Bemötande av unga nyanlända som utsatts för sexuellt våld: En studie av professionellas handlingsutrymme, tolkningar och agerande
Barn som har flytt från sina hemländer befinner sig i en utsatt livssituation, och har ofta bevittnat eller utsatts för sexuellt våld innan, under och efter flykten till Sverige. Massmedia rapporterar frekvent om hur barn på flykt blivit offer för sexuellt våld, såsom sexuella övergrepp under krigstillstånd, men också exempelvis könsstympning, hedersrelaterat våld eller barnäktenskap innan flykten. Rapporteringen uppmärksammar också olika former av sexuellt våld som förekommer i flyktingläger världen över, men även i svenska flyktingförläggningar och på HVB-hem. För att identifiera vilka barn som behöver insatser är det viktigt att personal som möter de unga har den kunskap och de redskap som krävs för att stödja barnen och hantera deras berättelser.
I det här projektet studeras kunskapen om sexuellt våld gentemot unga nyanlända inom de sociala professionerna. Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att undersöka hur professionella är rustade för att utreda, bemöta och stödja unga nyanlända som misstänks ha utsatts för sexuellt våld i migrationsprocessen till Sverige. För att uppfylla syftet har tre centrala frågeställningar utarbetats:
- Hur förstår och hanterar olika personalkategorier inom socialtjänst och skola utsattheten för sexuellt våld hos nyanlända unga som de möter i sitt vardagliga arbete?
- Hur förhandlar professionella, ålder, sexualitet, etnicitet/”kultur” och kön i det dagliga arbetet med unga som har erfarenhet av sexuellt våld?
- Hur realiseras inom socialtjänst och skola de professionellas handlingsutrymme gällande sexuellt våld mot nyanlända unga?
För att besvara studiens frågeställningar intervjuas professionella i olika relevanta yrkeskategorier såsom lärare, skolkuratorer, socialsekreterare, boendepersonal. Därtill kommer diskursanalys göras av olika metodmaterial, undervisningsmaterial, policydokument, handlingsplaner etc. riktade till personal samt beslutsunderlag och socialnämndens beslut rörande barnäktenskap. Resultaten från projektet kan användas för att identifiera goda sociala metoder, som kan användas av professionella i det psykosociala arbete med nyanlända barn som har varit offer för olika former av sexuellt våld.
Nyckelord: unga nyanlända, nyanlända barn, nyanlända elever, sexuellt våld mot barn, hedersrelaterat våld, sex mot ersättning, könsstympning, barnäktenskap, sexualundervisning, HVB-hem, skolsocialt arbete
Om projektet
Projektperiod:
1 januari 2020 – 31 december 2021
Anslagsgivare:
- Brottsoffermyndigheten
- CVHI