Sök

Utexpo bjöd på inspiration, innovation och pengaregn

Inget sätter stopp för Högskolan i Halmstads examensmässa Utexpo, inte ens en pandemi! För 39:e året arrangerades mässan och för andra året i rad blev den digital. Som vanligt regnade stipendier över de kreativa och innovativa studenterna. Drygt en halv miljon kronor delades ut.

”Hatten av för er som har rott era studier i land trots året vi har bakom oss. Stort grattis till Utexpo, till examen och ett stort lycka till i allt som ni planerar att ta er an framöver!”

Linnea Sjödin, årets Utexpoalumn

Priser på ett bord. Blåa.

Alla stipendiater får förutom stipendium och diplom också ett specialdesignat pris som tagits fram på Fab Lab.

Utexpo lockar vanligtvis besökare från när och fjärran som är nyfikna på studenternas innovativa examensprojekt. I år får besökarna i stället vända kosan mot Högskolans webbplats, där de kan ta del av projekten i form av korta filmer som studenterna själva har spelat in. För dem som vill veta mer om projekten finns det också kontaktuppgifter till studenterna.

– Det ska finnas en chans att skapa nya kontakter, precis som på en vanlig mässa, säger Hanna Felixson som är en av medlemmarna i årets Utexporåd, den studentgrupp som varje år arrangerar mässan.

Förutom Hanna Felixson ingår ordföranden Tilda Annervi, Alex Elfstrand, Emma Hallgren, Ida Bengtsson och Ludvig Eberhardt, alla studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet. Rådet började planeringen för Utexpo redan i januari och visste från början att mässan skulle hållas på nätet, vilket har underlättat deras planering:

– Det har varit väldigt skönt eftersom vi har kunnat fokusera på att mässan kommer att vara just digital, säger Tilda Annervi.

Kvinna står på scen med texten Utexpo 2021 bakom sig. På scenen sitter också tre personer på höga stolar.

Prorektor Pernilla Nilsson på scen, tillsammans med delar av Utexporådet.

Direktsänd stipendieceremoni

Under Utexpo delas det årligen ut stipendier för drygt en halv miljon kronor. I år skedde det för första gången genom en direktsänd, festlig ceremoni. Prorektor Pernilla Nilsson berömde Högskolans studenter i sitt invigningstal:

– Som prorektor är jag verkligen stolt, inte bara över att se mångfalden i era projekt, utan även över alla er som har kämpat under pandemin med att genomföra era studier och också avsluta era examensarbeten. Ni är alla ambassadörer och bärare av kunskap och klokhet, och också engagemang, entusiasm och innovationsförmåga. Ni ska verkligen vara stolta över era insatser. Ni är grymma!

Också årets Utexpoalumn Linnea Sjödin, som tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet år 2016, lyfte studenterna i sitt avslutningstal:

– Hatten av för er som har rott era studier i land trots året vi har bakom oss. Stort grattis till Utexpo, till examen och ett stort lycka till i allt som ni planerar att ta er an framöver!

Stipendier från Lektor Sten Fåhrés minnesfond

Flera av stipendierna som delas ut vid Utexpo kommer från Lektor Sten Fåhrés minnesfond, där en del av stipendiesumman går till allmänna ingenjörsstipendier och en del av pengarna är öronmärkta för studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Det största stipendiet delas ut för bästa examensarbete och är på 100 000 kronor. I år tilldelas det Frida Svensson och Lisa Eliasson för projektet Blood simpling.

– Trots att blodprovtagning är så vanligt är det inte alltid helt enkelt. Det kan vara svårt att ta blodprov på patienter som är svårstuckna, till exempel de som är mycket sjuka, äldre eller barn. Personalen kan behöva sticka om flera gånger och det leder till onödig smärta för patienten och högre risk för komplikationer, berättar studenterna om sitt projekt, och fortsätter:

– Vår produkt är ett hjälpmedel som gör det lättare att lyckas med blodprovet på första försöket. Det är en unik produkt som ger sjukvårdspersonalen de bästa förutsättningarna för att provtagningen ska lyckas varje gång.

Stipendier i samverkan med företag och organisationer

Under stipendieceremonin belönades studenterna också av en rad olika företag som Högskolan samverkar med, bland annat Stena Recycling. I år får Nicklas Kriström och Andrey Zhakulin på Mekatronikingenjörsprogrammet Stena Recyclings stipendium på 10 000 kronor för sitt projekt Automatiserad depanelisering av mobiltelefoner. De berättar om hur det kändes att få ta emot stipendiet:

– Det kändes som om en ballong skulle sprängas, eller som att man själv höll på att sprängas i luften. Det var väldigt spännande!

Stipendier delas också ut av Halmstad Energi och Miljö AB, Orange Cyberdefense, Chalmerska Ingenjörsföreningen Hallandsavdelningen, Byggföretagen, HMS Industrial Networks AB, JayWay och Leap for Life/Hälsoteknikalliansen.

Tre personer sitter på stolar på en scen, en person står på scen. Alla klappar och är vända mot en skärm där två personer syns i bild.

Nicklas Kriström och Andrey Zhakulin från Mekatronikingenjörsprogrammet var med digitalt och tog emot sitt stipendium från Stena Recycling.

”Till Georgis minne” – stipendium till studenter med stort intresse för matematik

Under Högskolans avslutningsvecka delas det också ut en rad stipendier som inte är kopplade till Utexpo. Ett av dem är stipendiet ”Till Georgis minne” som delas ut till studenter som bland annat har visat särskilt intresse för matematik och som även har bidragit till andra studenters ökade intresse för ämnet. Årets stipendier á 10 000 kronor tilldelas Hanna Holmqvist, grundlärare åk F–3, Ema Krcic, civilingenjör i datateknik, och Matilda Krohn, Byggingenjörprogrammet, som uttrycker nästan unisont att det känns otroligt roligt och är en stor ära att få stipendiet om 10 000 kronor.

– Det är fantastiskt att bli uppmärksammad för det arbete som man har gjort, säger Ema Krcic, och Matilda Krohn kommenterar att hon verkligen har fått upp ögonen för matematik under tiden på Högskolan.

– Matematik är väldigt kreativt, säger Hanna Holmqvist, som tar examen som grundlärare åk F–3.

Tre personer står och ler mot kameran. De håller i blommor och diplom.

Stipendiet Till Georgis minne gick till Ema Krcic, civilingenjör i datateknik, Matilda Krohn, Byggingenjörprogrammet och Hanna Holmqvist, Grundlärarutbildning åk F–3.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt