Sök Stäng

Högintensiv intervallträning för personer med inflammatorisk sjukdom

Forskningsgruppen Sustainable Exercise and Rehabilitation (SER) inom forskarprogrammet Movement for Health and Performance (M4HP) bedriver forskning om effekter av fysisk aktivitet på kroppens vävnader och system oavsett hälsa eller sjukdom och oberoende av fysisk kapacitet. Forskningen handlar bland annat om vad som händer på cellulär nivå, vilka effekter träning får på vår fysiska kapacitet, på aktivitetsnivå och självupplevda hälsa. Området innefattar såväl förebyggande insatser – promotion och prevention genom till exempel träning som medicin.

Långvarig ryggsmärta är ett stort samhällsproblem som får betydande konsekvenser, både för den det drabbar och för samhället i stort. I de flesta fall är den övergående. Få av fallen kan kopplas till en allvarlig bakomliggande sjukdom, men hos ungefär en person av tio blir besvären mer långvariga. Långvarig ryggvärk innebär ett fysiskt och mentalt lidande, och ger konsekvenser för samhället i form av ökad sjukvårdskonsumtion och minskad arbetsförmåga. Genom att tidigt identifiera och hjälpa de med störst risk att drabbas av långvarig ryggsmärta kan lidandet minska och konsekvenserna för samhället begränsas.

En person får ryggen undersökt.

Inflammatorisk ryggsjukdom – spondylartrit – är en form av ryggsmärta som innebär att det finns en bakomliggande reumatisk sjukdom. Sjukdomen är kronisk (ej övergående), debuterar redan hos unga vuxna och förekommer hos ungefär 0,5 procent av befolkningen. Stelhet, smärta och trötthet är karaktäristiska symtom vilka påverkar hälsan och möjligheten att vara delaktig i samhället (till exempel i jobb och på fritid). Utan behandling leder sjukdomen till inflammationer i anslutning till rygg och bäckenleder. Det resulterar i att ryggens kotor växer samman, vilket ger stelhet och smärta. Sjukdomen ökar också risken för att drabbas av ytterligare sjukdom, till exempel är hjärt- och kärlsjuklighet vanligt förekommande.

Inflammatorisk ryggsjukdom innefattar flera olika underdiagnoser, till exempel ankyloserande spondylit och psoriasisartrit. Sjukdomen behandlas med såväl medicin som med regelbunden specifik träning för att begränsa sjukdomssymtom. Senare års forskning har också visat hur högre intensitet av träning kan minska risken för att utveckla samsjuklighet i till exempel hjärt- och kärlsjukdom. Några studier indikerar också att högintensiv träning verkar kunna minska sjukdomens inflammatoriska aktivitet.

Långvarig ryggsmärta är ett stort samhällsproblem som får betydande konsekvenser, både för den det drabbar och för samhället i stort.

I ett pågående projekt, som genomförs i samarbete med reumatologkliniker i södra Sverige, försöker vi bättre förstå och kartlägga akuta och långsiktiga effekter av högintensiv intervallträning hos personer med inflammatorisk ryggsjukdom. Projektet startade med en inledande tvärsnittsstudie hösten 2019, för att undersöka de akuta effekterna av ett högintensivt intervallpass.

I en RCT har vi med start 2022 följt försökspersoner med spondylartrit under ett år och jämfört de som får träna högintensivt under 12 veckor, med en grupp som inte får högintensiv träning. Den högintensiva träningen sker utanför traditionell vård, men med digital coachning av fysioterapeut. Syftet är att studera vilka effekter på inflammatoriska markörer samt fysiologiska och självrapporterade parametrar som kan observeras efter tre månader och ett år. Vi avser också få kunskaper kring följsamheten till denna form av individanpassad högintensiva träning. Vi förväntas också få större förståelse för hur denna typ av träning och digitala coachning kan implementeras och bli en hållbar del av rehabilitering och omhändertagande för individer med inflammatorisk ryggsjukdom.

Förutom läkemedelsbehandling är fysisk träning en viktig del av rehabilitering och egenvård för personer med inflammatorisk ryggsjukdom. Träning kan ha positiva effekter på både sjukdomsaktivitet och hjärthälsa, men mer kunskap behövs om hur träning bäst utformas, genomförs och bibehålls. Genom att följa både inflammatoriska markörer och fysiologiska och självrapporterade hälsoparametrar samt deltagarnas egna perspektiv kan projektet bidra till mer individanpassad träning och effektiva strategier för coachning och uppföljning. Ett upplägg med självvald träning kombinerat med individanpassad coaching kan öka motivationen och möjligheten att upprätthålla träning på högre intensitet över tid. Med enkla metoder finns potential att skapa långsiktig beteendeförändring, och i förlängningen implementera modellen i klinisk vardag för ökad livskvalitet och minskad sjuklighet hos dessa personer.

Preliminära resultat har presenterats vid nationella och internationella konferenser och vetenskapliga artiklar har eller håller på att färdigställas i takt med att datainsamlingen avslutas.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt