Doktorander inom hälsa och livsstil
Nedan kan du läsa mer om doktoranderna inom forskarutbildningsområdet hälsa och livsstil.
Mina forskningsintressen
Jag är legitimerad sjuksköterska med magisterexamen i psykiatrisk vård. I min forskning studerar jag upplevelsen av att leva med demenssjukdom med tidig debut samt hur deras anhöriga upplever det. Jag jobbar 40 procent i Resursteam demens i Varbergs kommun, samt 10 procent institutionstjänstgöring för Högskolan i Halmstad och 50 procent forskning.
Mitt avhandlingsarbete
Mitt avhandlingsprojekt syftar till att belysa hur det är att leva med en demenssjukdom med tidig debut. Tidig debut eller yngre personer med demens som det också kan heta avser personer som ännu inte fyllt 65 år. Demens är en degenerativ sjukdom som främst drabbar äldre. Yngre personer med demens är en liten grupp och därmed eftersatt vad gäller forskning. Denna grupp är även underutvecklad vad gäller specifikt stöd från hälso- och sjukvården. Min intention är att få en tydligare bild av vilka behov som finns hos den yngre personen med demens och dess anhöriga för att vården ska kunna erbjuda rätt stöd.
Mina forskningsintressen
Jag är distriktssköterska och arbetar sedan många år inom den kommunala hemsjukvården. Gjorde min magister så sent som januari år 2018 och det var den som på allvar väckte mitt forskningsintresse. Jag är nu doktorand på 50 procent och arbetar kvar inom den kommunala hemsjukvården på 40 procent. I mitt uppdrag som doktorand ingår 10 procent institutionstjänstgöring på Högskolan i Halmstad. Mitt forskningsintresse är inom den kommunala hemsjukvården och då främst mot den mer avancerade sjukvården som utförs i hemmen.
Mitt avhandlingsarbete
Vårdplatserna på svenska sjukhus har minskat samtidigt som den äldre delen av befolkningen ökar. Det innebär att det har skett en förskjutning från slutenvården till den kommunala hemsjukvården. Allt fler äldre patienter får sjukvård i sina hem vilket leder till anpassning till en ny livssituation, både för den äldre patienten, men också för de närmast anhöriga.
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att genom en fördjupad kunskap om vård- och omsorgspersonalens, den äldre patientens och de anhörigas erfarenheter och upplevelser kunna beskriva vilka behov som behöver uppfyllas för att kunna bedriva en säker vård med respekt för hemmet och de som bor där.
Projektet är uppdelat i två delstudier där syftet med den första studien är att undersöka vilken kunskap vård- och omsorgspersonal har av att vårda äldre patienter i deras hem. Detta innefattar bland annat att undersöka hur samarbetet med andra professioner fungerar, vilka resurs- och utbildningsbehov som finns med mera. Den andra delstudien inriktas på att undersöka den äldre patientens och sammanboende anhörigs erfarenheter och upplevelser av hemsjukvård. Hur hemsjukvården inverkar på känslan för hemmet, påverkan på privatlivet och upplevelsen av delaktighet i vården.
Mina forskningsintressen
Jag har min akademiska bakgrund inom samhällsvetenskapen med studier inom socialantropologi och internationella relationer samt global hälsa och folkhälsa. Jag har specialistsjuksköterskeexamen med inriktning skolsköterska från Högskolan i Skövde samt journalistexamen från Skurups folkhögskola. Efter att ha arbetat många år som journalist och sjuksköterska påbörjade jag år 2019 doktorandstudier inom hälsa och livsstil. Kliniskt arbetar jag som sjuksköterska inom hemsjukvården i Kungsbacka kommun.
Mitt avhandlingsarbete
Mitt forskningsprojekt handlar om digitalisering inom hemsjukvården. Användningen av digital teknik är numera utbredd i samhället och även inom vården. Digitala medicingivare, journaler på nätet och hälsoappar är några exempel. Flera av Hallands kommuner har kommit långt med digitalisering. I forskningsprojektet undersöker jag hur ett digitalt hjälpmedel för läkemedelsadministrering används och påverkar vården och vårdsystemet samt hur det upplevs av patienter och personal. Data från avvikelseregister undersöks också för att se om patientsäkerheten påverkas av den digitaliseringen.
Louise Karlsson – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Jag är legitimerad arbetsterapeut och har de senaste 10 åren arbetat kliniskt inom både vård och omsorg samt arbetsrehabilitering, med de senaste 5 åren inom primärvården i Region Sörmland som arbetsterapeut och rehabkoordinator. Jag har en masterexamen från LTU inom arbetsterapi med fokus på stressrelaterad psykisk ohälsa, vilket jag nu fortsätter att arbeta med genom mina forskningsstudier på halvtid. I mitt kliniska arbete så arbetar jag till stor del med människor som av olika anledningar hamnat i en aktivitetsohälsa som ofta resulterat i en sjukskrivning. Jag arbetar både med behandling på individ- och gruppnivå, men också till stor del med samverkan vid återgång till arbete med olika distanser såsom arbetsgivare, försäkringskassan, arbetsförmedlingen osv. Mitt forskningsintresse kommer alltså från mitt kliniska arbete där jag ser att denna problematik fortsätter att öka, och att vi saknar effektiva interventioner som arbetar för att dels förebygga, men framförallt också att främja hälsa och välbefinnande i vardagen.
Mitt avhandlingsarbete
Det övergripande syftet med mitt projekt är att bidra till kunskap om prevention av psykosocial ohälsa på arbetet och främjande av en hälsosam vardag med lönearbete inkluderat. Genom att belysa problematiken ur ett salutogent perspektiv för att också få kunskap om vad som kan göras innan ohälsa uppstår.
Jag kommer genom min avhandling att gå från ett individperspektiv till ett organisationsperspektiv att titta på varför sjukskrivingarna pga stressrelaterad psykisk ohälsa fortsätter att öka. Och vad gör att allt fler drabbas? Hur ser, och arbetar olika arbetsgivare/organisationer för att främja hälsa? Eller förebygga ohälsa? Och hur skapar vi hållbara förändringar? Detta kommer jag att göra genom att ta avstamp från den arbetsterapeutiska interventionen ReDO®.
Cecilia Garell – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Jag är intresserad av det som får människor att må bra och ha hälsa. Inte vilka riskfaktorer vi ska minimera. Mina forskningsintressen finns således inom det salutogena perspektivet – det som är gott och som främjar det goda. Hälsa består av flera komponenter; fysisk, mental, social och andlig (existentiell) hälsa. Det pratas, och skrivs, sällan om den andliga hälsan. Jag är intresserad av vad för goda delar det finns inom det man kallar andlig hälsa och hur det kan påverka helhetshälsa.
Jag har en kandidatexamen i pedagogik från Hälsopedagogiskt program och en magisterexamen inom lärande, kommunikation och informationsteknik. Min tidigare bakgrund är en tjänst som scientist inom läkemedelsindustrin (MSc i kemi).
Mitt avhandlingsarbete
Avhandlingsarbetet handlar om immigrerade kvinnors väg in i det svenska samhället och att hitta sin (arbets)plats. Vad är det för underlättande aspekter som gör att de här kvinnorna upplever en framgångsrik integrationsprocess? I intervjuer med ett antal immigrerade kvinnor får de beskriva val de har gjort, vändpunkter de har ställts inför och möten som har varit underlättade i deras väg till att framgångsrikt hitta och ta sin plats i det nya samhället, samt hur de upplevt sin hälsa under dessa vändpunkter.
Avhandlingsarbetet genomförs inom HILF-projektet (hälsa, integration, lärande, flickor).
Linda Fridén – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Jag forskar på halvtid och arbetar halvtid på vårdcentral som diabetessjuksköterska och distriktssköterska. Under mina år som sjuksköterska har jag träffat på många människor med psykisk ohälsa och upplevt att det ofta finns få möjligheter till återhämtning och hälsofrämjande åtgärder för denna grupp. Därför blev jag väldigt intresserad av att forska om vilken betydelse interventioner med djur och natur som terapeutiska hjälpmedel kan ha för personer med psykisk ohälsa.
Mitt avhandlingsarbete
Mitt avhandlingsarbete syftar till att studera hur hästassisterade aktiviteter kan påverka personer med psykisk ohälsa. Förhoppningen är att forskningen ska bidra till mer kunskap kring området, eftersom det i nuläget saknas tillräcklig forskning som bidrar till evidens för denna typ av interventioner.
Mina forskningsintressen
Jag är sjuksköterska med vidareutbildning inom intensivvård. Utbildning och lärande intresserar mig och jag har sedan början av 2000-talet arbetat som lärare på sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan i Halmstad. Mitt forskningsintresse handlar om studenter med utländsk bakgrund och deras väg genom utbildningen. Intresset väcktes när jag under en period var programansvarig för sjuksköterskeprogrammet. I kontakter med studenter kunde jag ana att de problem studenterna stötte på i sin utbildning skiljde sig beroende på om bakgrunden var svensk eller utländsk. Sedan 2020 är jag doktorand på Akademin för hälsa och livsstil till 50 procent och resterande 50 procent undervisar jag i Sjuksköterskeprogrammet. Min huvudsakliga tjänstgöring är i studieort Varberg.
Mitt avhandlingsarbete
Avhandlingsarbetet har sin grund i forskningsprojektet Hållbarhet och mångfald inom högre utbildning som leder till människovårdande yrken. Salutogena värdens betydelse för utbildningens genomförande hos studenter med utländsk bakgrund. Fokusområdena är mångfald, migration och hållbarhet med analytiska perspektiv på salutogenes och intersektionalitet. Det övergripande syftet är att ge ökad kunskap och förståelse om studietiden hos studenter med utländsk bakgrund, som utbildar sig inom människovårdande yrken på högskolenivå. Genom att ta del av deras upplevelser och erfarenheter ska jag identifiera närvaro och frånvaro av salutogena värden som främjar ett lyckat studieresultat. Jag kommer att inrikta mina studier på studenter inom Sjuksköterskeprogrammet och Socionomprogrammet.
Maria Lönn – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Som leg. arbetsterapeut har jag mött patienter inom psykiatrin med ADHD och sömnproblem och intresserat mig för denna målgrupp. Jag har ett intresse av att bedriva kliniknära forskning där nyttan av forskningen även når ut till målgruppen. Sömn är en förutsättning för god hälsa och tidiga åtgärder har stora vinster både för individen och samhället.
Jag har även en bakgrund som statistiker vid Karolinska Institutet vilket nu kommer till nytta vid analys av data från den randomiserade kontrollerade studien SLEEP som min avhandling är en del av.
Mitt avhandlingsarbete
I min avhandling studerar jag tyngdtäcke som en sömnintervention för barn med ADHD och sömnproblem. Med ökad kunskap om tyngdtäcke och dess effekt på sömn, daglig funktion och välmående kan vi lära oss mer om denna typ av intervention. Vad är barns upplevelse av att sova med tyngdtäcke? Vilken effekt har tyngdtäcke på sömn och oro hos barn med ADHD? Vilka barn är hjälpta av att sova med tyngdtäcke? Och vilka hälsoekonomiska vinster och effekter finns det av att använda tyngdtäcke? Detta är några av de frågeställningar jag studerar.
Britta Teleman – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Som industridesigner brinner jag för att kombinera och skapa nya arbetsmetoder med inspiration av både design, sociologi och hälsovetenskap. Syftet är att öka social hållbarhet. Normkritiska perspektiv är också något som påverkar mitt arbete, liksom intresset för normkreativa innovationsprocesser inom olika kontexter.
Mitt avhandlingsarbete
Jag undersöker hur barn i vårdsituationer kan få större inflytande över sin egen vård. En del av arbetet handlar om att utveckla ett digitalt verktyg. Där ska barn enkelt och på ett lustfyllt sätt kunna förmedla sina tankar och åsikter. Jag undersöker även hur man kan påverka de normer som ofta hindrar vuxna från att släppa in barn i olika vårdprocesser eller beslutsfattande.
Maria Mirskaya – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Jag är sjuksköterska med specialistexamen med inriktning distriktssjuksköterska. Efter att ha arbetat fem år som högskoleadjunkt påbörjade jag år 2020 mina doktorandstudier. Jag är doktorand på halvtid och undervisningar inom Sjuksköterskeprogrammet. Det är ett privilegium att få verka för att öka forskningens närvaro i sjuksköterskeutbildningen genom mitt forskningsprojekt. Mitt forskningsintresse fokuserar främst på kvinnors hälsa och livsstil i samband med bäckenbottenkomplikationer efter vaginal förlossning. Bäckenbottenkomplikationer till följd av förlossningsskada är ett vanligt tillstånd och betraktas numera som ett folkhälsoproblem. Det finns statistiska beräkningar som visar att 46 % av kvinnor är drabbade. I dagsläget råder det tyvärr brist på studier inom området som kanske beror på att det är ett problem som drabbar kvinnor och som det inte talas högt om i samhället. En önskan att synliggöra kvinnors hälsoproblem och dess påverkan på kvinnans familj resulterade i att jag började forska inom ämnet.
Mitt avhandlingsarbete
Det övergripande syftet med projektet är att öka kunskap och förståelse för bäckenbottenkomplikationer efter vaginal förlossning. Dels utifrån kvinnors och partners upplevelser och erfarenheter. Dels genom att studera vårdgivares erfarenheter av praxis. Projektet är uppdelat i fyra studier där första studien, som utforskar fertila kvinnors erfarenheter av att drabbas av symtomatisk genital prolaps efter en vaginal förlossning, redan är genomförd och publicerad. Specifikt syfte för den andra studien är att utforska partners erfarenheter och upplevelser av hur symptomatisk genital prolaps efter vaginal förlossning påverkar hälsa och vardagsliv. Den tredje studien kommer att utforska vårdgivares erfarenheter av praxis avseende bäckenbottenkomplikationer efter vaginal förlossning, specifikt symtomatisk genital prolaps och levatorskada.
Föreliggande forskningsprojekt har ambition att synliggöra kvinnors hälsoproblem ur olika perspektiv. Det finns även en förhoppning att vårdgivare kan använda studiens resultat för att behovsanpassa vården som grundar sig i både kvinnors och deras partners behov och erfarenheter. Sammantaget kan forskningen bidra till att stärka och förbättra vården för kvinnor, deras nyfödda och partner under graviditeten och tiden efter förlossning.
Cecilia Solis Lovekvist – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Jag är kommundoktorand på 50 % i forskarutbildningen hälsa och livsstil och arbetar även 50 % som verksamhetsutvecklare inom socialtjänsten i Halmstads kommun.
Sedan tidigare har jag med mig en socionomexamen och en magisterexamen i socialt arbete med inriktning på verksamhetsutveckling från Malmö Universitet. Jag har arbetat inom regionen och socialtjänsten.
Mitt forskningsintresse är digitalisering inom socialtjänsten. I detta forskningsprojekt ligger fokus på införandet av ett nytt digitalt verksamhetsstöd och välfärdsteknik för både personal och brukare inom kommuners LSS-boenden.
Mitt avhandlingsarbete
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att undersöka och analysera hur brukares erfarenheter, delaktighet och inflytande tillvaratas i utvecklingen av välfärdsteknik och aktiviteter i det digitala verksamhetsstödets och välfärdstekniken. Exempelvis, vilka utmaningar och möjligheter finns vid införande och utvecklingsarbetet? Det är även intressant att undersöka hur de professionella påverkas av införandet av ett digitalt verksamhetsstöd och apparna för personal och brukare.
Jag är även med i den nationella forskarskolan i Hälsoinnovation med mitt forskningsprojekt.
Dennis Bengtsson – hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Med en akademisk bakgrund inom idrott- och motionspsykologi samt folkhälsovetenskap ligger mitt huvudintresse i den idrottsliga kontexten med fokus på beteendeförändring samt barn och ungdomars hälsa. Efter att ha arbetat som adjunkt på Högskolan i Halmstad påbörjade jag mina doktorandstudier i forskarprogrammet inom hälsa och livsstil år 2021.
Mitt avhandlingsarbete
Det övergripande syftet med mitt projekt är att undersöka implementeringen och effekterna av ledarskapsutvecklingsprogram inom barn- och ungdomsidrott. Målgrupperna i detta sammanhang är i huvudsak tränare och idrottare inom ishockey. I detta sammanhang är forskningens övergripande mål att bidra till goda idrottsliga motivationsklimat, och att öka kunskapen om hur positiva tränarbeteenden kan främjas och relateras till positiva hälsorelaterade utfall för idrottarna.
Jenny Back– hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Många ungdomar slutar idrotta under ungdomsåren. Då deltagande i en idrott ofta representerar en stor del av ungdomars fysiska aktivitet och kan bidra till såväl fysisk, psykisk som social hälsa kan det vara förenat med negativa hälsokonsekvenser att sluta. Jag är intresserad av hur hållbart och hälsosamt deltagande i organiserad idrott för barn och ungdomar kan främjas.
Min utbildningsbakgrund är inom idrottspsykologi och jag har en magisterexamen i psykologi från Högskolan i Halmstad.
Mitt avhandlingsarbete
Det övergripande syftet med mitt avhandlingsarbete är att generera kunskap som kan ligga till grund för utvecklingen av insatser och riktlinjer för hur lagidrottsföreningar kan arbeta för att främja fortsatt idrottsdeltagande bland barn och ungdomar. Specifikt fokuserar mitt avhandlingsprojekt på avslutningsprocesser inom lagidrott bland ungdomar. I samarbete med Svenska fotbollsförbundet, Hallands, Skånes och Västergötlands fotbollförbund undersöker vi bland annat faktorer som är associerade med en ökad risk att ungdomar slutar spelar fotboll samt ungdomars upplevelser och erfarenheter av att delta i och sluta spela fotboll.
Eva Jönsson– hälsa och livsstil
Mina forskningsintressen
Jag har en bakgrund som legitimerad psykolog, specialist i funktionshindrens psykologi. Under nästan 15 år arbetade jag inom elevhälsan där jag hade ett särskilt fokus på de anpassade skolformerna, det vill säga de skolformer som är till för elever som inte bedöms ha förutsättningar att uppfylla grundskolans respektive gymnasieskolans kunskaps-/betygskriterier till följd av en intellektuell funktionsnedsättning (IF). Detta arbete gjorde mig intresserad av hur det går för dessa individer efter avslutad skolgång.
Mitt avhandlingsarbete
Mitt avhandlingsprojekt, ”Occupational patterns among individuals with intellectual disabilities” har som övergripande syfte att, genom registerstudier, öka kunskaperna om sysselsättningsmönstren bland individer med intellektuell funktionsnedsättning i arbetsför ålder i Sverige. Det utgör ett delprojekt inom samarbetsprojektet ”Inträdet i vuxenlivet – sysselsättningsmönster och individuella förutsättningar för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige”, där forskare från Högskolan i Halmstad och Karolinska Institutet undersöker olika typer av livsvillkor för vuxna individer med IF.