Sök

Från kurslitteratur till praktiskt arbete

Praktikexpo är en årlig mässa där sistaårsstudenterna på programmet Språk, textbearbetning och digital kommunikation visar vad de har gjort och lärt sig under sin praktik. I år var mässan åter på plats i DLC på Högskolan efter att ha varit digital de senaste två åren på grund av pandemin.

”Det bästa med praktiken har varit att få komma ur sin comfortzone. Jag fick gå från att läsa kurslitteratur och skriva formella texter till att skriva mer personligt och ta ett steg ut i arbetslivet.”

Fatime Pllana, sistaårsstudent på Språkvetarprogrammet

En bild fotad ovanifrån. Det står två personer och tittar på en TV-skärm som visar en digital presentation. Bakom de två personerna går en person förbi. Foto

Den fem veckor långa praktikperioden på programmet avslutades förra veckan med Praktikexpo på plats i DLC, Digitalt laborativt centrum. Det är en årlig mässa där sistaårsstudenterna redovisar sina arbeten genom att beskriva och paketera sina praktikprojekt i en digital presentation.

– Praktikprojekt är en viktig möjlighet för studenterna att omsätta sina teoretiska kunskaper i ett större praktiskt arbete och få insyn i det dagliga arbetet på en praktikplats, säger Emilia Aldrin, programansvarig för Språk, textbearbetning och digital kommunikation, och fortsätter:

– Det är alltid lika roligt att se hur studenterna utvecklas när de har fått prova sina vingar på en arbetsplats och återkommer med så fina resultat!

Tve kvinnor står bredvid varandra och ler och tittar in i kameran. Foto

Ebba Bengtsson och Fatime Pllana går sista året på Språk, textbearbetning och digital kommunikation.

Studenternas praktikprojekt utformas i dialog med deras praktikplatser och kan se ut på många olika sätt utifrån praktikplatsens behov och studentens intressen. Ebba Bengtsson har arbetat med textproduktion i flera olika genrer på den digitala tidningen Filmtopp. Där har hon fått skriva nyheter, artiklar och recensioner om filmer, serier och streamingtjänster.

– Jag har fått vara väldigt delaktig i min praktik och har även fått komma med egna idéer om vilka artiklar jag ska skriva. Att jag som praktikant har fått hålla och strukturera intervjuer med personer i filmvärlden har varit väldigt kul, säger Ebba Bengtsson som går sista året på Språkvetarprogrammet.

Fatime Pllana har också praktiserat på en tidning, men i stället för en filmintresserad målgrupp har hennes intervjuer och reportage riktat sig till turister i Halland. Det har varit fem lärorika veckor:

– Det bästa med praktiken har varit att få komma ur sin comfortzone. Jag fick gå från att läsa kurslitteratur och skriva formella texter till att skriva mer personligt och ta ett steg ut i arbetslivet, säger Fatime Pllana, som gjorde sin praktik på Vamé, där hon har skrivit för det lokala turistmagasinet Juni Juli Augusti som lanseras varje sommar.

Text och bild: Hanna Liljegren

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt