Förmåner och arbetsmiljö
På Högskolan i Halmstad arbetar vi tillsammans för en god arbetsmiljö utifrån devisen ”Vi gör varandra bättre”. Vad innebär det och hur ser villkoren som statsanställd ut?
Medarbetarpolicy: Vi gör varandra bättre!
Medarbetarpolicyn beskriver Högskolans målbild och förväntningar på var och en inom områdena arbetsmiljö, medarbetarskap, ledarskap och lika villkor. Genom en arbetsmiljö där vi involverar, stödjer och värnar om varandra skapas förutsättningar för såväl hög trivsel som goda prestationer. ”Vi gör varandra bättre” gäller alla som i någon form arbetar vid och för Högskolan i Halmstad.
Helhet och delaktighet
Vi drar nytta av närheten till varandra. Vi lyfter blicken, involverar varandra och samarbetar mot gemensamma mål.
Kreativitet och utveckling
Nytänkande och innovation har präglat Högskolan från början. Vi hämtar inspiration från omvärlden och stödjer och uppmuntrar varandra i att stärka våra kompetenser och pröva nytt.
Arbetsglädje och gemenskap
Vi bygger tillsammans en öppen och inkluderande kultur, där vi värnar om varandra och har kul ihop!
Vårt arbetsmiljöarbete
Grunden till ett gott arbetsmiljöarbete läggs i det vardagliga mötet och dialogen mellan medarbetare samt mellan chef och medarbetare.
Två gånger per år genomförs mer formella medarbetarsamtal där chef och medarbetare utvärderar året som gått. I mötet sätts prioriteringar för arbetet upp, hur kompetensutvecklingen framåt ser ut samt att det förs en dialog kring upplevd arbetsmiljö och arbetssituation.
Utöver avdelningsmöten genomförs så kallade arbetsplatsträffar (APT) på avdelningsnivå minst två gånger per termin. Det är föratt ge förutsättningar för inflytande, delaktighet och utveckling. Vid APT står arbetsmiljöarbetet, trivseln och samarbetet vid den specifika avdelningen i fokus.
På akademinivå (och motsvarande för verksamhetsstödet) finns lokala arbetsmiljökommittéer som består av arbetsgivare, arbetsmiljöombud och student- och doktorandrepresentanter. Kommitténs uppgift är att verka för en god arbetsmiljö genom att följa upp och planera det nära arbetsmiljöarbetet. Det kan handla om både långsiktiga mål och mer operativa eller akuta frågor som kan kräva snabba åtgärder.
På central nivå har den centrala arbetsmiljökommittén en motsvarande roll. Det är hit som de lokala kommittéerna rapporterar. Den centrala arbetsmiljökommittén rapporterar i sin tur årligen en uppföljning av arbetsmiljöarbetet till styrelsen för Högskolan i Halmstad.
Förmåner och villkor för statligt anställda
Det finns många fördelar med att arbeta i en statlig myndighet som Högskolan i Halmstad. Det är framför allt bra villkor för arbetstid, semester, föräldraledighet och pension.
Jobba statligt – ett samhällsnyttigt uppdrag med moderna villkor Länk till annan webbplats.
Semester
Utöver de fem veckors semester som alla i Sverige har rätt till har du som statligt anställd rätt till ytterligare några semesterdagar beroende på din ålder. Du har också rätt till betald semester redan första året du är anställd, men för att få full betald semester måste du vara anställd hela året.
Föräldraledighet
För att underlätta din föräldraledighet betalar statliga arbetsgivare en kompletterande ersättning så att du får 90 procent av din lön under större delen av ledigheten.
Pension
Som statligt anställd får du en avtalspension som består av flera delar. Den kompletterar den allmänna pensionen som alla har rätt till. Du har rätt att själv välja hur en del av avtalspensionen ska förvaltas.
Sjukvårdsförmåner
Som statligt anställd har du vissa sjukvårdsförmåner, exempelvis möjlighet att kontakta företagshälsovården och göra vissa läkarbesök på betald arbetstid. Du kan också få ersättning för sjukvårdsbesök och läkemedel.
Friskvårdsförmåner
Som anställd vid Högskolan i Halmstad kan du få friskvårdsersättning med 1 500 kr per helår. Vidare kan du träna gratis i Idrottscentrums styrketräningslokal som finns på campus och få rabatterade priser på andra gym och träningslokaler. Andra förmåner är bildskärmsglasögon, massage till förmånligt pris och kiropraktorbehandling på arbetstid.
Värdegrund
Alla inom staten arbetar på medborgarnas uppdrag. Oavsett profession och verksamhet finns en gemensam värdegrund för hela den statliga sektorn. Den utgår från lagar och förordningar och består av sex principer; demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt samt effektivitet och service. Läs mer på Statskontorets webbplats om hur vi ska agera för att vårt förhållningssätt ska stämma överens med principerna i den statliga värdegrunden.
Lika villkor och jämställdhetsintegrering
Högskolan arbetar med att motverka all form av diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter. Vi arbetar också aktivt med att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Högskolans arbete med lika villkor Länk till annan webbplats.
Högskolans arbete med jämställdhetsintegrering Länk till annan webbplats.