Sök

Naturvård och artmångfald på Utexpo

På den här sidan har deltagarna på Utexpo sammanfattat sina projekt. Här kan du upptäcka och läsa om spännande projekt från programmet Naturvård och artmångfald.

How climate change and the pesticide Flupyradifurone affect bumblebees, Bombus terrestris

  • Deltagare: Ludvin Alkhagen.

Projektet undersöker hur pesticiden Flupyradifurone påverkar humlor, av sorten Bombus terrestris, med inverkan av extrema temperaturer som kan komma att bli vår vardag i framtiden. Flupyradifurone är en pesticid som fungerar som andra förbjudna bekämpningsmedel, som till exempel neonikotenoider. I dag är den i bruk i fält som ofta besöks av pollinatörer då det anses vara säkert för dessa.

Hur sprids smal vattenpest i Halland?

  • Deltagare: Ruta Kristina Mozuraityte och Maria Wistedt.
  • Samarbetspartner: Länsstyrelsen i Hallands län och Hushållningssällskapet Halland.

Sötvattensekosystem är viktiga livsmiljöer för ungefär 126 000 växt- och djurarter, men de är även ett av de mest hotade ekosystemen i världen. En orsak är den stora förlusten av biologisk mångfald – vilket är starkt kopplat till invasiva främmande arter (IAS).

Smal vattenpest (Elodea nuttallii) är en av de vanligaste invasiva främmande vattenlevande växtarterna i Sverige. Den utgör ett hot för natur och samhälle genom att utkonkurrera inhemska arter, hindra solljus att tränga ned i vattnet, sprida sig effektivt via djur och vattendrag, och utgöra fysiskt hinder för båtar. De senaste fem åren (2019–2024) har 117 fynd av smal vattenpest rapporterats i Halland.

Det råder kunskapsbrist kring förekomsten av vattenväxter i våtmarker, samt hur bland annat vattenfåglar bidrar till spridning av IAS. Därför vill vi genom vårt examensarbete bidra till att kartlägga förekomst av smal vattenpest i några av Hallands våtmarker. Vi undersöker om smal vattenpest förekommer i våtmarker med hydrologisk koppling till en våtmark med konstaterad förekomst och jämför med förekomst i våtmarker utan hydrologisk koppling inom en radie på cirka 4 km. Vår hypotes är att smal vattenpest förekommer oftare i våtmarker med hydrologisk koppling.

Vi fokuserar på våtmarker eftersom dessa inte bara är mycket artrika miljöer som är viktiga för biologisk mångfald, utan också renar vatten och dämpar hydrologiska fluktuationer. Klimatförändringar kommer att förändra hydrologiska mönster globalt genom både mer torka och översvämningar. Även vattenfåglars rörelsemönster kommer att ändras, liksom människors markanvändning. Detta lär öka förekomsten av IAS och därmed öka hotet mot våra värdefulla våtmarker. Därför är det viktigt att ta hand om dem genom att hindra spridning av IAS!

Undersökning av sexuell reproduktion hos den invasiva främmande arten parkslide, Reynoutria japonica, i Halmstads tätort

  • Deltagare: Ellen Andersson och Bea Nerer.

Vi har gjort en undersökning av fröbildning hos den invasiva främmande växten parkslide i Halmstads tätort. Parkslide härstammar från östra Asien och har spridit sig till större delen av Europa där dess kraftiga växtsätt utgör ett hot mot infrastruktur och biologisk mångfald. I sitt ursprungliga område kan växten både sprida sig via sina jordstammar och via frön. Troligtvis sprider sig de flesta av Europas parksliden enbart genom sina jordstammar och lyckad etablering av frön är för nuvarande okänt. Vi vill genom vårt arbete se om parkslide kan sprida sig via frön i Sverige, med fokus på Halmstads tätort. Genom kontrollerade labbexperiment testades parkslidefröns groningsförmåga i både petriskålar och i jord.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt