Hälsoprojekt fick seniorer att hitta och använda aktivitetsytor
Vilken är den största utmaningen med att anordna hälsofrämjande aktiviteter för seniorer? Att hitta seniorerna! Det märkte tre studenter vid Högskolan i Halmstad under sitt hälsoprojekt som de gjorde tillsammans med Halmstads kommun under sina verksamhetsförlagda studier.
”Vi har haft hälsopedagogstudenter hos oss tidigare och det har fungerat väldigt bra. Det blir en win-win-situation.”
Pernilla Holmén, Halmstads kommun
När Victoria Scott, Jonathan Jonsson och My Tigervall, som läser Hälsopedagogiskt program vid Högskolan i Halmstad, skulle välja hälsoprojekt inom sina verksamhetsförlagda studier ville de arbeta med målgruppen 65+ och hörde därför av sig till Halmstads kommun.
– Detta är en målgrupp som vi har svårt att nå, så när studenterna berättade att de ville rikta in sig på just dem, kände vi att detta blir bra, säger Pernilla Holmén, teknik- och fastighetsförvaltningen på Halmstads kommun, som har varit studenternas handledare.
Studenterna har ordnat aktiviteter på kommunens utomhusytor för aktiviteter, till exempel boulebanor och utomhusgym. En målgrupp som saknar kunskap kring hur man kan använda de här ytorna är personer som är äldre än 65 år. Studenterna riktade därför in sig på dem som inte bor på något av kommunens serviceboenden, utan som bor kvar hemma. Att anordna aktiviteter för just seniorerna har varit en utmaning.
– Det har varit otroligt lärorikt för oss. Vi har lärt oss hur det är att planera och hålla i ett projekt. Det vi inte hade räknat med, var hur otroligt mycket marknadsföring som behövs för att nå målgruppen, säger Victoria Scott.
My Tigervall håller med:
– Det krävdes nästan mer förarbete med marknadsföring, än att utföra själva aktiviteterna. Vi har varit ute i olika organisationer och på mötesplatser för att nå just de äldre som är lite mer fysiskt aktiva och mer alerta, för att främja en hälsosam livsstil med hjälp av aktivitetsytorna.
Alla seniorer var välkomna på studenternas aktiviteter, som ordnades två gånger i veckan, där det ena tillfället var fysisk aktivitet på ett utomhusgym och det andra hade mer fokus på det sociala.
– Aktiviteterna på utomhusgymmet var mer för dem som hade en bättre fysisk förmåga, de som orkade lite mer, medan de sociala aktiviteterna var till för alla. Som boule till exempel, det kan man göra både sittande och stående, säger Jonathan Jonsson.
Att arbeta med den äldre målgruppen som fortfarande bor hemma ser studenternas handledare Pernilla Holmén som ett utvecklingsområde.
– Vi ser att seniorerna vill ha en gemensam plattform, där information om aktiviteter för dem som bor hemma finns. Jag har varit med studenterna när de har varit runt på olika mötesplatser för att träffa seniorerna. Vi har fått mycket input om hur vi kan arbeta vidare med det här, säger Pernilla Holmén som är nöjd att hennes förvaltning tog chansen att göra det här projektet tillsammans med studenterna.
– Vi har haft hälsopedagogstudenter hos oss tidigare och det har fungerat väldigt bra. Det blir en win-win-situation. Jag har kommit med förslag till studenterna, till exempel att visa målgruppen hur man kan använda ett utomhusgym, och det tog studenterna till sig och skapade aktiviteter på utomhusgymmet. Det har fungerat jättebra, säger Pernilla Holmén.
Text: Hilda Liberg
Bild: Ida Fridvall
Om Hälsoexpo
Studenternas projekt heter Ökad glädje och rörlighet för seniorer och presenterades på praktikmässan Hälsoexpo på Högskolan.
På Hälsoexpo presenterar studenter på Hälsopedagogiskt program de hälsoarbeten som de har planerat och genomfört under sina verksamhetsförlagda studier. Projekten fokuserar på olika sätt på hälsopedagogik, vilket innebär ledning av arbete för att främja människors hälsa och välbefinnande.