Deltagare: Petter Ragnarsson och Albin Ireblad.

Projektet har fokuserat på att förbättra säkerheten vid oövervakade badplatser i Sverige. Varje år inträffar cirka 440 drunkningsolyckor i landet, där endast hälften av offren överlever. För närvarande är endast 25 av ungefär 2900 badplatser i Sverige bemannade med livräddare. På badplatser runt om i landet finns olika typer av räddningsutrustning, såsom livbojar, livräddningsflottar och förlängda armar. Dessa är användbara, men har också sina begränsningar. Till exempel kan en livboj kastas från kanten eller simmas ut, en livräddningsflotte kan ta flera personer samtidigt men är svår att sjösätta, och en förlängd arm är praktisk om personen i nöd är intill en brygga. Men det saknas fortfarande en lösning som är lätt att använda, som kan nå längre ut i vattnet, och som inte utsätter fler personer för fara.

Lösningen är en elektroniskt styrd livräddningsbräda, som ska fungera både som livboj och livbåt. Brädan är avsedd att användas för att rädda personer i nöd. Genom att använda en fjärrkontroll kan brädan styras från badplatsen, stranden eller bryggan ut till personen i fara. När brädan inte används, kommer den att placeras i en laddningsstation på badplatsen, där den alltid är redo att användas, och stödladdas med hjälp av solenergi.

Säkerhetskorken

  • Deltagare: Gabriella Bengtson och Hannes Burén.
  • Samarbetspartner: Trangia.

Projektet som presenteras är en respons på en central utmaning för Trangia, ett av Sveriges främsta företag inom tillverkning av stormkök. Med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1925 har Trangia under snart 100 år hunnit etablera sig som ett pålitligt varumärke med en stark närvaro över hela världen med distributörer i över 25 länder. Trangias grundläggande principer – enkelhet, kvalitet, tillförlitlighet och hållbarhet – genomsyrar allt de gör, från produkterna de tillverkar till deras företagskultur och affärsstrategier, och så har även detta examensarbete.

En av Trangias produkter är deras portabla bränsleflaska som används i samband med deras stormkök. En viktig del av flaskan är dess kork, säkerhetskorken. Den möjliggör en trygg och säker användning av tändbränsle. Trangia har en unik produkt på marknaden som tillåter påfyllning av brännaren medan korken fortfarande sitter kvar på flaskan. Trots att den nuvarande korken är så pass användarvänlig och uppskattad brister den när det gäller barnsäkerhet och flammstoppskydd. Detta har blivit särskilt angeläget vid införandet av nya säkerhetsstandarder (ASTM F2517 & ASTM F3326) i USA.

Projektet har utgått från Trangias befintliga säkerhetskork. Genom att omforma denna och integrera funktionerna barnsäkerhet och flammstoppskydd, strävar företaget långsiktigt för att bibehålla den amerikanska marknaden samtidigt som de utökar sin närvaro i Kanada, där säkerhetsstandarderna redan är aktuella.

Sterilizer Utility Monitoring

  • Deltagare: Jonatan Persson och Ellen Mattsson.
  • Samarbetspartner: Getinge Sterilization AB.

För att säkerställa att medicinska instrument och vätskor erhåller en hög säkerhetsstandard för att användas inom vården kräver det en steriliseringsprocess som innebär hög förbrukning av energi och kylvatten. Med ökade miljökrav från regeringen blir det allt viktigare för företag att rapportera och minimera sin klimatpåverkan. Företaget Getinge Sterilization hade därmed som önskemål att utveckla en metod som kan presentera förbrukningsvärden av deras nya ångsterilisator och som kan vara implementerbar på de befintliga autoklaverna.

Syftet med projektet blev således att Getinges kunder enkelt ska kunna dokumentera och redovisa hur mycket energi och vatten som autoklaven gör av med. Projektgruppen utvecklade därmed ett system som genom teoretiska beräkningar, beräknar den volym som flödar genom varje ventilen i maskinen, då tryck, temperatur och rörstorlek är känt.​

Resultatet av algoritmerna innebär ett system som inte kräver extern hårdvara, där beräkningarna snittar på två procent gentemot verklig förbrukning, av godkänt resultat på plus/minus 15 procent. I dag uppskattar Getinge hur mycket autoklaverna förbrukar, men med det nya systemet får kunderna nästan exakta värden utan en extern hårdvara, vilket leder till en besparing på material och kostnader.

Thule Automation

  • Deltagare: Herman Lystad och Gustaf Walter.
  • Samarbetspartner: Thule Group.

Thule grundades 1942 i småländska Hillerstorp. Företaget tillverkar produkter för att främja ett aktivt liv där deras slogan är ”Bring your life”. Thules första produkt var takräcket och deras mest kända produkt är takboxen. Under senare år har de även utvecklat cykelställ och barnvagnar, och det senaste tillskottet är deras olika bilmonterade tält. På fabriken i Hillerstorp tillverkas, bockas och bearbetas samtliga ståldetaljer som används i produktsortimentet.

I dagsläget används två manuellt styrda pressar vid bockning av ståldetaljerna som tillverkas i lägre volymer. Arbetet utförs i en bullrig miljö och arbetsmomenten är monotona. Thule vill förändra denna process från en manuell hantering till en automatiserad produktion. Variationen hos de olika detaljerna är stor och bearbetningsprocessen skiljer sig från detalj till detalj. Därför behöver lösningen vara flexibel samt enkel att ställa om. Lösningen måste också kunna monteras och demonteras på ett smidigt sätt då Thule initialt kommer behöva behålla den manuella hanteringen för vissa detaljer.

Projektgruppen har under årets gång tagit fram en flexibel lösning med flera komponenter som möjliggör en automatiserad produktion av samtliga detaljer som Thule i dagsläget bockar manuellt. Lösningen kan också enkelt monteras upp eller plockas ner vid behov samt att den valda roboten är enkel att programmera om när nya detaljer ska läggas till i den automatiserade processen.

VitalBlood

  • Deltagare: Annie Henrysson och Erik Lesand Ranhög.
  • Samarbetspartner: Stixon AB.

VitalBlood möjliggör blodprovstagning i hemmet, vilket ger patienten friheten att undvika att besöka en vårdenhet varje gång ett blodprov behöver tas.

Projektet grundar sig i problematiken för patienter att ta sig till sjukhuset varje gång de behöver ta ett blodprov. Många behöver testa sina blodvärden regelbundet, vissa så ofta som varannan dag. Detta är dels tidskrävande, och det är även psykiskt och fysiskt påfrestande att behöva besöka vårdenheten så frekvent. Dessutom är vården en överbelastad arbetsplats där flertalet anställda känner sig stressade under sin arbetstid. Vår digitaliserade produkt är ett steg mot ökad bekvämlighet för patienter samt minskad belastning på sjukvårdspersonal.

VitalBlood tillåter patienten att mäta sitt hemoglobinvärde hemifrån. Produkten är en enhet lika stor som en smartphone. Idag kan vår produkt läsa av hemoglobin, vilket är det första av många olika värden som produkten ska kunna mäta som färdigutvecklad när den kommer ut hos vården.

Produkten har tillhörande app och hemsida som patient och vårdpersonal har tillgång till. Mätningen sker genom ett enkelt stick i fingret och patientens värde visas direkt på appen och hemsidan. Patienter slipper på så vis att ansvara för att leverera resultat då detta sker automatiskt när VitalBlood är kopplad till trådlöst internet. Detta gör att ansvarig vårdpersonal kan övervaka samt ta beslut tidigt efter provtagningen, oavsett om patienten är på plats eller i hemmet.

Welding documentation for piping and components

  • Deltagare: Sara Svensson och Sanna Simón Malmberg.
  • Samarbetspartner: Getinge Sterilization AB.

Dokumentationen i produktionen hos Getinge Sterilization AB skickas i dag vidare mellan avdelningar i pärmar. Pärmarna fylls med svetsloggar, isometriska ritningar, P&ID (Piping and Instrumentation Diagrams) och lista av samtliga komponenter som ska monteras på autoklaven. All dokumentation skannas in, sammanställs till en pdf och skickas vidare till kund på ett USB, vilket är tidskrävande.

Getinges digitala omställning syftar till att minska pappersanvändningen och hanteringen av dokument. Vårt projekt möter dessa utmaningar och bidrar till att omvandla svetsloggar, ritningar och komponentlistor till digitala format för ökad spårbarhet.

Genom den föreslagna lösningen ges Getinge Sterilization en tydlig vägledning för att stegvis utveckla sina arbetsprocesser och därigenom maximera kundvärdet.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt