Sök Stäng

Samarbetsprojekt ska hjälpa äldre med synproblem

”Oupptäckt synnedsättning” är ett skandinaviskt forskningsprojekt som fokuserar på att tidigt upptäcka synproblem hos äldre personer för ökad livskvalitet och självständighet. Under våren erbjöd projektet personer över 75 år synundersökningar på Nyhems vårdcentral i Halmstad.

Syftet med projektet är att kartlägga hur vanligt det är med oupptäckt synnedsättning och att visa hur det är att leva med nedsatt syn bland personer som är över 75 år. Synundersökningarna utfördes på Nyhems vårdcentral, där deltagarna under sitt ordinarie besök på vårdcentralen fick frågan om de ville delta.

Vid synundersökningarna undersökte Jeanette Källstrand, projektledare för den svenska delen och universitetslektor i omvårdnad, och Carina Göransson, också universitetslektor i omvårdnad, båda verksamma vid Högskolan i Halmstad, deltagarnas faktiska syn med egna glasögon genom olika syntester. Med hjälp av en ögonbottenkamera undersöktes även eventuella tecken på sjukdom i ögonbotten. Resultaten skickades sedan digitalt till en ögonläkare för bedömning.

Deltagarna fick i samband med undersökningen fylla i två enkäter. Den första enkäten undersökte hur deltagarna upplever sitt välbefinnande i vardagen i samband med olika synrelaterade aktiviteter, och den andra enkäten undersökte projektet ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. Den hälsoekonomiska enkäten är tänkt att visa både effekterna av insatserna i projektet och kostnader i form av deltagarnas, personalens och forskarnas tid.

En äldre kvinna blir undersökt av vårdpersonal framför en ögonbottenkamera.

Carina Göransson, universitetslektor i omvårdnad, undersöker Berit, 85 år.

”Positivt att delta”

Berit, 85 år, är en av alla de äldre som har deltagit i forskningsprojektet. Hon har tidigare opererats för grå starr på sitt vänstra öga, och lever sedan några år tillbaka med åldersrelaterade förändringar i gula fläcken. Förändringarna upptäcktes när hon var på ett besök hos optikern för att få nya glasögon.

Gula fläcken kan få både torra och våta förändringar. Medan den torra formen till viss del kan förebyggas genom regelbunden motion och att rökning undviks, är det bara utvecklingen av den våta formen som kan bromsas genom behandling. Ingen av formerna går i dagsläget att bota helt. I Berits fall finns det tyvärr ingen effektiv behandling mot åldersförändringarna. Trots det är hon positiv.

– Om jag tittar på en person eller en text med mitt vänstra öga är det helt svart. Men bortsett från det kan jag, när jag använder båda ögonen, både läsa och se på film, så jag upplever inga problem alls, berättar Berit.

Undersökningen i Högskolans regi på vårdcentralen visade inga nya synförändringar hos Berit men bekräftade de åldersrelaterade förändringarna i gula fläcken. Berit är glad över möjligheten att delta i forskningsprojektet.

– Ögonen förändras ju när man blir äldre, så det var positivt att få synen undersökt, säger Berit.

En äldre kvinna sitter framför en syntavla och håller i ett syntest.

I studien undersöktes deltagarnas syn genom olika syntester.

Oupptäckta synproblem hos nära hälften

Den svenska delen av projektet undersökte över hundra deltagare. Av de preliminära resultaten går det att se att närmare hälften hade någon form av synnedsättning som hittills hade varit odiagnostiserad. Dessa personer hänvisades därför enligt ögonläkarens rekommendation vidare till antingen en optiker eller annan ögonläkare för att få hjälp med fortsatt utredning.

Den första delen av resultaten av synundersökningarna kommer att presenteras vid en konferens i höst. Under hösten kommer Janicke Andersson, docent i sociologi vid Högskolan i Halmstad, tillsammans med Jeanette Källstrand och Carina Göransson, även att följa upp ett 30-tal deltagare i form av intervjuer, med fokus på hur synnedsättning påverkar det dagliga livet och vilka strategier deltagarna använder för att hantera sina synproblem. Sex respektive tolv månader efter synundersökningarna skickas en uppföljande enkät ut. Resultaten och den hälsoekonomiska analysen av projektet planeras att publiceras i vetenskapliga tidskrifter efter att projektet har avslutats.

Text och bild: Emma Swahn

”Oupptäckt synnedsättning” är ett samarbete mellan lärosäten, kommuner, regioner, optiker och företag inom ögonhälsa i Sverige, Danmark och Norge, och finansieras genom Regionalfonden Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerack. Projektet pågår till och med november 2025.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt