Stipendiater trotsade regn och sprudlade av glädje
Under lördagen delades stipendier ur Lektor Sten Fåhrés minnesfond ut till avgångsklassen på Utvecklingsingenjörsprogrammet och trots regnet strålade studenterna av glädje. Årets bästa examensprojekt tilldelades Rasmus Larsson för projektet Roof Concept.
Rasmus Larsson, som har samarbetat med företaget Lindab, fick första pris på 100 000 kronor för bästa examensprojekt, Roof Concept, med motiveringen:
”I en normalt konservativ bransch har projektet på kort tid utvecklat en produkt som är unik för företaget och marknaden. Genom egen erfarenhet, bra metodval, gedigen konstruktionskunskap och allmänt smarta lösningar har en nyckelfärdig lösning tagits fram.”
”Jag tror att mitt projekt vann därför att jag lyckades kombinera erfarenhet och kreativitet med metodiskt arbete.”
Rasmus Larsson, pristagare
– Det känns ärofyllt att vinna bästa examensarbete då jag vet hur duktiga mina klasskamrater och hur bra deras projekt är. Jag tror att mitt projekt vann därför att jag lyckades kombinera erfarenhet och kreativitet med metodiskt arbete. Samtidigt som jag har samarbetat väl med näringslivet och utnyttjat all den kunskap och information som olika intressenter besitter, säger Rasmus Larsson som nu tar examen som utvecklingsingenjör.
Olidligt spännande
När bästa examensarbetet skulle koras kallade programansvarige Leif Nordin fram studenterna bakom de sex nominerade projekten till scenen. För att göra det hela mer spännande började han med priset för fjärde plats, därefter tredje pris ... och slutligen tillkännagavs vinnaren, som alltså får 100 000 kronor.
– Det blir mer och mer spännande, och de blir mer och mer nervösa …, konstaterade Leif Nordin medan han kallade ner studenterna till scenen från åhörarplatserna.
Studenterna visade, trots nervositet, upp sina största leenden och heja-ropen ekade i lokalen när namn och projekt avslöjades i de olika priskategorierna.
Lektorns donation ger studenter en halv miljon årligen
Lektor Sten Fåhrés minnesfond har som syfte att uppmuntra kreativitet och entreprenörskap bland ingenjörsstudenter vid Högskolan i Halmstad. Minnesfonden har en avkastning på cirka en halv miljon kronor årligen och över sju miljoner kronor har delats ut sedan starten 2004.
Ursprungligen var pengarna öronmärkta för studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet. Denna del av stipendieprogram finns kvar och är det största till ett enskilt utbildningsprogram i Sverige. Men urvalet har breddats och numera har samtliga ingenjörsstudenter vid Högskolan chans att få stipendier ur fonden.
Priserna för bästa examensarbete inom det allmänna stipendiet som gäller samtliga ingenjörsprogram, delades ut under Utexpo i fredags där både energi-, civil-, maskin-, elektro- och utvecklingsingenjörer fick pris för innovativa examensarbeten.
Text, bild och film: Ida Fridvall
Stipendiater Lektor Sten Fåhrés minnesfond den 26 maj 2018:
Bästa examensarbete
Första pris, 100 000 kronor
Projekt: Roof Concept
Studenter: Rasmus Larsson
Företag: Lindab Profil AB
I en normalt konservativ bransch har projektet på kort tid utvecklat en produkt som är unik för företaget och marknaden. Genom egen erfarenhet, bra metodval, gedigen konstruktionskunskap och allmänt smarta lösningar har en nyckelfärdig lösning tagits fram.
Andra pris, 50 000 kronor
Projekt: SMAX
Studenter: Tove Grimslätt och Sofia Freiholtz
Företag: Eget projekt
Med hårt arbete och lite finurlighet har projektgruppen tagit fram en produkt som borde finnas i varje hem. Med många prototyper och insikt i hur tillverkningen av produkten skall gå till har de lyckats utveckla sin produkt så att den kan börja säljas direkt. Alla kan redan imorgon skaffa sig ett välorganiserat hem!
Tredje pris, 20 000 kronor
Projekt: Divinycycle
Studenter: Pontus Eriksson och David Gustafsson
Företag: Eget projekt
Med stor entusiasm och ett kreativt förhållningssätt har studenterna lyckats ta fram en produkt som ligger i tiden. Utifrån skräp har studenterna lyckats skapa en serie trendiga möbler som ligger helt i tiden avseende både hållbarhet och design. Dessutom har de tagit fram en webbaserad försäljningsportal/showroom.
Delat fjärde pris (utan inbördes ordning), 5 000 kronor
Projekt: PrePareIT
Studenter: Andreas Martin och Emanuel Hultberg
Företag: Eget projekt
Studenterna har på förtjänstfullt sätt utvecklat en digitaliserad produkt till en konservativ bransch (försäkringsbranschen). Produkten förenklar skadereglering avsevärt, likväl som den kan bidra till att förebygga bedrägeri. Arbetet har bedrivits målmedvetet och effektivt i både med- och motvind med en aldrig sinande energi.
Projekt: InSoCom
Studenter: Philip Franzén och Emil Gahnsby
Företag: Eget projekt
Att sitta och dega är inte så bra för hälsan är allmänt känt. När man tränat vill man gärna visa för andra att det hänt. Genom ett målinriktat arbete med genuin entusiasm har projektgruppen tagit fram en produkt som väcker intresse att träna.
Projekt: CommunEaty
Studenter: Hampus Sjöquist, Thomas Eknor och Greg de Laval
Företag: Eget projekt
Redan från start med en synnerligen klar och målmedveten strategi har gruppen utvecklat en community för matgladas möten med matlagningsglada. Produkten CommunEaty kommer att göra att fler äter godare och troligen nyttigare mat och dessutom kan göra det tillsammans med andra. Enjoy your meal and company!
Bästa student
Första pris, 25 000 kronor
Susanne Olsson
Bästa introduktionsprojekt, årskurs 1, (utan inbördes ordning)
Stipendium om 1 000 kronor per student
Projekt: Golfpeg
Studenter: Erik Marklund, Max Blomdahl, Pontus Nordström, Sanna Arvidsson och Niklas Karlsson
Genom att adressera ett problem där varje golfspelare tänker ”de där skulle man tänkt på”, ute på green har gruppen angripit ett problem som de facto kan eliminera en hel del materialslöseri i framtiden. Kanske detta är nästa lilla men mycket betydande export inom golf-tillbehör som sätter Sverige på kartan som uppfinnarnation.
Stipendium om 1 000 kronor per student
Projekt: AxisSemper
Studenter: John Åhslund, Filip Magnusson, Anna Fransson och Oskar Hagström
En skön sömn är ofta både efterlängtad och behövlig. Det är dock inte alla förunnat. Dessa vakna studenter har med stor entusiasm och förmåga axlat och funnit en enkel lösning på ett axelproblem som kan uppstå i sömnen. AxisSemper ger fler möjlighet till välbehövlig skönhetssömn.
Stipendium om 1 000 kronor per student
Projekt: Sminkborsttvätt
Studenter: Sofia Ivarsson, Max Lippig-Singewald, Wiktor Zborowski, Valdemar Erlandsson och Kristian Persson
Ett vardagligt behov, löst med ett beprövat tekniskt tänk i en produkt för alla. Det är många i Sverige som använder smink och med detta sminkborstar. Med denna tvätt kan dessa lätt hållas rena och fräscha utan skvätt. Dessutom utan både ansträngning och arbetstid.
Bästa produktförnyelseprojekt (årskurs 2)
Första pris, 20 000 kronor
Projekt: Active Arm
Studenter: Alfred Bertilsson, Liza Maxe, Sofia Possfelt och Henrik Ihlström
Företag: Lindhe Xtende AB
Det som de flesta tar för givet är inte alltid lika givet för andra. Studenterna har arbetat på målmedvetet och effektivt med ett stort antal idéer, prototyper och tester Med Active Arm har gruppen kommit fram till en produkt som avsevärt underlättar att göra det som är givet för många, mer givet för fler.
Andra pris, 10 000 kronor
Projekt: EK-sclusive Solstol
Studenter: Johan Gustafsson, Lina Johansson, David Norstedt och Linnea Sagerström
Företag: Bjernareds sågverk AB
En produkt för vila behövde konstrueras om, men hur göra? Det var knepigt att få delarna att stämma utan att funktionen störa. Genom bra metoder, experiment och beräkningar blev det fixat För ett väl genomfört projekt tilldelas projekt EK-sclusive stipendium.
Tredje pris, 5 000 kronor
Projekt: Thule Express 2.0
Studenter: Colin Cronheim, Johanna Jonsson och Gustaf Olsson
Företag: Thule AB
Regler rörande rör... kan se ut på många olika sätt – bl.a. kan det bli tvåhjuliga fordon och tillbehör till dem. Studenterna har, genom en kombination av nytänkande, nyttjandet av befintliga komponenter och kluriga mekaniska mekanismer tagit fram sin produkt, Thule Xpress 2.0 – det oinvecklade cykelstället!
Bästa företagsutvecklingsprojekt (årskurs 2)
Första pris, 20 000 kronor
Projekt: Riccardo
Studenter: Josefin Alvtegen, Alfred Bertilsson, David Norstedt och Sofia Possfelt
Företag: World of Riccardo AB
Gör man den godaste och bästa glassen på de bästa råvarorna och i övrigt också den godaste antipastin. Ja – då är det inte lätt att bli ännu bättre. Studenterna har gjort ett mycket bra arbete. Med både bredd och djup har de funnit ett sätt att glädja världen genom att fler kommer att ha möjlighet att ta njuta av denna glass oftare.
Andra pris, 10 000 kronor
Projekt: Telax
Studenter: Colin Cronheim, Emma Elonsson, Kiana Entezarjo och Timmy Johansson
Företag: Telax AB
Ett företag som inte många känner men har så mycket, det behöver synas. Med en bred ansats och ett fokus på marknad blev det så rätt. Genom ett uppdelat och strukturerat metodiskt arbete kunde projektgruppen presentera många värdefulla förslag.
Stipendiater Lektor Sten Fåhrés minnesfond den 25 maj 2018:
Bästa examensarbete – allmänna stipendiet, samtliga ingenjörsprogram
Första pris, 25 000 kronor
Projekt: Fruit and Vegetable Identification Using Machine Learning
Studenter: Adam Olsson och Frida Femling
Företag: Eget projekt
Årets bästa examensarbete går till ett arbete som har vågat ta steget utanför det som var väntat. Arbetet har inte bara identifierat kundens behov utan även arbetat målinriktat för att bemöta det på flera nivåer. Detta är en idé som juryn tror kommer bära frukt i framtiden.
Andra pris, 10 000 kronor
Projekt: Automatisk aeroponisk odling
Studenter: Erik Karlsson
Företag: Eget projekt
Andra pris för bästa examensarbete går till ett arbete som kastat sig in i ett område utan förkunskap men som attackerat det med målmedvetenhet och kreativitet. Studentens oräddhet imponerade på juryn och det märks tydligt att han växt i takt med utmaningen. Juryn ser fram mot att äta ännu mer närodlad mat i framtiden!
Övriga nominerade delar tredjeplatsen och får 2 000 kronor per projekt
Projekt: optiSeal
Studenter: Susanne Olsson och Elin Adolfsson
Företag: Mölnlycke Health Care AB
Projekt: Lågtempererad fjärrvärme i bostadsområdet Tullkammarkajen
Studenter: Mikael Lomander, Theodor Sjöberg Åkerlundh och Simon Palmer
Företag: Halmstad Energi och Miljö AB
Projekt: Utveckling av användningsområdet för enkelwellsdynor
Studenter: Joel Lindqvist och Gustav Rossander
Företag: Kinnareds Well AB
Stipendiater Teknikföretagen, medel från Årets teknikutbildning 2011 – samverkan med företag
Stipendium om 10 000 kronor
Projekt: Roof Concept
Studenter: Rasmus Larsson
Företag: Lindab Profil AB
Stipendium om 10 000 kronor
Projekt: optiSeal
Studenter: Elin Adolfsson och Susanne Olsson
Företag: Mölnlycke Health Care AB
Stipendium om 10 000 kronor
Projekt: Tata
Studenter: Jakob Graveleij och Dennis Kristiansson
Företag: Tata Steel AB