Sök

Utexpo 2019 – två dagar fyllda med glädje och innovation

I onsdags och torsdags, den 5–6 juni, ägde årets upplaga av Utexpo – Högskolan i Halmstads årliga examensmässa – rum. Årets avgångsstudenter bjöd på innovationer, framåtanda och många glada skratt.

”Det här är ett av de tillfällen när det är lite extra roligt att arbeta som rektor för ett lärosäte, när vi får en möjlighet att uppmärksamma duktiga studenter.”

Stephen Hwang, rektor vid Högskolan i Halmstad.

Dörrarna till mässan slogs upp klockan 10.00, och besökarna var många redan tidigt på dagen. Klockan 13.00 var det dags för traditionsenlig invigning, följt av stipendieutdelning, och då fylldes lokalen på ytterligare. Högskolans rektor Stephen Hwang inledde genom att lyckönska de avgående studenterna:

­– Det här är ett av de tillfällen när det är lite extra roligt att arbeta som rektor för ett lärosäte, när vi får en möjlighet att uppmärksamma duktiga studenter, sade Stephen Hwang.

Årets invigningstalare var alumnen Emanuel Hultberg, som tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad 2018.

­– Jag minns Utexpo som någonting väldigt roligt. Man lägger ner mycket tid och arbete på sitt examensarbete, och därför är det kul att få visa upp det man har gjort. Det är också ett bra tillfälle att nätverka med företag, och kanske knyta kontakt med framtida arbetsgivare, sade Emanuel Hultberg.

Personer på scen klipper ett gult och blått band. Foto.

Årets invigningstalare Emanuel Hultberg klipper bandet och inviger Utexpo.

Kroppspositiva skyltdockor, identifiering av soppåsar och smarta glassförpackningar

På Utexpo visar Högskolan i Halmstads avgångsstudenter upp sina examensprojekt. I år kunde besökarna ta del av många spännande och nytänkande projekt. Maskiningenjörerna Hannah Carlbom och Emma Reinholdsson fick ta emot flera olika stipendier för sitt projekt Skyltdockor på moderna människors vis. I projektet har de arbetat med kroppsskanning och 3D-skrivare, och på så sätt tagit fram en skyltdocka som bättre representerar den genomsnittliga kroppen.

– Det har varit väldigt lärorikt att arbeta med examensprojektet. Genom projektet har vi fått omsätta det vi har lärt oss i våra olika kurser i praktik. Det blir på riktigt på ett helt annat sätt, sade Hannah Carlbom och Emma Reinholdsson.

Två personer står på var sin sida av en skyltdocka. Foto.

Hannah Carlbom och Emma Reinholdsson med sin skyltdocka.

Filip Göransson och Johannes Hellgren kommer från två olika program, Civilingenjör i datateknik och Mekatronikingenjör, men de har genomfört sitt examensarbete tillsammans. De har arbetat tillsammans med Stena Recycling, och undersökt om det, genom att trycka olika spiralkoder på soppåsar går att identifiera påsens innehåll och ursprung med hjälp av bildanalys. Deras tester har visat att det på det här sättet går att identifiera soppåsarna med 100 procents säkerhet. För sitt examensarbete fick de också ta emot det nyinrättade stipendium som är ett av resultaten från det samverkansavtal som Högskolan i Halmstad och Stena Recycling undertecknat tidigare under dagen.

Två personer visar upp plastpåsar med mönster på. Foto.

Filip Göransson och Johannes Hellgren fick ta emot stipendium från Stena Recycling för sitt projekt.

Utvecklingsingenjörerna Fanny Ferdinandsson och Johan Gustafsson har, i samarbete med The Loop Factory, utvecklat en mer hållbar glassförpackning. Förpackningen är cellulosabaserad och tillverkningsprocessen är energisnål, vattenbesparande och billig. På det sättet finns det goda möjligheter för produkten att vinna marknadsandelar från dagens mindre miljövänliga förpackningar som oftast är gjorda av plast eller papper.

Två personer är glada och gör high five framför gula ballonger. Foto.

Fanny Ferdinandsson och Johan Gustafsson var glada för det stipendium som de fick ta emot för sina glassförpackningar

En mässa som expanderar

Utexpo har varit en del av Högskolan i Halmstad sedan 1982. Det första året deltog elva utvecklingsingenjörsstudenter. Sedan dess har mässan vuxit för varje år, och fler program har anslutit. Vid årets version visade drygt 260 studenter från 15 olika program upp sina projekt. Nytt för i år är också att studenter från Språkvetarprogrammet, som första program från Akademin för lärande, humaniora och samhälle, deltog för att visa upp sina praktikprojekt.

– Som programansvarig tycker jag att det är viktigt att Utexpo ger en bred bild av studentprojekt från många olika delar av Högskolan. Även på humanistiska program genomför studenterna spännande och kreativa projekt som är väl värda att visas upp! Min förhoppning är att arbetsgivare, allmänhet och studenter som besökt årets Utexpo fått upp ögonen för Språkvetarprogrammet och vad språkvetenskaplig kompetens kan bidra med i en verksamhet, sade Emilia Aldrin, universitetslektor i svenska och programansvarig för Språkvetarprogrammet.

Också studenter vid Hälsopedagogiskt program uppmärksammades under dagen, men i en annan lokal. Under våren har studenterna varit ute på verksamhetsförlagda studier (VFS) där de har fått en inblick i arbetslivet och hur de kan planera och genomföra ett hälsoprojekt. Under parollen Hälsoexpo visade de nu upp sina projekt från olika verksamheter.

Bilder: Anders Andersson

Publicerad

kontakt

Dela