Inträdet i vuxenlivet - sysselsättningsmönster och individuella förutsättningar för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige
Forskningsprojektet studerar inträdet i vuxenlivet, sysselsättningsmönster och individuella förutsättningar för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige.
Syftet med projektet
Syftet är att öka kunskapen om väsentliga villkor för personer med intellektuell funktionsnedsättning för att reducera funktionshinderskapande faktorer på individ-, grupp- och samhällsnivå. För första gången i Sverige baseras analyser på ett unikt nationellt heltäckande register över unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som gått ut gymnasiesärskolan 2001-2020. Genom samkörning av Högskolans HURPID-register till Statistikmyndigheten SCB:s LISA-register och Socialstyrelsens LSS-register samt länkning till Karolinska Institutets databas kan sysselsättningsmönster för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning analyseras. Förändringar över tid, hållbarhet i sysselsättningstyper samt jämförelser i sysselsättning för de som gick ut gymnasiesärskolan före respektive efter 2013-års reformering av gymnasiesärskolan. Projektet tittar särskilt på likheter och skillnader när det gäller kön, etnicitet, föräldrarnas utbildningsnivå och geografisk tillhörighet.
Utöver ovanstående görs analyser av frågor som till exempel komorbiditet (intellektuell funktionsnedsättning i kombination med fysiska och psykiska diagnoser) samt intellektuell funktionsnedsättning och förekomst av dödlighet, kriminalitet och missbruk.
Om projektet
Projektperiod:
- September 2019–mars 2023
Anslagsgivare:
Partner/samverkan:
Projektet är ett samarbete mellan forskargrupper på Högskolan i Halmstad och Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.
Projektdeltagare:
- Magnus Tideman, professor, Högskolan i Halmstad
- Paul Lichtenstein, professor, Karolinska Institutet
- Carin Staland Nyman, universitetslektor, Högskolan i Halmstad
- Eva Jönsson, doktorand, Högskolan i Halmstad