Årets alumn med hjärta för arbetslösa i rehabilitering
Utmärkelsen Årets alumn vid Högskolan i Halmstad tilldelas i år Rebecka Larsson. Hennes innovativa insatser i sitt arbete och fortsatta engagemang i Hälsopedagogiskt program gör henne till en sann ambassadör för Högskolan. Med glöd och entusiasm inspirerar hon studenter att vara nyfikna och våga satsa.
Det är en ödmjuk och överraskad vinnare av titeln Årets alumn som tar emot sitt pris av vicerektor Anders Nelson. Rebecka Larsson har fått några veckor på sig att smälta utnämningen. Nu har hon hunnit landa i det och tycker att det hela är hedrande och väldigt roligt.
– När jag fick samtalet och det var från Högskolan, hade jag inte en tanke på att det skulle vara jag som skulle bli årets alumn, säger en glad Rebecka Larsson.
– Utmärkelsen Årets alumn är ett sätt för Högskolan att visa hur viktiga våra studenter är också efter att de har tagit sin examen, och visa vilka betydelsefulla insatser de gör i samhället. Rebecka Larsson har i sitt yrkesliv visat stort engagemang för utbildningens utveckling och för de nya studenternas möjlighet att få konkreta erfarenheter från arbetslivet, säger Anders Nelson.
Vägen till examen
Sedan tidig ålder har Rebecka Larsson alltid velat hjälpa människor. Det fanns en önskan hos henne att få vara ett stöd för andra, men hon kände att hon själv satt fast utan en väg framåt. Då bokade hon en tid hos studie- och karriärvägledarna på Högskolan, som tipsade henne om Hälsopedagogiskt program.
– Vägledaren sålde in det väldigt bra, och jag fastnade för att programmet handlade om hälsa och förändringsarbete på individ-, grupp-, organisations- och samhällsnivå. Och utbildningen blev en fullträff, säger hon.
Motivering
Rebecka Larsson är en sann ambassadör för sin utbildning Hälsopedagogiskt program på Högskolan i Halmstad. Hon har inte klippt banden med Högskolan efter avslutade studier. I stället har hon behållit kontakten för att utveckla utbildningen och skapa bra upplevelser för kommande studenter. Hon är med i programrådet för Hälsopedagogiskt program och bidrar med kunskap för att Högskolan ska fortsätta att utvecklas.
Rebecka Larsson är en uppskattad kollega och fin människa med passion för humanitärt arbete. Hon brinner för att ge en hjälpande hand till sina medmänniskor. Hon är en förebild för kvinnor och förespråkar vikten av att våga stå upp och kämpa för den du är. Hon delar med sig av den resa som hon själv gör för att kunna leva ett hälsosamt liv.
Enligt Rebecka Larsson är styrkan med Hälsopedagogiskt program att det ger en bred bas att stå på, när man ger sig ut i arbetslivet.
– Det som har hjälpt mig mest är den pedagogiska grunden. Jag fick också lära mig att vara lösningsfokuserad. Saker blir inte alltid som du har tänkt dig, då gäller det att tänka om snabbt. Alla kunskaper som jag har fått har hjälpt mig att nå dit jag är i dag.
Ett meningsfullt arbete
Rebecka Larsson har bara varit alumn i tre år när hon får utmärkelsen Årets alumn, men har redan hunnit göra en värdefull insats på sin arbetsplats. Hon fick jobb under sin sista termin på Högskolan, och bytte sedan arbetsplats till Halmstads kommun året efter. Från hennes jobb på arbetsmarknadsenheten blev hon utlånad för att starta en för-rehabiliterande insats inom Individsamverkansteamet Halmstad/Hylte.
”Under studietiden fokuserade jag mycket på psykosocial arbetsmiljö. Det var även det som mitt examensarbete handlade om. Nu hjälper jag i stället dem som inte har någon arbetsmiljö att vara i.”
Rebecka Larsson
Arbetet inom Individsamverkansteamet fokuserar på stöd för individer som har hamnat utanför arbetsmarknaden och behöver rehabilitering. Teamet hjälper individen i kontakten med de myndigheter som är inblandade och strävar efter att skapa hållbara och långsiktiga lösningar utifrån individens behov och förutsättningar.
– Jag trodde inte att jag skulle hamna här. Under studietiden fokuserade jag mycket på psykosocial arbetsmiljö. Det var även det som mitt examensarbete handlade om. Nu hjälper jag i stället dem som inte har någon arbetsmiljö att vara i. Det är individer som lätt glöms bort, så det har varit en väldigt givande uppgift att engagera sig i, säger Rebecka Larsson.
Fortsatt kontakt med Högskolan
Rebecka Larsson har även gjort värdefulla insatser på Högskolan efter examen. Det var inget planerat utan föll sig bara så, och allt började med att hon hade e-postkontakt med sin tidigare lärare.
– Jag kontaktade min lärare för att berätta om mitt jobb och hur det var kopplat till utbildningen. Efter det frågade han om jag ville komma och föreläsa för studenterna på Hälsopedagogiskt program, vilket jag gjorde, berättar hon.
Rebecka Larsson tycker att hon under sina gästföreläsningar har kunnat förmedla vad hon har upplevt i arbetslivet.
– Jag får själv ny inspiration av min fortsatta koppling till Högskolan och jag känner att jag har mycket att ge studenterna.
En länk mellan utbildning och arbetsliv
Utöver föreläsningarna är Rebecka Larsson också med i programrådet för Hälsopedagogiskt program. Programrådet är en värdefull plats att reflektera över vad som händer inom hälsoområdet, tillsammans med lärare, studenter och andra representanter för arbetslivet.
– Det har gett väldigt mycket att ha kvar kontakten med Högskolan. Jag möter andra tankesätt och håller mig uppdaterad om nya framsteg inom området.
Under våren har Rebecka Larsson även haft två studenter från Högskolan hos sig. De har gjort sina verksamhetsförlagda studier på hennes arbetsplats och medverkat i det projekt som hon driver.
Det är inte bara sina kunskaper om arbetslivet som årets alumn vill dela, hon vill också inspirera en ny generation studenter. Det Rebecka Larsson trycker mest på är att utmana sig själv under utbildningen:
– Det viktigaste som student är att vara nyfiken och att våga. Delta aktivt i grupparbeten, och var inte rädd för främmande grupper och sammanhang. I arbetslivet arbetar du ständigt med nya människor.
Att fortsätta utmana sig själv efter utbildningen är det råd som hon vill ge till de studenter som nu tar examen.
– Tappa inte glöden, fortsätt vara lösningsorienterad. Våga göra det som du egentligen inte vågar, och tro på dig själv. Du lär dig mycket av det.
Text: David Sveder
Bild: Dan Bergmark
Film: Hilda Liberg