Sök

Ingenjör i hållbar energi på Utexpo

På den här sidan har deltagarna på Utexpo sammanfattat sina projekt. Här kan du upptäcka och läsa om spännande projekt från programmet Ingenjör i hållbar energi.

Batterilagring i Laholm – nyttor och potential

  • Deltagare: Alma Ahlgren.
  • Samarbetspartner: Länsstyrelsen i Hallands län.

I syfte att nå en 100 procent fossilfri elproduktion till 2040 förväntas elsystemet genomgå betydande förändringar på grund av ökad elektrifiering, digitalisering och automatisering. Batterilager blir då allt mer viktiga för att stödja och balansera elnätet, samt för att möta de ökade kraven på kapacitet. Det sker en konstant utveckling där en lovande teknologi är litiumjonbaserade batterier. I Sverige finns idag en effekt- och kapacitetsbrist, där vissa delar av elnätet överbelastas.

Arbetet syftar till att utveckla en djupare förståelse för batterilagerteknik, samt hur det kan påverka det svenska elnätet. Arbetet undersöker även vilka andra nyttor det medför med storskaliga batterilager, samt jämförelse mellan olika dimensioneringar. Genom implementering av batterilagringssystem kan andelen förnybar energianvändning öka och minska beroendet av externa energikällor.

För att kunna dimensionera ett batterilager med lämplig storlek och driftfall är det nödvändigt att se hur energianvändningen ser ut för Södra Hallands Kraft som driver elnätet i Laholms kommun. Det är därför viktigt att beakta både batteriets effekt (W), som beskriver den totala mängd effekt som kan levereras, och lagringskapacitet (Wh), som beskriver den totala mängd energi som kan lagras.

Dimensionering av solceller med lagringsalternativ

  • Deltagare: Jonatan Ahlström och Emil Berntsson.
  • Samarbetspartner: Eksta Bostads AB.

Detta arbete undersöker alternativ för solcellsanläggningar för fyra hus som ägs av Eksta Bostads AB. Dessa hus är i Åsa, Kungsbacka, och är flerfamiljshus. Målet med rapporten är att hitta en anläggning som är lämplig för bostäderna och för området. Det som ska undersökas är den ekonomiska aspekten, hur anläggningen påverkar miljön samt hitta lösningar för lagringsalternativ för den överskottsel som produceras.

För att komma fram till detta undersöks olika delar av en solcellsanläggning för att kunna välja olika storlekar samt lagringsmöjligheter. Detta dimensioneras genom programmet Polysun för att få en realistisk produktion och egenanvändningsgrad. Efter detta görs ekonomiska beräkningar på de olika möjligheterna för att se lönsamheten. Resultatet av detta ger en mängd olika kombinationer som både visar produktionen och egenanvändning, samt investeringskostnaden och vinsten för anläggningarna.
Samtidigt undersöks CO2-utsläppen, estetiken och förbättringar för anläggningen. Efter alla aspekter har undersökts och beräknats väljs en anläggning som är mest lämplig för bostäderna.

Halländsk vätgasproduktion – en scenarioanalys

  • Deltagare: Alva Klang och Hanna Stejre.
  • Samarbetspartner: Länsstyrelsen i Hallands län.

Hur kan man på bästa sätt, relaterat till prestanda, hållbarhet och reliabilitet, producera vätgas i Halland? Vi har utvärderat olika scenarier för vätgasproduktion, möjligheter för att tillvarata restvärme samt hur vätgasen kan konverteras tillbaka till el.

Sänkning av framledningstemperaturen i HEMs verksamhet

  • Deltagare: Ahmed Alsaedi och Mouner Nosf Rageef.
  • Samarbetspartner: Halmstads Energi och Miljö.

Detta examensarbete, utfört i samarbete med Halmstad Energi och Miljö (HEM), syftar till att sänka framledningstemperaturen i deras fjärrvärmenät. Med en infrastruktur som prioriterar säkerhet, möjliggör HEMs överdimensionerade systemkomponenter en tryckökning utan stora risker. Projektet har analyserat olika temperatursänkningsstrategier, vilket erbjuder HEM en gedigen grund för att överväga och eventuellt implementera föreslagna förbättringar. Genom dessa förändringar kan HEM revolutionera sin drift, minska energiförbrukningen, höja effektiviteten och stärka sin ledande ställning inom hållbar energi. Dessa åtgärder bidrar även till minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomisk prestanda.

Sänkning av framledningstemperatur i fjärrvärmenät: En studie om effektivitet och hållbarhet

  • Deltagare: Hadi Ali.
  • Samarbetspartner: Halmstads Energi och Miljö.

Studie utforskar möjligheten att sänka framledningstemperaturen i fjärrvärmesystemet hos Halmstads Energi och Miljö (HEM) för att minska koldioxidutsläpp och förbättra driftsförhållandena. Analysen täcker tekniska, ekonomiska och miljömässiga aspekter, och visar att lägre temperaturer kan ge stora besparingar. Rapporten understryker vikten av att anpassa dessa temperaturjusteringar till industriella kunders specifika behov och rekommenderar en gradvis implementering samt ytterligare forskning för att stödja en hållbar utveckling av fjärrvärme.

Termisk energilagring för Halmstads fjärrvärmenät

  • Deltagare: Edvin Larsson.
  • Samarbetspartner: Halmstad Energi och Miljö AB.

Rapporten undersöker möjligheter med att integrera termisk energilager för Halmstads fjärrvärmesystem och vilka nyttor det medför. Det undersöks både korttidslagring av värme och säsongsvärmelager, där korttidlagret ska klara de dygnsvariationerna i fjärrvärmelasten för att förhindra starter av spetsanläggningar, och ett korttidslager som klarar de största variationerna i fjärrvärmelasten. Att integrera ett säsongsvärmelager i fjärrvärmesystemet ska göra att värmeverken kan drivas på konstant belastning under hela året.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt