Sök

Medie- och kommunikationsvetenskap fyller 30 år

Det var 30 år sedan som den första utbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap startade vid Högskolan i Halmstad. Jubileet firades under en nostalgisk eftermiddag häromveckan fylld av kära återseenden och berättelser om ämnet och programmets betydelse för lärare, alumner och studenter.

”Det blev precis vad vi hade hoppats på! Många roliga och kära återseenden, nostalgiska ögonblick och en känsla av gemenskap och samhörighet som den här utbildningen har gett studenterna – och oss lärare – genom åren.”

Martin Danielsson, universitetslektor

Under en fredagseftermiddag i oktober samlades ett 40-tal studenter, alumner, lärare och kollegor från andra lärosäten på Högskolan i Halmstad för att fira den medie- och kommunikationsvetenskapliga utbildningens 30-årsjubileum. En av arrangörerna var Martin Danielsson, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap och programansvarig för Medie- och kommunikationsvetenskap – inriktning hälsa. Han är mycket nöjd med firandet:

– Det blev precis vad vi hade hoppats på! Många roliga och kära återseenden, nostalgiska ögonblick och en känsla av gemenskap och samhörighet som den här utbildningen har gett studenterna – och oss lärare – genom åren.

Linus Andersson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, instämmer och är glad över att firandet visade att grundvärdena från den ursprungliga utbildningen finns kvar.

– Utbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap har värnat om vissa värden från början fram till i dag. Det handlar om att ha goda teoretiska kunskaper som man tillämpar i kombination med en gedigen reflektion kring sin yrkesroll – precis som det stod på utbildningens webbsida år 1997: ”Innan du börjar arbeta med uttrycken/gestaltningen bör du ha reflekterat över dina egna föreställningar, kunna se dig själv i samhället och samhället i dig”, säger Linus Andersson.

Ett firande i historiens tecken

Den första punkten på firandet var en resa genom ämnet medie- och kommunikationsvetenskapens utveckling – ”världens bästa ämne”, enligt Stina Bengtsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola, som gjorde denna exposé.

– Stina betonade de frågor som ämnet har lyft genom åren och som fortfarande i allra högsta grad är aktuella. Exempelvis betydelsen av en fri och oberoende journalistik och hur rätten till information kan säkerställas i ett samhälle. Vi är väldigt glada att Stina tog sig tiden att komma till vårt firande, säger Malin Hallén, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Två av programpunkterna var panelsamtal. Det första samtalet, som fördes mellan tidigare lärare i ämnet, handlade om hur det gick till när ämnet etablerades på Högskolan och när första versionen av programmet kom i gång.

– Det var väldigt intressant att höra hur snabbt det kunde gå då, jämfört med hur det är i dag. I dag är det så långa processer när ett nytt program ska inrättas. Då var det lite mer av en ”det-här-ska-nog-gå-bra-mentalitet”, säger Martin Danielsson.

I det andra panelsamtalet talade alumner om vilka vägar de har valt efter utbildningen. Det är en blandning av att starta eget, att jobba med en mer kommunikationsinriktning och att arbeta med medieproduktion.

– Man blev lite stolt så klart. Det som alumnerna har gemensamt är att de inte bara fick med sig kunskap och färdigheter från utbildningen, utan även en attityd att tro på sig själva och våga satsa, säger Martin Danielsson.

Alumnerna gav nuvarande studenter några råd på vägen:

  1. Våga tro på dig själv och din förmåga! Som ny i arbetslivet kan du inte veta allt, så våga fråga och be om hjälp.
  2. Behåll kurslitteratur och anteckningar från föreläsningarna! Dem kan du ha nytta av senare.
  3. Försök att ha en sökande attityd i dina studier. Allt du lär dig nu, kommer inte att vara till omedelbar nytta, men bildningen och din personliga utveckling är en lika stor del som de faktiska kunskaper och färdigheter som du tillägnar dig i din utbildning!

Högskolan i Halmstad säger grattis, MKV, 30 år!

Publicerad

kontakt

Dela