Studie om AI i vården får bidrag av Forte
Hur kan AI (artificiell intelligens) i vården främja ett effektivt och flexibelt arbetsliv? Det är huvudsyftet i ett projekt som har beviljats 4 500 000 kronor av Forte och som leds av Lena Petersson, universitetslektor i pedagogik vid Högskolan i Halmstad.
Vad handlar projektet om?
– Syftet med projektet är att generera ny kunskap om implementering och användning av AI för automatisering av administrativt arbete inom hälso- och sjukvården. Vi kommer att titta på hur yrkesroller förändras över tid, samt hur och i vilken utsträckning AI-automatisering av administrativt arbete i hälso- och sjukvården kan främja effektivt och flexibelt arbetsliv utifrån de anställdas förutsättningar och behov.
– Vi är intresserade av hur vårdpersonalens arbete förändras när administrativa system med NLP (Natural Language Processes) och GAI (generativ AI) implementeras och hur de förhåller sig till att hälso- och sjukvården blir mer informationsdriven genom AI. Hur kan implementering av teknik som överskrider gränserna i ett ekosystem i vården genomföras på ett hållbart sätt för vårdpersonalen. Vi kommer också att studera betydelsen av AI-kompetens i vården samt om och i så fall hur AI-systemen blir en del av de dagliga rutinerna på arbetsplatsen.
Vad kommer medlen från Forte att kunna bidra till?
– Forskning pekar på att AI kommer att implementeras inom många områden i vården, men det är en teknik under snabb utveckling som vi vet lite om, dels för att den är så ny, dels för att det finns få implementeringar hittills inom rutinsjukvård. Det är därför viktigt att studera olika arbetsmiljöaspekter av denna nya teknik.
Om projektet
Projektet heter Effektivt och flexibelt arbetsliv i sjukvården med digitala verktyg och AI-stöd och är en del av Fortes satsning på forskning som ska bidra till främjandet av goda arbetsförhållanden. Satsningen görs inom det tioåriga nationella programmet för arbetslivsforskning.
Effektivt och flexibelt arbetsliv i sjukvården med digitala verktyg och AI-stöd