Sök

Britta Teleman ställer ut normkritisk design i Hjo

Britta Teleman, industridesigner och doktorand vid Högskolan i Halmstad undersöker hur normkritiska design- och forskningsmetoder kan öka barns delaktighet i vård och hälsoinnovation. I en utställning på Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo visar Britta Teleman modeller från sin forskning.

Kvinna står med händerna i sidorna framför en utställning. Foto.

Britta Teleman är industridesigner och doktorand i hälsa och livsstil vid Akademin för hälsa och välfärd.

Projektet kombinerar normkritik och design i form av provokativa objekt. Som ett alternativ till den textbaserade forskningen, fungerar objekten – provotyperna – som diskussionsunderlag kring vuxencentrering och vårdnormer, hierarkier mellan patient och personal och verktyg för barns delaktighet.

– Utställningen är en känsla av bekräftelse, dels på att ämnet behöver diskuteras då det finns många olika bilder av vad barns delaktighet är och bör vara, dels på ett intresse för ämnet. Samtidigt är normkritisk design en okänd metod för de flesta, men engagemanget som jag kände när jag var på plats på utställningen visar att det är ett användbart grepp för att nå människor bortom akademin. Jag hade velat kunna vara på plats mer och fånga upp alla reaktioner och reflektioner, eftersom det är syftet med provotyperna. Just det pedagogiska formatet runt artefakterna är något jag kommer att jobba vidare med i min nästa studie, säger Britta Teleman.

Utställningen pågår mellan den 11 februari och 7 april.

Publicerad

kontakt

Dela